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(measured at the bottom of the exca-
vation), the excavation is also consid-
ered to be a trench. 

Trench box. See ‘‘Shield.’’ 
Trench shield. See ‘‘Shield.’’ 
Uprights means the vertical members 

of a trench shoring system placed in 
contact with the earth and usually po-
sitioned so that individual members do 
not contact each other. Uprights 
placed so that individual members are 
closely spaced, in contact with or 
interconnected to each other, are often 
called ‘‘sheeting.’’ 

Wales means horizontal members of a 
shoring system placed parallel to the 
excavation face whose sides bear 
against the vertical members of the 
shoring system or earth. 

§ 1926.651 Specific excavation require-
ments. 

(a) Surface encumbrances. All surface 
encumbrances that are located so as to 
create a hazard to employees shall be 
removed or supported, as necessary, to 
safeguard employees. 

(b) Underground installations. (1) The 
estimated location of utility installa-
tions, such as sewer, telephone, fuel, 
electric, water lines, or any other un-
derground installations that reason-
ably may be expected to be encoun-
tered during excavation work, shall be 
determined prior to opening an exca-
vation. 

(2) Utility companies or owners shall 
be contacted within established or cus-
tomary local response times, advised of 
the proposed work, and asked to estab-
lish the location of the utility under-
ground installations prior to the start 
of actual excavation. When utility 
companies or owners cannot respond to 
a request to locate underground utility 
installations within 24 hours (unless a 
longer period is required by state or 
local law), or cannot establish the 
exact location of these installations, 
the employer may proceed, provided 
the employer does so with caution, and 
provided detection equipment or other 
acceptable means to locate utility in-
stallations are used. 

(3) When excavation operations ap-
proach the estimated location of under-
ground installations, the exact loca-
tion of the installations shall be deter-
mined by safe and acceptable means. 

(4) While the excavation is open, un-
derground installations shall be pro-
tected, supported or removed as nec-
essary to safeguard employees. 

(c) Access and egress—(1) Structural 
ramps. (i) Structural ramps that are 
used solely by employees as a means of 
access or egress from excavations shall 
be designed by a competent person. 
Structural ramps used for access or 
egress of equipment shall be designed 
by a competent person qualified in 
structural design, and shall be con-
structed in accordance with the design. 

(ii) Ramps and runways constructed 
of two or more structural members 
shall have the structural members con-
nected together to prevent displace-
ment. 

(iii) Structural members used for 
ramps and runways shall be of uniform 
thickness. 

(iv) Cleats or other appropriate 
means used to connect runway struc-
tural members shall be attached to the 
bottom of the runway or shall be at-
tached in a manner to prevent tripping. 

(v) Structural ramps used in lieu of 
steps shall be provided with cleats or 
other surface treatments on the top 
surface to prevent slipping. 

(2) Means of egress from trench exca-
vations. A stairway, ladder, ramp or 
other safe means of egress shall be lo-
cated in trench excavations that are 4 
feet (1.22 m) or more in depth so as to 
require no more than 25 feet (7.62 m) of 
lateral travel for employees. 

(d) Exposure to vehicular traffic. Em-
ployees exposed to public vehicular 
traffic shall be provided with, and shall 
wear, warning vests or other suitable 
garments marked with or made of 
reflectorized or high-visibility mate-
rial. 

(e) Exposure to falling loads. No em-
ployee shall be permitted underneath 
loads handled by lifting or digging 
equipment. Employees shall be re-
quired to stand away from any vehicle 
being loaded or unloaded to avoid being 
struck by any spillage or falling mate-
rials. Operators may remain in the 
cabs of vehicles being loaded or un-
loaded when the vehicles are equipped, 
in accordance with § 1926.601(b)(6), to 
provide adequate protection for the op-
erator during loading and unloading 
operations. 
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(f) Warning system for mobile equip-
ment. When mobile equipment is oper-
ated adjacent to an excavation, or 
when such equipment is required to ap-
proach the edge of an excavation, and 
the operator does not have a clear and 
direct view of the edge of the exca-
vation, a warning system shall be uti-
lized such as barricades, hand or me-
chanical signals, or stop logs. If pos-
sible, the grade should be away from 
the excavation. 

(g) Hazardous atmospheres—(1) Testing 
and controls. In addition to the require-
ments set forth in subparts D and E of 
this part (29 CFR 1926.50–1926.107) to 
prevent exposure to harmful levels of 
atmospheric contaminants and to as-
sure acceptable atmospheric condi-
tions, the following requirements shall 
apply: 

(i) Where oxygen deficiency 
(atmospheres containing less than 19.5 
percent oxygen) or a hazardous atmos-
phere exists or could reasonably be ex-
pected to exist, such as in excavations 
in landfill areas or excavations in areas 
where hazardous substances are stored 
nearby, the atmospheres in the exca-
vation shall be tested before employees 
enter excavations greater than 4 feet 
(1.22 m) in depth. 

(ii) Adequate precautions shall be 
taken to prevent employee exposure to 
atmospheres containing less than 19.5 
percent oxygen and other hazardous 
atmospheres. These precautions in-
clude providing proper respiratory pro-
tection or ventilation in accordance 
with subparts D and E of this part re-
spectively. 

(iii) Adequate precaution shall be 
taken such as providing ventilation, to 
prevent employee exposure to an at-
mosphere containing a concentration 
of a flammable gas in excess of 20 per-
cent of the lower flammable limit of 
the gas. 

(iv) When controls are used that are 
intended to reduce the level of atmos-
pheric contaminants to acceptable lev-
els, testing shall be conducted as often 
as necessary to ensure that the atmos-
phere remains safe. 

(2) Emergency rescue equipment. (i) 
Emergency rescue equipment, such as 
breathing apparatus, a safety harness 
and line, or a basket stretcher, shall be 
readily available where hazardous at-

mospheric conditions exist or may rea-
sonably be expected to develop during 
work in an excavation. This equipment 
shall be attended when in use. 

(ii) Employees entering bell-bottom 
pier holes, or other similar deep and 
confined footing excavations, shall 
wear a harness with a life-line securely 
attached to it. The lifeline shall be sep-
arate from any line used to handle ma-
terials, and shall be individually at-
tended at all times while the employee 
wearing the lifeline is in the exca-
vation. 

(h) Protection from hazards associated 
with water accumulation. (1) Employees 
shall not work in excavations in which 
there is accumulated water, or in exca-
vations in which water is accumu-
lating, unless adequate precautions 
have been taken to protect employees 
against the hazards posed by water ac-
cumulation. The precautions necessary 
to protect employees adequately vary 
with each situation, but could include 
special support or shield systems to 
protect from cave-ins, water removal 
to control the level of accumulating 
water, or use of a safety harness and 
lifeline. 

(2) If water is controlled or prevented 
from accumulating by the use of water 
removal equipment, the water removal 
equipment and operations shall be 
monitored by a competent person to 
ensure proper operation. 

(3) If excavation work interrupts the 
natural drainage of surface water (such 
as streams), diversion ditches, dikes, or 
other suitable means shall be used to 
prevent surface water from entering 
the excavation and to provide adequate 
drainage of the area adjacent to the ex-
cavation. Excavations subject to runoff 
from heavy rains will require an in-
spection by a competent person and 
compliance with paragraphs (h)(1) and 
(h)(2) of this section. 

(i) Stability of adjacent structures. (1) 
Where the stability of adjoining build-
ings, walls, or other structures is en-
dangered by excavation operations, 
support systems such as shoring, brac-
ing, or underpinning shall be provided 
to ensure the stability of such struc-
tures for the protection of employees. 

(2) Excavation below the level of the 
base or footing of any foundation or re-
taining wall that could be reasonably 
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expected to pose a hazard to employees 
shall not be permitted except when: 

(i) A support system, such as under-
pinning, is provided to ensure the safe-
ty of employees and the stability of the 
structure; or 

(ii) The excavation is in stable rock; 
or 

(iii) A registered professional engi-
neer has approved the determination 
that the structure is sufficently re-
moved from the excavation so as to be 
unaffected by the excavation activity; 
or 

(iv) A registered professional engi-
neer has approved the determination 
that such excavation work will not 
pose a hazard to employees. 

(3) Sidewalks, pavements, and appur-
tenant structure shall not be under-
mined unless a support system or an-
other method of protection is provided 
to protect employees from the possible 
collapse of such structures. 

(j) Protection of employees from loose 
rock or soil. (1) Adequate protection 
shall be provided to protect employees 
from loose rock or soil that could pose 
a hazard by falling or rolling from an 
excavation face. Such protection shall 
consist of scaling to remove loose ma-
terial; installation of protective barri-
cades at intervals as necessary on the 
face to stop and contain falling mate-
rial; or other means that provide equiv-
alent protection. 

(2) Employees shall be protected from 
excavated or other materials or equip-
ment that could pose a hazard by fall-
ing or rolling into excavations. Protec-
tion shall be provided by placing and 
keeping such materials or equipment 
at least 2 feet (.61 m) from the edge of 
excavations, or by the use of retaining 
devices that are sufficient to prevent 
materials or equipment from falling or 
rolling into excavations, or by a com-
bination of both if necessary. 

(k) Inspections. (1) Daily inspections 
of excavations, the adjacent areas, and 
protective systems shall be made by a 
competent person for evidence of a sit-
uation that could result in possible 
cave-ins, indications of failure of pro-
tective systems, hazardous 
atmospheres, or other hazardous condi-
tions. An inspection shall be conducted 
by the competent person prior to the 
start of work and as needed throughout 

the shift. Inspections shall also be 
made after every rainstorm or other 
hazard increasing occurrence. These in-
spections are only required when em-
ployee exposure can be reasonably an-
ticipated. 

(2) Where the competent person finds 
evidence of a situation that could re-
sult in a possible cave-in, indications 
of failure of protective systems, haz-
ardous atmospheres, or other haz-
ardous conditions, exposed employees 
shall be removed from the hazardous 
area until the necessary precautions 
have been taken to ensure their safety. 

(l) Walkways shall be provided where 
employees or equipment are required 
or permitted to cross over excavations. 
Guardrails which comply with 
§ 1926.502(b) shall be provided where 
walkways are 6 feet (1.8 m) or more 
above lower levels. 

[54 FR 45959, Oct. 31, 1989, as amended by 59 
FR 40730, Aug. 9, 1994] 

§ 1926.652 Requirements for protective 
systems. 

(a) Protection of employees in exca-
vations. (1) Each employee in an exca-
vation shall be protected from cave-ins 
by an adequate protective system de-
signed in accordance with paragraph 
(b) or (c) of this section except when: 

(i) Excavations are made entirely in 
stable rock; or 

(ii) Excavations are less than 5 feet 
(1.52m) in depth and examination of the 
ground by a competent person provides 
no indication of a potential cave-in. 

(2) Protective systems shall have the 
capacity to resist without failure all 
loads that are intended or could rea-
sonably be expected to be applied or 
transmitted to the system. 

(b) Design of sloping and benching sys-
tems. The slopes and configurations of 
sloping and benching systems shall be 
selected and constructed by the em-
ployer or his designee and shall be in 
accordance with the requirements of 
paragraph (b)(1); or, in the alternative, 
paragraph (b)(2); or, in the alternative, 
paragraph (b)(3), or, in the alternative, 
paragraph (b)(4), as follows: 

(1) Option (1)—Allowable configurations 
and slopes. (i) Excavations shall be 
sloped at an angle not steeper than one 
and one-half horizontal to one vertical 
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