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MEDICARE POLICY CLARIFICATIONS 
ON GRADUATE MEDICALEDUCATION PAYMENTS 

FOR RESIDENTS TRAINING IN NON-HOSPITAL SETTINGS 
 
Question 1) How does Medicare support Graduate Medical Education (GME) programs? 
 
Answer 1) Medicare makes both direct GME and indirect GME (IME) payments to 
hospitals that train residents in approved medical residency training programs.  The 
calculation of both direct GME and IME payments is affected by the number of full-time 
equivalent (FTE) residents that a hospital is allowed to count.  Generally, the greater the 
number of FTE residents a hospital counts, the greater the amount of Medicare direct 
GME and IME payments the hospital will receive. The Medicare statute provides for 
direct GME payments to hospitals to cover Medicare’s share of the hospital’s direct costs 
of the residency training taking place at the hospital. The direct GME payment is based 
on a hospital-specific per resident payment amount that is based on the hospital’s direct 
graduate medical education program costs (including teaching physician and resident 
salaries) incurred in a base year.  IME payments to a hospital are paid under the Inpatient 
Prospective Payment System (IPPS) as a percentage add-on for each Medicare patient 
discharged from the hospital.  IME payments are designed to cover Medicare’s share of 
the higher indirect costs of providing patient care at teaching hospitals relative to non-
teaching hospitals.  The higher costs are primarily due to increased or inefficient testing 
of patients by residents and the relatively increased level of patient acuity at teaching 
hospitals.   
 
Question 2) Does Medicare make both direct GME and IME payments to hospitals for 
training residents at nonhospital sites? 
 
Answer 2) Prior to October 1, 1997, hospitals could receive only direct GME payments  
for the time that residents train in nonhospital settings.  However, Congress recognized 
the importance of moving more resident training out of the hospital setting and into 
settings that more closely reflect the settings where most physicians will practice. 
Accordingly, beginning with discharges occurring on or after October 1, 1997, the 
Balanced Budget Act of 1997 (BBA), amended the Medicare statute to allow hospitals to 
count residents in nonhospital sites for IME payment purposes as well.  In making this 
change Congress intended to encourage hospitals to rotate more residents to nonhospital 
sites.  In implementing this provision, CMS acknowledges the value of training more 
residents in nonhospital sites and it is our intent to make sure our rules encourage and 
facilitate this kind of activity.   
 
However, since the per resident direct GME payment is based on all of the costs incurred 
by the hospital in training residents during a base year (including teaching physician 
costs), we believe Congress intended to permit hospitals to count time spent by residents 
training in nonhospital sites for purposes of IME and direct GME payments only if the 
hospital is actually incurring "all or substantially all the costs" of the residents training at 



the nonhospital site.  For this reason, our current regulations require a hospital to incur 
the residents’ salaries and fringe benefits, travel and lodging costs where applicable and 
the cost of teaching physicians’ salaries and fringe benefits attributable to supervision of 
resident training in the nonhospital setting.  
 
Question 3) Are there situations where it’s ok for a physician to volunteer his/her time to 
supervise residents in a nonhospital site?   

Answer 3) Under section 1886(d)(5)(B)(iv) of the Social Security Act for IME, and 
section 1886(h)(4)(E) for direct GME, the time residents spend training in nonhospital 
settings in connection with approved programs may be included in determining the 
hospital’s number of full time equivalent (FTE) residents, if, in addition to other 
requirements, the hospital incurs "all or substantially all" of the costs for the training 
program in the nonhospital setting.   Accordingly, the relevant question is not whether 
volunteerism is permissible, but whether there is a cost to the nonhospital site for 
supervising the resident training.  If there is a cost, the hospital must reimburse the 
nonhospital site for those costs.  If there are no costs, then no payment for supervisory 
physician time is required.  Typically, there is a cost for teaching physician time if, for 
example, the physician receives a predetermined compensation amount for his/her time at 
the nonhospital site that does not vary with the number of patients he/she treats.  In 
contrast, there is typically no cost for teaching physician time if the physician’s 
compensation at the nonhospital site is based solely and directly on the number of 
patients treated and for which he/she bills.  The most obvious example of this situation 
would be a solo practitioner that serves as a nonhospital training site.  With respect to 
compensation for teaching physicians, the hospital is required to compensate the 
nonhospital site for the costs of the teaching physician’s activities provided in connection 
with an approved residency program other than the supervision of residents while 
furnishing billable patient care services.  That is, only the costs associated with teaching 
time spent on activities within the scope of the GME program, but not in billable patient 
care activities, would be considered direct GME costs that would need to be incurred by 
the hospital. 
 
Question 4) In the context of GME training in nonhospital sites, what is the difference 
between a “solo practitioner” and a “member of a group practice”?   
 
Answer 4) A solo practitioner works in his/her own private office and a member of a 
group practice is typically one of several physicians employed at a particular nonhospital 
site.  The solo practitioner’s compensation is based solely and directly on number of 
patients treated and for which he/she bills.  When the solo practitioner is not treating 
patients, he/she is not receiving payment for any other duties at the nonhospital site. In 
this instance, there is no cost to the nonhospital site for the teaching physician’s time.  In 
the case of the group practice or clinic setting, however, the physician often receives a 
predetermined payment amount, such as a salary, for his/her work at the nonhospital site.  
This predetermined payment amount reflects all of his/her responsibilities at the 
nonhospital site, including treating patients, training residents, and other administrative 
activities (as applicable), and he receives that predetermined payment from the 
nonhospital site regardless of how many patients he/she actually treats. The 



predetermined amount implicitly compensates the physician for supervising residents.  A 
portion of this implicit compensation is the cost attributable to teaching activities, and the 
hospital must pay the nonhospital site this amount.   
 
Question 5) How do we determine the amount of teaching physician costs that the 
hospital must pay the nonhospital site? 
 
Answer 5) Determination of the teaching physician costs to the nonhospital site is 
dependent upon the teaching physician’s salary and the percentage of time he/she devotes 
to activities related to non-billable GME activities at the nonhospital site.  Assume, for 
example, that a resident spends 30 hours per week training at the nonhospital site and the 
teaching physician works 40 hours per week at the nonhospital site.  Also assume that 20 
out of the resident’s 30 hours are spent in billable patient care activities supervised by the 
teaching physician, leaving 10 hours of the time the teaching physician spends with the 
resident in non-billable GME teaching activities, such as general clinical didactic training 
or assessing the resident’s performance.  Accordingly, 25 percent (10/40) of the teaching 
physician’s time is spent with the resident in non-billable GME activities.  Additionally, 
the teaching physician may take some time beyond the 30 hours spent with the resident to 
perform some administrative tasks related to the program, such as completing resident 
evaluation forms.  Again, for illustrative purposes, assume the teaching physician spends 
one hour out of the 40-hour workweek, or 2.5 percent of his/her time, completing 
evaluation forms.  Therefore, in this example, the teaching physician spends 27.5 percent 
(25 percent plus 2.5 percent) of his/her time in non-billable GME activities.  If the 
teaching physician receives a salary of $100,000 per year, then 27.5 percent, or $27,500 
is the direct GME cost of the physician’s teaching activities in the nonhospital site for a 
whole year.  In this example, the hospital would need to pay $27,500 to the nonhospital 
site in order to count the FTE resident time spent in the nonhospital site for direct GME 
and IME payment purposes.  (If residents are not trained at the nonhospital site 
throughout the whole year, then $27,500 would be prorated based on the number of 
weeks that residents train at the nonhospital site).   
 
Question 6) Should the written agreement be with the teaching physician or with the 
nonhospital site where the physician works?  
 
Answer 6) If the physician is self-employed (e.g., a solo practitioner in his/her own 
private office), then the physician and nonhospital site are one and the same, and the 
agreement would be with the physician.  However, if the physician is an employee, or 
must report to another official(s) at the nonhospital site, then the written agreement must 
be between the hospital and an authorized representative of the nonhospital site. 
 
Question 7)  What if the physicians supervising the resident training at the nonhospital 
sites are employees of the hospital?  
 
Answer 7) If the teaching physicians are employees of the hospital, and the physicians do 
not receive any additional compensation from the nonhospital site, no additional payment 
from the hospital is needed since the salaries paid by the hospital to the physicians cover 



teaching costs inside and outside of the hospital.  In such a case, the written agreements 
should indicate that the teaching physicians are on staff at the hospital, and the hospital is 
already incurring the teaching physician costs for training time in nonhospital settings 
(unless, after October 1, 2004, the hospital opts to forego a written agreement and, 
instead, documents that it pays the nonhospital site for the teaching physician costs 
concurrently with the training at that site in accordance with 42 CFR §413.78(e)).    
 
Question 8)  Must the hospital incur the teaching physician costs and have a written 
agreement with the nonhospital site if a) the nonhospital site is owned by the hospital, or  
b) the nonhospital site is owned by the same organization that owns the hospital?   
 
Answer 8)  In either scenario, the hospital must incur the teaching physician costs, and 
there must be a written agreement in place before the time the residents begin training in 
the nonhospital site (unless 42 CFR §413.78(e) applies, in which case a written 
agreement is not required).  The hospital would need to demonstrate, under either 
ownership scenario, that it is paying all or substantially all of the costs of the training 
program by actually paying the nonhospital site through the hospital's accounts payable 
system.  (If the hospital and nonhospital site share a single accounting system, the 
hospital could demonstrate payment of the nonhospital site training program costs using 
journal entries that expense these costs in the hospital's GME cost center and credit the 
nonhospital site.)   
 
Question 9)  What if the teaching physician is on the staff of a medical school and 
supervises residents in the hospital and in clinics owned by the medical school?  
 
Answer 9)  In this case, (unless the hospital opts to pay for the training program costs 
concurrently under 42 CFR §413.78(e)), rather than having a written agreement with each 
clinic, it would be appropriate for the hospital to have a written agreement with the 
medical school, since the medical school owns the clinics.   If the residents are training in 
various medical school clinics, the hospital must have written agreement(s) reflecting the 
compensation arrangements for each clinic.   
 
Following are examples of situations where there is no teaching physician cost associated 
with  resident training in nonhospital sites, and, therefore, the hospital would not be 
required to pay the nonhospital site for teaching physician time in order to count the 
residents for direct GME and IME purposes:   
 

a) A physician trains residents in his private practice.  He is a solo practitioner; he 
does not share the office with other physicians.  His compensation is based solely 
and directly on the number of patients treated and for which he bills. 

b) A physician that supervises residents in her private practice shares office space 
with two other physicians.  The three physicians share overhead expenses, such as 
electricity and rent, but otherwise, there is no sharing of revenues from patient 
care activities, and the physicians are not compensated according to some 
predetermined arrangement.  Despite sharing office space, the physician that 
supervises the residents essentially operates as an independent practitioner, 



receiving her compensation solely and directly from the number of patients she 
treats and for which she bills. 

c) A resident goes along with a solo practitioner to see the physician’s patients in a 
freestanding nursing home (not a Medicare-certified skilled nursing facility).  The 
physician does not receive any payment from the nursing home, and bills 
independently for the patient care services he provides.   

 
Following are examples of situations where there could be a teaching physician cost 
associated with resident training in nonhospital sites since, in each instance, the physician 
receives a predetermined compensation amount regardless of the number of patients 
he/she treats.  In these instances, the hospital is required to identify and pay for the costs 
of supervising resident training at the nonhospital sites in order to count the residents for 
direct GME and IME purposes: 
 
 

a) A physician receives a predetermined salary as compensation for working at a 
nonhospital site. 

b) The compensation of a member of a group practice consists of a base salary, plus 
a percentage of revenues based on productivity (i.e., the number of patients he 
treats relative to other physicians in the practice), or seniority. 

c) A physician that supervises residents is a member of a group practice.  His 
compensation at the practice is based on the number of patients that he sees and 
for which he bills, plus additional compensation for other duties that he performs 
at the practice. 

d) A physician is employed and paid by the State (or some other third party) to 
provide services in various state-owned nonhospital settings.  The physician does 
not receive any predetermined compensation from the nonhospital settings 
themselves, and bills independently for the patients that she treats in these 
settings.  At the request of Hospital A, the physician has agreed to teach several 
residents when she is working in some of these nonhospital settings.  Hospital A 
would be required to pay the State (i.e., the employer of the physician) for the 
portion of the physician’s salary attributable to GME activities at the applicable 
nonhospital sites.  The written agreement(s) between the hospital and the State 
would list each clinic and would specify the amount of compensation attributable 
to each clinic (unless 42 CFR § 413.78(e) is applicable). 

 
 
 
 
 
 


