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P.O. Box 12233 
Research Triangle Park, N.C. 27709 

Dear Mr. Wilson: 

Thank you for your letter dated October 25, 2007 to the Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA) in which you forwarded four in vitro test methods proposed for 
identifying substances that may cause ocular corrosion or severe ocular irritation from 
the Interagency Coordinating Committee on the Validation of Alternative Methods 
(ICCVAM) for our consideration. 

The OSHA Hazard Communication standard (HCS) (29 CFR 1910.1200) requires 
manufacturers and importers to perform a hazard determination for the product(s) they 
manufacture or import to determine if, under the normal condition of use or in an 
emergency, workplace handling or use of their product(s) can or could result in 
employee exposure to a hazardous chemical(s). OSHA does not perform these hazard 
determinations for manufacturers; rather, it is up to the manufacturers and importers to 
consider all available scientific evidence concerning the hazardous effects of that 
chemical. No testing is required by the Agency and the evaluation may be based solely 
on the information currently available in the scientific literature. 

The use of in vitro studies has not been specifically addressed in either the text of the 
HCS final rule (59 FR. 6126) or the preamble discussions. However, Appendix B states: 

The results of any studies which are designed and conducted 
according to established scientific principles, and which 
report statistically significant conclusions regarding the 
health effects of a chemical shall be a sufficient basis for a 
hazard determination and reported on any material safety 
data sheet (MSDS). 
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It is the manufacturer's responsibility to review all available scientific data when 
performing a hazard determination for the chemicals they produce. If the in vitro 
studies, conducted according to established scientific principles, report statistically 
significant conclusions regarding the health effects of a chemical, and if these are the 
only data available linking the hazard to the chemical exposure, results of these studies 
must be reported on the product's MSDS. It must be emphasized that the Agency does 
not encourage replacing in vivo tests with in vitro studies. In general, the Agency's 
policy on in vitro tests is that"in vitro studies, such as Ames tests, are useful pieces of 
information, but not definitive finding of hazards" (CPL 2-2.38D, AppendiX C). 

OSHA has actively participated in the ICCVAM and in the process for the validation of 
these test methods. OSHA believes that the independent review and validation process 
of the ICCVAM makes these determinations scientifically sound as required by 
AppendiX B. Therefore, based on ICCVAM's independent review and validation of 
these methods, the Agency will accept any positive results from studies using these 
methods as a means of assessing ocular corrosion or ocular irritation, within the 
limitation of the tests methods. Although the Agency will accept any positive results 
from this test as an indicator of acute systemic toxicity, the negative results would not 
rule out the possibility that the substance may be acutely toxic. Also, in the event of 
contradictory results from in vitro and in vivo studies, the Agency will rely on the 
values that are more protective of workers' health. 

I hope that we have provided you with enough information to state the Agency's 
position on in vitro methods for ocular corrosion or ocular irritation. If you require 
additional information, please feel to contact us. 

Sincerely, 

Edwin G. Foulke, Jr. 


