
FY 2008 EC FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 
Reprogramming 
 
 
R1.  Question:  Paragraph 6.c.3. of ER 11-2-201, the Reprogramming Engineer 
Regulation, says that leftover minor amounts of funds should be assigned to overhead.  Is 
this still the case? 
 
Answer:  No.  The Directorate of Resource Management recently issued guidance that 
project funds are to be reprogrammed away (in the case of a Civil Works project) or 
returned to the customer.  The ER will be updated to reflect this guidance.  NOTE:  See 
FAQ immediately following, concerning reprogramming funds from uncompleted projects. 
 
 
R2.  Question:  When does a reprogramming of funds “eliminate” the project? 
 
Answer:  Generally, a reprogramming of funds from a project “eliminates” the project 
when no funds remain, or so few funds remain that constructive work cannot be 
performed with in-house labor or by contract.  Constructive work includes such activities 
as planning, engineering, and design, or coordination with the Partner and stakeholders. 
 
However, in the cases enumerated below, no further work on the project is possible, and 
the reprogramming of all or any amount of funds from the project does not eliminate it.  
Note that, although a reprogramming may not be an “elimination,” other reprogramming 
limitations continue to apply. 
 
 1.  The project has been physically completed, the final accounting, any required 
audit, and any reconciling payments (in the case of cost sharing) have been performed, 
and the final OMRR&R manual has been provided to the Partner (in cases of non-Federal 
OMRR&R); OR 
 
 2.  The project has been deauthorized and the final accounting, any required audit, 
and any reconciling payments (in the case of cost sharing) have been performed; OR 
 
 3.  With respect to Investigations or MR&T Investigations funds for a project, the 
project has been converted to, and funded as, a CAP project, or the project has received 
Construction appropriations for implementation; OR  
 
 4.  With respect to Construction funds for a CAP project, the project has been 
converted to, and funded as, a study or PED in the Investigations or MR&T Investigations 
account; OR 
 
 5.  The following conditions are met for a terminated project: 
 
  a.  No funds were provided for the project in the most recent regular 
appropriations act or in the accompanying Statement of Managers, and remaining funds 
were not specified in law; AND 



 
  b.  The cost sharing agreement with the Partner, if any, has been legally 
terminated; AND   
 
  c.  If the project is a CAP project, the project was terminated before 
publication of the EC, or has been terminated as the result of the suspension and 
termination/reaffirmation process in the EC; AND 
 
  d.  The final accounting, any required audit, and any reconciling payments 
(in the case of cost sharing) have been performed.   
 
 
R3.  Question:  Does the Corps have the latitude, without notifying the Appropriations 
Committees, to reprogram up to $25,000 for Investigations and MR&T I, $300,000 for 
Construction and MR&T C, or $150,000 for Operation and Maintenance or MR&T O, or 
more if the baseline amount is high enough? 
 
Answer:  Sometimes, but not always.   
 
If an Investigations, Construction, or MR&T I or C project did not receive any allocations 
in the FY 2008 Act or Statement of Managers but has received allocations in previous 
years, then any reprogramming to the project requires Committee notification unless the 
reprogramming is for “continuing obligations and concomitant administrative expenses,” 
or is for a settled claim, changed conditions, or a real estate deficiency judgment.  The 
definition of “continuing obligations and concomitant administrative expenses” should be 
narrowly construed.  For instance, in-house costs for E&D and S&A on an already-
awarded contract qualify, as do additional reservations of funds under an already-
awarded “true” or “special” continuing contract. 
 
If an O&M or MR&T M project did not receive any allocations in the FY 2008 Act or 
Statement of Managers but has received allocations in previous years, then only 
$150,000 may be reprogrammed to the project without Committee notification, regardless 
of the baseline amount, unless the reprogramming is for an emergency. 
 
 
R4.  Question:  What is meant by “changed conditions” in section 101(a)(7) of the 2008 
Act? 
 
Answer:  Congress provided latitude to the Corps of Engineers to reprogram up to $3 
million, without Committee notification, to fund the costs of “changed conditions” as well 
as settled claims and real estate deficiency judgments.  The costs of changed conditions 
will be considered to be the same as the costs of equitable adjustments to contracts 
resulting from differing site conditions.  The FAR clause 52.243-5 refers to changed 
conditions as “……subsurface or latent physical conditions differing materially from those 
indicated in this contract or unknown unusual physical conditions at the site….” that is, 
differing site conditions.  The contractor promptly notifies the government of changed 
conditions and submits a proposal for adjustment.  The Contracting Officer is responsible 
for making an equitable adjustment, subject to the Disputes clause.   
 



 
CAP 
 
 
C1.  Question:  The EC says that a “completed” CAP project is one that is physically 
complete and fiscally closed out.  This differs from the definition in the milestone metrics.  
Is this correct? 
 
Answer:  The EC will be corrected in future years to use one definition, namely, the one in 
the milestone metrics.  “Completion” means the District Engineer has determined that the 
project is physically complete and has provided notice of completion and an OMRR&R 
manual to the sponsor.  In the future, the definition in Appendix F also will be updated to 
agree with this definition. 
 
 
C2.  Question:  If a non-Federal sponsor does not reaffirm a suspended CAP project, are 
the districts supposed to contact the offices of the Members of Congress to seek 
reaffirmation? 
 
Answer:  No.  Members of Congress do not reaffirm suspended projects.  Only sponsors 
reaffirm suspended projects.  The purpose of contacting the offices of the Members, in 
circumstances when a project has not been reaffirmed, is to make them aware of the lack 
of reaffirmation and the potential that the project may be terminated. 
 
 
C3.  Question:  Is a district permitted to execute an agreement for a section 107 project if 
the Office of the ASA(CW) has not reviewed the project fact sheet and made a 
determination regarding policy consistency, pursuant to Appendix F?   
 
Answer:  Authorization of an agreement by the CAP program manager does not excuse a 
district from compliance with Appendix F.  The purpose of the policy review is to ensure 
that the policy status of the project is known before the agreement is signed, and can be 
reflected in the agreement.  The policy review also assists in the allocation of funds in the 
budget and the allocation of appropriated funds, and to ensure that the policy status is 
known before execution of the PA.  Therefore, even where in the past a district has failed 
to obtain policy review before execution of the FCSA, the district should still obtain policy 
review, that is, the district should “catch up.”   
 
 
Expenses 
 
E1.  Question:  Can O&M, Construction, or other account funds be used to support 
executive direction and management of the HQ or Division offices? 
 
Answer:  No.  This would be an impermissible augmentation of Expenses funds, and 
furthermore is specifically prohibited in the FY 2008 Act. 


