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will consider any particular applica-
tion. The Director of the Office of Glob-
al Health Affairs, Office of the Sec-
retary, is an ex officio member of the 
Board and serves as its Chairman. The 
Director may designate a staff member 
of the Office of the Secretary to serve 
as member and Chairman of the Board 
in the Director’s absence. The Assist-
ant Secretary for Health appoints two 
regularly assigned members and two 
alternates to consider applications 
concerning health, biomedical re-
search, and related fields. The Chair-
man may request the heads of oper-
ating divisions of the Department to 
appoint additional members to con-
sider applications in other fields of in-
terest to the Department. The Board 
may obtain expert advisory opinions 
from other sources. The Board may es-
tablish a workgroup from the operating 
divisions of the Department to consider 
applications for waivers based on the 
need for the delivery of health care 
services to underserved populations. 

[49 FR 9900, Mar. 16, 1984, as amended at 67 
FR 77695, Dec. 19, 2002]

§ 50.3 Policy. 
(a) Policy for waivers. The Department 

of Health and Human Services endorses 
the philosophy that Exchange Visitors 
are committed to return home for at 
least two years after completing their 
program. This requirement was im-
posed to prevent the Program from be-
coming a stepping stone to immigra-
tion and to ensure that Exchange Visi-
tors make available to their home 
countries their new knowledge and 
skills obtained in the United States. 
The Department will request waivers 
for the delivery of health care service 
to carry out the Department’s mission 
to increase access to care for the na-
tion’s most medically underserved in-
dividuals. However, in keeping with the 
philosophy of the Program, the Ex-
change Visitor Waiver Review Board 
may determine the appropriate num-
bers and geographic areas for waivers 
for the delivery of health care service. 

(b) Criteria for waivers. The Exchange 
Visitor Waiver Review Board carefully 
applies stringent and restrictive cri-
teria to its consideration of requests 
that it support waivers for Exchange 
Visitors. Each application is evaluated 

individually based on the facts avail-
able. 

(c) Waiver for members of Exchange 
Visitor’s family. Where a decision is 
made to request a waiver for an Ex-
change Visitor, a waiver will also be re-
quested for the spouse and children, if 
any, if they have J–2 visa status. When 
both members of a married couple are 
Exchange Visitors in their own right 
(i.e., each has J–1 visa status), separate 
applications must be submitted for 
each of them. 

[67 FR 77696, Dec. 19, 2002]

§ 50.4 Waivers for research. 
In determining whether to request a 

waiver for an Exchange Visitor en-
gaged in the conduct of research, the 
Board considers the following key fac-
tors: 

(a) The program or activity at the 
applicant institution or organization in 
which the Exchange Visitor is em-
ployed must be of high priority and of 
national or international significance 
in an area of interest to the Depart-
ment. 

(b) The Exchange Visitor must be 
needed as an integral part of the pro-
gram or activity, or of an essential 
component thereof, so that loss of his/
her services would necessitate dis-
continuance of the program, or a major 
phase of it. Specific evidence must be 
provided on how the loss or unavail-
ability of the individual’s services 
would adversely affect the initiation, 
continuance, completion, or success of 
the program or activity. The applicant 
organization/institution must clearly 
demonstrate that a suitable replace-
ment for the Exchange Visitor cannot 
be found through recruitment or any 
other means. The Board will not re-
quest a waiver when the principal prob-
lem appears to be one of administra-
tive, budgetary, or program inconven-
ience to the institution or other em-
ployer. 

(c) The Exchange Visitor must pos-
sess outstanding qualifications, train-
ing and experience well beyond the 
usually expected accomplishments at 
the graduate, postgraduate, and resi-
dency levels, and must clearly dem-
onstrate the capability to make origi-
nal and significant contributions to the 
program. The Board will not request a 
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waiver simply because an individual 
has specialized training or experience 
or is occupying a senior staff position 
in a university, hospital, or other insti-
tution. 

[67 FR 77696, Dec. 19, 2002]

§ 50.5 Waivers for the delivery of 
health care service. 

In determining whether to request a 
waiver for an Exchange Visitor to de-
liver health care service, the Board 
will consider information from and co-
ordinate with State Departments of 
Public Health (or the equivalent), 
other ‘‘interested government agen-
cies’’ which request waivers, and other 
relevant agencies. The Board requires 
the following criteria for requests for 
waivers for the delivery of health care 
service: 

(a) The Exchange Visitor must sub-
mit a statement that he or she does 
not have pending and will not submit 
any other ‘‘interested government 
agency’’ waiver request while HHS 
processes the waiver request being sub-
mitted. 

(b) Waivers are limited to primary 
care physicians and general psychia-
trists who have completed their pri-
mary care or psychiatric residency 
training programs no more than12 
months before the date of commence-
ment of employment under the con-
tract described in subparagraph (d). 
This 12-month eligibility limitation is 
to ensure that the physicians’ primary 
care training is current and they are 
not engaged in subspecialty training. 
This HHS eligibility requirement re-
lates only to eligibility for an HHS 
waiver request and does not relieve 
physicians of the responsibility to 
maintain lawful status. Alien physi-
cians are strongly encouraged to begin 
the waiver process as early as they pos-
sibly can while still in the residency 
training program. Early filing of the 
waiver request by the alien physician, 
coupled with timely processing of the 
request by the relevant government 
agencies, will facilitate the timely 
completion of the waiver process before 
the authorized J–1 admission expires, 
and the physician’s subsequent applica-
tion for change of nonimmigrant status 
from J–1 to H–1B. 

(c) Primary care physicians are de-
fined as: physicians practicing general 
internal medicine, pediatrics, family 
practice or obstetrics/gynecology will-
ing to work in a primary care Health 
Professional Shortage Area (HPSA) or 
Medically Underserved Area or Popu-
lation (MUA/P); and general psychia-
trists who are willing to work in a 
Mental Health HPSA. Note: these HHS 
eligibility criteria for waivers are in 
addition to and independent of the ex-
isting waiver and visa criteria estab-
lished by the Immigration and Natu-
ralization Service (INS), the Depart-
ment of State, and the Department of 
Labor. 

(d) The Exchange Visitor must have 
entered a contract with the applicant 
employer. This contract must: 

(1) Require the Exchange Visitor to 
provide primary medical care in a fa-
cility physically located in an HHS-
designated primary care HPSA or 
MUA/P, or general psychiatric care in a 
Mental Health HPSA. 

(2) Require the Exchange Visitor to 
complete a term of employment of not 
less than three years providing pri-
mary care health services for not less 
than 40 hours per week. 

(3) Require the Exchange Visitor to: 
(i) Be licensed by the State where he 

or she will practice; 
(ii) Have completed a residency in 

one of the following specialties: family 
practice, general pediatrics, obstetrics/
gynecology, general internal medicine, 
or general psychiatry; and 

(iii) Be either board certified or 
board eligible in the relevant primary 
care discipline. 

(4) Be terminable only for cause until 
completion of the three-year commit-
ment, except that, with the agreement 
of the alien physician, the employer 
may assign the contract to another eli-
gible employer with the prior approval 
of HHS and compliance with all appli-
cable INS and Department of Labor re-
quirements. Prior to approving an as-
signment of the contract, HHS will re-
view and consider the health care needs 
of the alien physician’s current and 
proposed new locations, as well as the 
reasons for the request. 

(5) Not contain a restrictive covenant 
or non-compete clause which prevents 
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