
FEBRUARY 17, 1999 
 
SUBJECT: Afterschool Snacks in the National School Lunch Program (NSLP) and the At 

Risk Component of the Child and Adult Care Food Program (CACFP) 
 

TO: Regional Directors 
Special Nutrition Programs 
All Regions 

 
On January 14, 1999, we issued a policy memorandum “Reimbursement for Snacks in After 
School Care Programs (SP 99-4); (CACFP 99-4).” After issuing this policy memo, we received a 
number of questions regarding the implementation of this new meal service. In an effort to 
respond to those questions, we have enclosed the first set of questions and answers. We intend to 
follow up with a second set of questions and answers in the near future. 
 
Please note a change in the criteria for eligible afterschool care programs. In the January 14, 
1999 policy issuance, we stated. “To be eligible to qualify for reimbursement under the NSLP, 
after school care programs must meet the following criteria. First, they must be run by a school 
that is eligible to operate the NSLP…”  We have been advised by counsel that this interpretation 
does no conform to the requirements of Section 17A of the National School Lunch Act. Under 
Section 17A(a)(2)(A), eligible schools are schools that “operate school lunch programs under this 
Act...” 
 
As a result, you will note that Question 1 revises the eligibility criteria for the NSLP. Under the 
NSLP, “a school food authority must operate the lunch component and the school district must 
sponsor or operate an afterschool care program which: a) provides children with regularly 
scheduled activities in an organized, structured and supervised environment; and (h) includes 
educational or enrichment activities.” 
 
We regret any confusion and inconvenience this may cause, however, State agencies should be 
reminded that any school that cannot claim reimbursement for snacks under the NSLP as a result 
i this change may be eligible to participate in the at risk component of the CACFP. 
 
We appreciate your assistance in providing questions for consideration. We believe this 
collaborative effort will result in the sound and speedy implementation of this new initiative. 
 
 
/ORIGINAL SIGNED/ 
 
 
STANLEY C. GARNETT 
Director 
Child Nutrition Division 
 
Attachment 
 
 



02/17/99 
AFTERSCHOOL SNACKS 

 
QUESTIONS AND ANSWERS I — Implementation in the National School 
Lunch Program (NSLP) and the At Risk Component of the Child and Adult Care 
Food Program (CACFP) 
 
 
• ELIGIBLE PROGRAMS 
 
1) What are the approval criteria for afterschool care programs? 
 
Under the NSLP, a school food authority must operate the lunch component and the school 
district must sponsor or operate an afterschool care program which: 
a) provides children with regularly scheduled activities in an organized, structured and 

supervised environment; and 
b) includes educational or enrichment activities. 
 
Under the CACFP. a public or private nonprofit organization (including a school) must operate 
an afterschool care program which: 
a) provides children with regularly scheduled activities in an organized, structured and 

supervised environment; 
b) includes educational or enrichment activities; and 
c) is located in a geographical area served by a school in which 50 percent or more of the 

children enrolled are eligible for free or reduced price school meals. 
 
2) Are there any afterschool care programs that may not be approved? 
 
Yes. Organized athletic programs engaged in interscholastic or community level competitive 
sports only (i.e.. youth sports leagues such as “Babe Ruth” and “Pop Warner” baseball leagues. 
community soccer and football leagues, area swim teams) may not be approved. However, 
aftcrschool care programs which include supervised athletic activity may participate provided 
that they are “open to all” and do not limit membership for reasons other than space or security 
or, where applicable, licensing requirements. For example, an afterschool police athletic league 
program that uses sports and recreational activities to provide constructive opportunities for 
community youth could be approved to participate in the CACFP at risk afterschool snack 
service. 
 
3) Does the “open to all” criterion apply to programs other than interscholastic sports 
programs? 
 
No. Afterschool care programs that are designed to accommodate special needs or that have 
other limiting factors, may be eligible to participate. They may include, but are not limited to 
programs targeted to children who have learning disabilities or programs for children who are 
academically gifted. 



 
4) Is licensing required for an afterschool care program? 
 
Otherwise eligible afterschool care programs do not need to be licensed in order to participate 
unless there is a State or local requirement for licensing. If there is no State or local requirement 
for licensing, then afterschool care programs must meet State or local health and safety 
standards. Organizations should check with their State and local health departments to determine 
the requirements they must meet to operate an afterschool care program in their community. 
Existing afterschool care programs that have not had a meal service as part of their program in 
the past should also check with State and local health department officials to determine whether 
any additional requirements apply as a result of the service of an afterschool snack. 
 
5) Can a traditional child care center already participating in the CACFP qualify for at 
risk afterschool snack reimbursements? 
 
Yes. A child care center located in the attendance area of a school in which at least 50 percent of 
the enrolled children are eligible for free or reduced price meals may qua1if~’ for CACFP at risk 
afterschool reimbursements for free snacks served to children who anend the center after their 
school day has ended. Children who do not attend school would continue to participate in the 
traditional CACFP meal service provided by the center. Centers operating both the traditional 
and at risk components of the CACFP may only claim a total of 3 meals, or 2 meals and I snack, 
per child per day. 
 
6) Are programs that operate on weekends eligible for reimbursement? 
 
Under the CACFP at risk afterschool care provisions, snacks may be reimbursed if they are 
served on weekends or holidays, including vacation periods (e.g.. Spring break), during the 
regular school year only. 
 
Under the NSLP. school food authorities are tiQ~ eligible to receive reimbursement for 
afterschool snacks served on weekends or holidays, including vacation periods, during the 
regular school year. School food authorities may not claim reimbursement for snacks served in 
the summer, except as specified in Question 7. 
 
7) Are programs that operate during the summer vacation eligible for reimbursement? 
 
Under CACFP. at risk afterschool snacks may not be reimbursed during summer vacation. 
Organizations that wish to operate programs during the summer when school is not in session 
may receive reimbursement for meals and snacks through the Summer Food Service Program. In 
areas where schools operate on a year-round basis (i.e., the regularly scheduled school year is 
year-round), at risk afterschool care programs may receive reimbursement for snacks through the 
CACFP all year. 
 
Under the NSLP, school food authorities may claim reimbursement for lunches (and breakfasts 
under the School Breakfast Program) served during the summer months when operating a 
summer school which is an integral part of the curriculum or an extension of the local 



educational program. Such school food authorities may also claim reimbursement for snacks 
served to children in afterschool care programs during this period. 
 
• AREA ELIGIBILITY FOR REIMBURSEMENT PURPOSES 
 
8) How does an afterschool care program site qualify as area eligible? 
 
For the NSLP and CACFP, an afterschool care program site qualifies as area eligible if it is 
located in the attendance area of a school (i.e., elementary, middle or high school) which has at 
least 50 percent of its enrollment eligible for free or reduced price meals. For example, if a high 
school with less than 50 percent free or reduced price school enrollment is located in the 
attendance area of a middle school that has 50 percent or more of the enrolled children eligible 
for free or reduced price meals, then the high school’s afterschool care program would be area 
eligible. 
 
9) How should organizations operating afterschool care programs that want to participate 
through the CACFP obtain free and reduced price school enrollment data? 
 
These organizations should contact the State agency that administers CACFP. The State agency 
receives free and reduced price enrollment data on an annual basis for purposes of administering 
the family day care home component of CACFP. Section 2 10.19(0 of the NSLP regulations 
requires each State agency that administers the NSLP to annually provide to the CACFP State 
agency a list of all elementary schools in the State in which 50 percent or more of the enrolled 
children have been determined eligible for free or reduced price meals. For middle school and 
high school data, we recommend that the CACFP State agency coordinate with the NSLP State 
agency to obtain a list of eligible schools. If that information is not available at the State level, 
then organizations should go directly to the appropriate school district or private nonprofit 
school. 
 
10) Can school district wide data be used to establish area eligibility, or must data from 
individual school buildings be used? 
 
Only data from the appropriate individual school(s) may be used to establish a site’s area 
eligibility. 
 
• APPLICATIONS/AGREEMENTS 
 
11) How do interested schools and organizations participate in these programs? 
 
The State agency must establish application procedures for interested school food 
authorities/districts and organizations. At a minimum, the application must enable the State 
agency to determine whether the eligibility criteria for the NSLP or CACFP (as specified in 
Question 1) are met. Additionally, the application must identify all afterschool care program sites 
and, for area eligible sites, provide documentation of the attendance area within which the 
applicant sites are located. If the school food authority or organization is approved, they must 
enter into an agreement with the State agency which specifies the terms and conditions of 



participation. 
 
12) For a school or organization that is already participating in the NSLP or CACFP and 
now wants to provide afterschool snacks, does its agreement with the State agency need to 
be amended? 
 
Yes. Once the State agency approves the school food authority’s or organization’s application to 
provide afterschool snacks, the agreement with the State agency needs to be amended to reflect 
this additional meal service and its requirements. This amendment could be as simple as a letter 
specifying the terms and conditions of expanded participation in afterschool snack service. 
 
• REIMBURSEMENT 
 
13) What records are required to receive reimbursement for snacks served October 1, 1998 
or later? 
 
In the NSLP. the following records must be maintained: 
• For sites that are not area eligible, free and reduced price applications for all children for 
whom free and reduced priced snacks are claimed. 
• Meal counts (total for sites qualifying for free reimbursement for all children: meal counts by 
type for other sites). 
• Documentation for each day of a child’s attendance. 
• Documentation of compliance with meal pattern requirements and production records. 
 

In the CACFP. the following records must be maintained: 
• Total meal counts. 
• Documentation for each day of a child’s attendance. 
• Documentation of compliance with meal pattern requirements. 
 
14) Are eligible afterschool care programs that served snacks on or after October 1, 1998, 
entitled to receive CACFP or NSLP retroactive reimbursement for these snacks? 
 
Yes, if the school food authority or organization meets all eligibility requirements (as specified 
in Question 1) for the period of time during which the snacks were served and documentation 
was maintained (as specified in Question 13). then it is entitled to receive retroactive 
reimbursement through the NSLP or through the at risk component of the CACFP. as 
appropriate. 
 
15) Must organizations that want to receive retroactive reimbursement for snacks served 
on or after October 1, 1998, already have been participating in the CACFP or NSLP at that 
time? 
 
Retroactive reimbursement to October 1, 1998, is available for all afterschool care programs that 
met the eligibility requirements (as specified in Question I) and maintained documentation (as 
specified in Question 13). Note that school food authorities must operate the lunch component of 
the NSLP in order to receive reimbursement. 



 
• ELIGIBLE CHILDREN 
 
16) Are afterschool snack reimbursements restricted to children ages 13-18? 
 
No. Reimbursement may be claimed for snacks served to all children through the age of 18 in 
eligible afterschool care programs. Reimbursement may also be claimed for those children who 
turn age 19 during the school year. 
 
17) Are afterschool care programs eligible to receive reimbursement for snacks served to 
pre-primary children? 
 
Snacks served to children who are attending classes of preprimary grade in a school (e.g., Head 
Start or Even Stan) and who are participating in an eligible afterschool care program after their 
regularly scheduled school program may be claimed for reimbursement. 
 
• MEAL SERVICE REQUIREMENTS 
 
18) Are point of service meal counts and production records required? 
 
Meal counts taken at the point of service are not required for afterschool snack service though 
individual State agencies may require them. However, accurate meal count records must be 
maintained. Production records are required for programs operating through the NSLP and 
documentation of compliance with the meal pattern is required under CACFP. 
 
• REPORTING 
 
19) What data must State agencies submit for the FNS-10 and FNS-44 forms? 
 
The FNS-10 and FNS-44 are being revised to permit reporting of afterschool snacks. Draft 
copies of the revised forms will be sent to all Regions shortly. 


