Veterans Benefits Administration	M21-1, Part VI

Department of Veterans Affairs                                   	Change 106

Washington, DC  20420	December 1, 2003



Veterans Benefits Manual M21-1, Part VI, “Rating Board Procedures,” is changed as follows:



Pages 8-i:  Remove this page and substitute page 8-i attached.



Pages 8-I-1 through 8-I-2 and 8-II-9 through 8-II-11:  Remove these pages and substitute pages 8-II-9 through  8-II-11, attached.



Paragraph 8.01b. has been deleted, and paragraph a. amended, with subsequent paragraphs renumbered.  Paragraph 8.02a.(1) has been revised.  Paragraph 8.13b. has been deleted and subsequent paragraphs have been renumbered.  The reasons for these revisions are:



A 100 percent evaluation is not required for aid and attendance under 38 U.S.C. 1114(l).

A single disability is not required under 38 U.S.C. 1114(l); the statute merely requires that the need for aid and attendance be the result of service-connected disability.   Multiple service-connected disabilities can jointly contribute to the need for aid and attendance.  Therefore, there is no need for defining “single” disability for these purposes.

The statement, “Any lesser disability would be incompatible with the requirements of 38 CFR 3.352(a)” is misleading in light of the fact that a 100 percent evaluation is not required.

As a 100 percent evaluation is not required for aid and attendance, there is no need for a CO advisory opinion in cases where disability is rated less than 100 percent.   This requirement is considered unnecessary for housebound cases as well.

VAOGC PREC 21-94 deals with SMP, not SMC, so this reference is appropriate for 8.01 only, and not 8.13.



Rescission:  M21-1, Part VI, Change 49.



By Direction of the Under Secretary for Benefits









Ronald J. Henke,  Director

Compensation and Pension Service



Distribution:     RPC:   2068 
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CHAPTER 8.  SMP AND SMC RATINGS



SUBCHAPTER I.  SPECIAL MONTHLY PENSION (SMP)



8.01  AID AND ATTENDANCE (A&A)



	a.  General.  The criteria for determining need for A&A (38 CFR 3.352(a)) provide that the veteran must be so helpless as to require the aid of another person to perform the personal functions required in everyday living.  In addition, under the provisions of 38 CFR 3.351(c)(1), a veteran who has bilateral vision of 5/200 or less in both eyes, or contraction of the central visual field to 5 degrees or less, is entitled to the A&A allowance without the requirement of additional findings.  Greater disability is required for entitlement to the additional allowance for regular A&A than for entitlement to the housebound rate.  If there is no need for A&A, dispose of the claim by discussing that finding in the "Reasons and Bases" section of a rating decision.  There is no requirement for a finding of permanent need for aid and attendance before the additional special monthly pension benefits can be awarded (VAOPGC PREC 21-94).



	b.  Inferred Issue.  If a single disability of 100 percent is assigned, consider entitlement to A&A.  If entitlement to A&A is specifically denied, also consider entitlement to the housebound benefit.  If entitlement to both A&A and housebound benefits is considered and denied, show rating code 19C in the coded conclusion.



	c.  A&A Presumed:  Nursing Home Care.  A veteran entitled to disability pension is presumed to be in need of A&A if the veteran is a patient in a nursing home on account of mental or physical disability.  A rating decision is not required in any claim where entitlement to A&A is presumed unless other claimed issues need to be rated.  If a claim in which A&A has been properly authorized under 38 CFR 3.351(c)(2) without a rating is subsequently before the rating activity for disposition of other issues, do not confirm entitlement to A&A by rating action.  See chapter 9 regarding necessary action following nursing home discharge.



8.02  HOUSEBOUND



	a.  Criteria



	(1)  General.  Veterans receiving or entitled to receive disability pension qualify for the nonservice-connected housebound rate if they have a single permanent disability rated 100 percent under a schedular evaluation and either have other disabilities independently ratable at 60 percent or more, or are permanently housebound by reason of their disabilities (38 CFR 3.351(d)).  If the claimant is not housebound, dispose of the claim by discussing that finding in the "Reasons and Bases" section of a rating decision.



	(2)  Nonservice-Connected and Service-Connected.  Follow the criteria for determining entitlement to the service-connected housebound benefit when applicable.  One major difference is that entitlement to the nonservice-connected benefit may be based on congenital, developmental, hereditary or familial conditions.  As the rating for the single, 100-percent nonservice-connected disability must be a schedular evaluation, a 100-percent rating based on individual unemployability will not suffice.  A permanent total rating protected under 38 CFR 3.951 or 3.953 is sufficient if it is based on a single 100-percent disability.



	b.  Permanency of Conditions.  In nonservice-connected claims, the single 100-percent disability and the disability which causes the veteran to be housebound must be permanent.  As for permanency of the 100-percent disability, any disability considered permanent in the rating of pension claims meets this requirement.  Permanency of the housebound state is required.  There is no requirement of permanency for the independently ratable 60-percent disability.  If an independent 60-percent disability which is not permanent is an essential part of a housebound determination, control the claim for possible reduction following a future examination.
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	c.  Inclusion of Service-Connected Disabilities.  Service-connected disabilities may be included in a nonservice-connected housebound rating.  If the evaluation of a particular service-connected disability is protected under 38 CFR 3.951 or 3.952, evaluate the disability at its protected level.



8.03  RATING OF ARTERIOSCLEROSIS AND AGING PROCESS CHANGES



	Ensure that benefits are allowed for each claimant actually housebound or in need of regular A&A.  If generalized arteriosclerosis is found in combination with aging process (involutional) changes including, but not limited to, reduced mentation, and bone and/or muscle atrophy, assign a 100-percent evaluation.  In order to support the 100-percent evaluation, use a diagnostic code which employs the most suitable analogy and supports the 100-percent evaluation.
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	e.  Loss of Breast(s).   Entitlement to SMC for anatomical loss of one or both breasts is limited to women veterans.  The anatomical loss of a breast will be held to exist when there is complete surgical removal of breast tissue (or the equivalent loss of breast tissue due to injury).  As defined in 38 CFR 4.116, radical mastectomy, modified radical mastectomy, and simple (or total) mastectomy result in anatomical loss of a breast, but wide local excision, with or without significant alteration of size or form, does not.   (38 CFR 3.350(a)(7))



8.13  AID AND ATTENDANCE (A&A)



	a.  General.  The criteria for determining need for A&A, which appear in 38 CFR 3.352(a), provide that the veteran must be so helpless as to require the aid of another person to perform the personal functions required in everyday living.  Greater disability is required for entitlement to the additional allowance for regular A&A than for entitlement to the housebound rate.  If there is no need for A&A, dispose of the claim by discussing that finding in the "Reasons and Bases" section of a rating decision.



	b.  Inferred Issue.  If a single disability of 100 percent is assigned, consider entitlement to A&A.  If entitlement to A&A is specifically denied, also consider entitlement to the housebound benefit.  If entitlement to both A&A and housebound benefits is considered and denied, use rating code 19C to reflect this decision.



	c.  Entitlement to SMC L.  Since the rate payable for A&A is subject to reduction if the veteran is hospitalized, it is erroneous to designate an SMC rating under 38 U.S.C. 1114 (l) as based on the need for regular A&A if the veteran has loss, or loss of use, of two extremities.



	            d.  Entitlement to SMC O.  Make determinations of entitlement to SMC under 38 U.S.C. 1114(1) on the basis of need of regular A&A in light of the criteria contained in 38 CFR 3.352(a).  Fully explain the reasoning in the "Reasons and Bases" section of the rating narrative.  This is especially true in instances when, as provided in 38 CFR 3.350(e), the rate under (1) on account of need for A&A is to be used as one of the "conditions entitling to two or more of the rates (no condition being considered twice) provided in 38 U.S.C. 1114(1) through (n)" for the purpose of establishing entitlement under 38 U.S.C. 1114(o).  If the rate under 38 U.S.C. 1114(1) on account of need for A&A is used to establish entitlement under 38 U.S.C. 1114(o), base the determination of need for A&A on separate and distinct disabilities.



	EXAMPLE:  If a veteran has suffered the loss of use of both feet and is also being considered for the maximum rate under 38 U.S.C. 1114(o) on account of need for A&A, such need must be due to service-connected disabilities completely independent of the loss of use of both feet.  For the purpose of determining need for A&A, it must be considered as though both feet were completely normal.  The need for A&A must be shown to be due to another single service-connected disability rated 100 percent.



8.14  N ½+K CLAIMS



	a.  General.  Public Law 96-128 amended 38 U.S.C. 1114(r) concerning the granting of A&A in n ½+k claims.  Previously, to obtain the (r)(1) and (r)(2) rates, a veteran had to be entitled to 38 U.S.C. 1114(o).  Under Public Law 96-128, the service-connected disabilities which established entitlement to the n ½+k rate may be used to establish eligibility to the A&A rate if factual entitlement is shown.  The basic criteria contained in 38 CFR 3.352(a) must be met for entitlement at the 38 U.S.C. 1114(r)(1) level.  For entitlement to the 38 U.S.C. 1114(r)(2) level, criteria contained in 38 CFR 3.352(b) are to be applied.



	b.  Rating Action.  Fully justify action granting or denying A&A in these claims by citation of relevant information in the "Reasons and Bases" section of the rating.  If eligibility to the A&A rate is established under the provisions of Public Law 96-128, use SMC code 43, or 44 in higher level care claims.  The rates payable in these claims will be the n ½+k rate plus the (r)(1) or (r)(2) increment.
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8.15  HIGHER LEVEL OF AID AND ATTENDANCE (R2)



	a.  General.  A veteran entitled to the regular A&A allowance under 38 U.S.C. 1114(r) is entitled to receive, in lieu of that allowance, a higher A&A allowance if the veteran is found to be in need of and receiving a higher level of care.  Award the higher allowance only when the need is clearly established and the amount of skilled service required by the veteran is substantial.  This allowance is payable even if such skilled service is being furnished by VA or another entity at no expense to the veteran.  Refer to the criteria contained under 38 CFR 3.352(b).



	b.  Required Evidence.  A claim for this allowance must include a statement from a licensed health care professional who is providing or supervising the daily skilled health care on a continuing basis in the veteran's home.  If the initial claim for this benefit does not include this statement, request the veteran to furnish a statement from the licensed health care professional who provides or supervises skilled health care services.  This statement should indicate the nature, extent and frequency of the services provided as well as specifying the conditions which cause the need for this care.  Additionally, if the services are actually provided by a nonprofessional, the statement should indicate the nature and extent of the supervision being provided.



	(1)  Skilled Care Not Provided.  If the statement from the licensed health care professional does not demonstrate that qualifying services are being provided, dispose of the issue by appropriate rating action. 



	(2)  Skilled Care Provided.  If a statement from a licensed health care professional shows that qualifying skilled services are being provided on a continuing basis, request an immediate examination to include a certification of the need for the level of care required for entitlement to the higher rate under 38 U.S.C. 1114(r)(2) authorized by Public Law 95-479.  Provide a copy of the statement submitted by the licensed provider to the examiner.



	(a)  Base eligibility to the higher allowance on medical certification that the veteran meets the criteria outlined in 38 CFR 3.352(a).



	(b)  VA Form 21-2680, "Examination for Housebound Status or Permanent Need for Regular Aid and Attendance," will be completed in response to the VA Form 21-2507 request.  The physician will certify whether an ongoing daily need for skilled personal care is indicated by completing item 32 of VA Form 21-2680.



	(3)  Hospitalization Adjustment.  Aid and attendance benefits, including those payable under 38 U.S.C. 1114(r)(2), are subject to reduction under 38 CFR 3.552(b)(2).



8.16  HOUSEBOUND BENEFITS



	The service-connected housebound benefit is payable to a veteran who (a) has a single, service-connected disability rated as total and has an additional service-connected disability, or combination of disabilities, independently ratable at 60 percent or more, or (b) in addition to a single, service-connected disability rated as total, the veteran is permanently housebound from service-connected causes.  Ratings of 100 percent under 38 CFR 4.28, 4.29, and 4.30 of the rating schedule may be used as a basis of entitlement.
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	a.  Housebound in Fact.  There is no requirement that either the single total disability or the independent 60-percent disability be permanent.  If entitlement is based on the veteran being housebound in fact, the law requires the housebound state to be permanent.  A veteran may be determined to be permanently housebound if, as a result of a single total disability, by itself or in combination with other service-connected disabilities, he or she is permanently confined to the place of residence and immediate premises or, if institutionalized, to the ward or clinical areas (38 CFR 3.350(i)(2)).



	b.  Statutory Housebound.  The disabilities of 60 percent or more must be separate and distinct from the single total disability and must involve separate anatomical segments or body systems.  The principles regarding avoidance of pyramiding contained in 38 CFR 4.14 are applicable.  Within these limits, the fact that a total disability and an independent 60-percent disability result from a common etiological agent will not preclude entitlement.



	c.  Protected Evaluations.  Consider any evaluation protected under 38 CFR 3.951 at its protected level.  For the purpose of determining entitlement to housebound benefits only, utilize ratings under the 1925 schedule which are protected by 38 CFR 3.952 with ratings under the current rating schedule for separate and distinct disabilities.
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