
 

HUMAN RESOURCES DEPLOYMENT INFORMATION –  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT PAY 

1.  Who do I contact if I encounter a pay problem? 
 
Answer: If you encounter a pay problem during deployment, contact the deployed 
Customer Service Representative (CSR) immediately. Each individual is given the 
name and means of contacting the deployed CSR during pre-deployment preparation. If 
you realize there is a pay problem after return to the home station, you should contact 
the deployed CSR via e-mail, with a copy to the home station CSR.  

2.  What are my basic pay entitlements when deployed to the CENTCOM area of 
operations (AOR)?  
   
Answer:  In addition to the information below, there is a chart at TAB A, which outlines 
the basic entitlements for deployment to the CENTCOM AOR.  

A) Locality Pay - Employees in TDY status retain their basic pay and locality pay. 
Employees on a temporary change of station (TCS)/reassignment to Iraq, Afghanistan, 
or other OCONUS countries do not receive locality pay; 
 
B) Premium Pay -  Overtime, night differential, Sunday, and holiday premium pay, 
governed by 5 CFR 550, must be reported on the time and attendance card and are all 
included in the annual limitation on premium pay. The annual limitation is further 
discussed in item 5, below.  

i) Overtime – All General Schedule (GS) and Wage Grade (WG) employees deployed 
to an overseas location are exempt from the Fair Labor Standards Act, thus the 
overtime rate is the no higher than the rate for GS-10 Step 1,  regardless of the 
employee’s grade. The GS-10, step 1 rate for calendar year 2003 is $39,115 per 
annum. Employees are not eligible for overtime pay for travel outside of non-duty hours, 
responding to an alarm during non-duty hours, or any other on-call situations.  
 
ii) Night Differential – GS employees receive a 10% differential for all regularly 
scheduled hours from 1800-0600. WG employees receive a 7.5% differential for all 
regularly scheduled hours from 1500-2400; the differential increases to 10% if the 
regularly scheduled work is between 2300-0800. The rate at which a WG employee is 
compensated is determined according to whether the majority of the work is performed 
in one or the other of the two time periods listed.  

iii) Sunday – Sunday pay consists of basic pay plus premium pay at a rate equal to 
25% of the rate of basic pay for each hour of Sunday work up to a maximum of  8 hours 



(or the number of hours on an established compressed work schedule, whichever is 
greater) when Sunday is a part of the employee’s regularly scheduled tour of duty. 
Additionally, those employees are compensated for Sunday hours worked when they 
are in paid leave or excused leave status on Sunday, when they would have otherwise 
been working the regularly scheduled tour of duty. Employees are not entitled to 
Sunday pay during training. Sunday pay is not included in the rate of basic pay used to 
compute the pay for holiday work, overtime pay, or night pay differential.  
 
iii) Holiday – Holiday pay consists of basic rate of pay, plus the premium rate which is a 
rate equal to the basic pay rate, for holiday work not in excess of 8 hours. Employees 
assigned to duty on a holiday are entitled to pay for at least 2 hours of holiday work. 
Holiday work is in addition to overtime pay or night pay differential, or premium pay for 
Sunday work, but is not included in the rate of basic pay for determining the overtime, 
night differential and Sunday work rates of premium pay. An employee is not entitled to 
holiday premium pay while engaged in training.  

C) Post Differential – Determined by the State Department. Amount is  
dependent upon work location. Post differential is retroactive to the first day after 
serving 42 consecutive days in country. If deployed in TDY status, claim for payment, 
via the SF-1190, must be filed at the end of the TDY tour. This rate is reviewed by the 
State Department biennially and adjusted as determined by the State Department. Web 
address for viewing post differential  
 
D) Danger Pay – Determined by the State Department. Amount is dependent  
upon work location. Danger pay is earned as of first day in country. If deployed in TDY 
status, claim for payment, via the SF-1190, must be filed at the end of the TDY tour.  
 
E) Imminent Danger Pay – Flat monthly rate ($150 a month as of December  
2003) determined by the State Department. Civilian entitlement applies only in those 
areas where military are paid imminent danger pay and there is no provision for danger 
pay for civilians who are assigned in support of the military operation. Once there is a 
decision to grant danger pay to civilians, the civilians can no longer receive imminent 
danger pay.  
A list of the Department of State authorized payments is available at the following web 
sites: Department of State Standardized Regulation (DSSR), 540 Post Differential on 
Detail, which is at http://www.state.gov/m/a/als/1759.htm   and Department of State 
Standardized Regulation (DSSR), Section 920, Post Classification and Payment Tables 
which is at http://www.state.gov/WEB_920/web_920.cfm .  

http://www.state.gov/m/a/als/1759.htm
http://www.state.gov/WEB_920/web_920.cfm


3. I’ve heard that there is a $125,400 annual cap on my pay; then I heard that the 
annual cap is $171,900, which is it?  
   
Answer: There are two distinct caps, which limit the amount of compensation General 
Schedule (GS) employees may earn in a calendar year. There is only one cap for 
prevailing rate employees.  

 
The first annual cap amount is at Executive Schedule (ES) Level V, which for calendar 
year 2003 is $125,400, or the local rate for GS-15, step 10, whichever is greater. This 
limitation, or cap, applies only to the amount of base pay, plus locality pay, and premium 
pay that a GS employee can be paid in one calendar year. Prevailing rate employees 
are not affected by this pay cap. Premium pay includes: the dollar value of 
compensatory time, which has been converted to overtime, overtime, Sunday, holiday, 
and night differential. Excluded from the definition of premium pay is overtime paid to 
employees under the Fair Labor Standards Act (FLSA) and compensatory time off 
earned in lieu of FLSA overtime pay. Any premium pay due, which causes the 
employee’s sum of base, locality, and overtime pay to exceed $125,400 or the GS-15, 
step 10, is forfeited. (5 CFR 550.103) If your payments in a calendar year exceed this 
amount, you are indebted to the federal government and receive a debt letter, as you 
would with any other overpayment. A waiver can be requested, but it is unlikely to be 
considered as this salary limitation is statutory.  
 
The ES Level I cap, which for calendar year 2003 is $171,900, is the aggregate pay cap 
and includes those pays subject to the $125,400/GS-15, step 10 cap as well as the 
following: base pay, plus locality pay; premium pays; recruitment, relocation and 
retention bonuses; awards and performance-based cash bonuses;  post differential; 
 and, danger pay allowances. A complete list of compensation that is subject to the 
aggregate pay cap and what is specifically excluded from the calculation is available at 
5 CFR 530.201: http://edocket.access.gpo.gov/cfr_2003/pdf/5cfr530.202.pdf    

4. How does the statutory waiver of the biweekly pay limitation affect my pay?  

Answer: Under certain circumstances, the statutory limitation on biweekly earnings can 
be waived. However, when the biweekly pay limitation is waived, pay is still governed by 
the annual limitation. As stated in 2b above, the earnings subject to this limitation 
include base and premium pay. The annual limitation on premium pay is discussed in 
item 5, below. Prevailing rate employees are not subjected to either the biweekly or 
annual limitations on pay as stated in the Code of Federal Regulations at 5 CFR 
550.101(b)(4).  
 
The biweekly pay for GS employees is limited to the equivalent of GS-15 step 10, plus 
locality pay (maximum rate for GS-15 in your locality) or Executive Schedule (ES) Level 
V, which for CY 2003 is $125,400, whichever is greater,. For example a GS-15, step 10 
annual rate in Washington, D.C. is $124,783. However, the rate for rate for ES Level V, 

http://edocket.access.gpo.gov/cfr_2003/pdf/5cfr530.202.pdf


at $125,400 is greater, so the biweekly limitation rate is computed using the ES Level V 
rate. The bi-weekly limitation on premium pay for Washington, D.C. is $4807.20; 
therefore, a those employees cannot be paid for any premium pay earned in excess of 
$4807.20 a pay period. The 2003 biweekly limitations on premium pay can be viewed at 
the following OPM website: http://www.opm.gov/oca/pay/HTML/07GSCap.asp  (5 CFR 
550.105)  

5. If the biweekly pay limitation is waived, why is there still a limit on my biweekly 
pay?  
 
Answer: The DFAS payroll system has an edit that allows an employee to earn only 
1/26th of the aggregate salary cap, approximately $6600.00 each pay period. This edit 
is in place to ensure that you continue to receive basic biweekly pay through the end of 
the year. DFAS puts a biweekly ceiling on the employee’s pay, so they can monitor 
employee’s entitlements and prevent an overpayment and indebtedness to the 
government. For 2003, DFAS processed all cut backs at the end of the calendar year. 
For CY 2004 DCPS will be modified to properly track payments made against 
anticipated earnings. Therefore, the Denver DFAS Pay Office pays all monies cut back 
in the following pay period, unless the total earnings and future earnings based on your 
projected work schedule puts you close to the cap for 2004. In this case cut backs are 
paid in June 2004, if applicable. 

For example: My entitlement for this pay period is $5400, because the biweekly pay 
limitation is waived, the full entitlement is paid. However, when my entitlement is $6800 
for the pay period, my salary is limited by the DFAS aggregate biweekly limitation of 
$6600.00. In this instance, you receive the cut back of $200.00 in the following pay 
period, unless your year to date earnings and projected earnings are at or close to the 
ES Level V amount for 2004.  

6. What is premium pay?  
   
Answer:  Premium pay includes the dollar value of compensatory time, which has been 
converted to overtime, overtime, Sunday, holiday, and night differential. Excluded from 
the definition of premium pay is overtime paid to employees under the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) and compensatory time off earned in lieu of FLSA overtime 
pay.   All earned premium pays are documented on the time and attendance sheet for 
the pay period in which the pay is earned. (5 CFR 550.103). 

7. How does the annual limitation on premium pay earnings affect me?  
   
Answer:  The annual limitation on premium pay applies only to the General Schedule 
(GS) pay scale; it does not apply to prevailing rate including power rate pay schedules. 
When the biweekly pay limitation is waived, as it is for those deployed in support of 
Operation Enduring Freedom and Operation Iraqi Freedom, the GS employee’s 
premium pay is limited only by the annual limitation. The annual limitation allows 
payment of premium pay only to the extent that the payment does not cause the total of 
basic pay, including locality pay, and premium pay for the calendar year to exceed the 

http://www.opm.gov/oca/pay/HTML/07GSCap.asp


maximum rate of GS-15 or Executive Schedule V. The Executive Schedule Level V rate 
for 2003 is: $125,400. The maximum rate for GS-15 is governed by the geographic 
locality. The GS-15 plus locality rate for each geographic area can be viewed on the 
OPM website at http://www.opm.gov/oca/07tables/indexGS.asp  GS employees are not 
compensated for any overtime, night differential, holiday, or Sunday worked after the 
maximum earnings limitation is reached. Thus, it is imperative that supervisors schedule 
work in a manner that does not cause employees to work without compensation.  

8. What is the aggregate limitation on pay?  
 
Answer:  The Code of Federal Regulations, at 5 CFR 530.203, says that an employee’s 
amount of total compensation earned in a calendar year cannot exceed the rate payable 
for Executive Schedule I, which for the year 2003 is: $171,900. The following are 
included in the aggregate limitation on total compensation: base pay, plus locality pay; 
premium pays; recruitment, relocation and retention bonuses; awards and performance-
based cash bonuses;  post differential;  and, danger pay allowances.  
   
Specifically excluded from the total aggregate limitation are: back pay due to an 
unjustified personnel action under 5 U.S.C. 5596; overtime pay under the Fair Labor 
Standards Act; severance pay; and lump-sum payments for accumulated and accrued 
annual leave on separation.  

9. Is it possible to not be paid earned or awarded compensation because of the 
aggregate limitation on pay?  
 
Answer:  The aggregate limitation on pay, which is equivalent to the 2003 Executive 
Schedule, Level 1 rate of $171,900, considers both nondiscretionary and discretionary 
pays. Discretionary pay, such as awards, danger pay, and post differential, is not 
payable when you have reached the aggregate limitation; however, that discretionary 
pay is deferred in the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) system until the 
following calendar year. Premium pay earned by GS employees, if it exceeds the 
annual limitation of premium pay, is not deferrable; thus, that amount is not paid. The 
following are 2 examples; one when premium pay can be deferred under the aggregate 
limitation and the other when it is not deferrable. Both employee A and employee B are 
in a locality where the maximum annual amount of base pay, with locality pay, and 
premium pay is $125,400.  

Example 1:   Employee A 

Base pay, plus locality pay  $100,000 per year 

Premium pay    $  20,000 per year 

Annual total     $120,000 per year 

Relocation bonus, awards  $  52,000  

http://www.opm.gov/oca/07tables/indexGS.asp


Total aggregate compensation $172,000 

Example 2:   Employee A 

Base pay, plus locality pay  $100,000 per year 

Premium pay    $  20,000 per year 

Annual total     $120,000 per year 

Relocation bonus, awards  $  52,000  

Total aggregate compensation $172,000 

Two months after the aggregate limitation is reached, the employee earns $2,000 
premium pay. Since the employee has not reached the annual limitation on premium 
pay ($125,400 per year), the $2,000 premium pay, which is in excess of the annual 
limitation on aggregate compensation, may be deferred until the following calendar 
year.  

 



 

Example 2: Employee B 

Base pay, plus locality pay  $100,000 per year 

Premium pay $26,400 per year 

Annual total $126,000 per year 

Cash award, danger pay $25,000 

Danger pay, post differential  $25,000 

Total Aggregate Compensation $176,400 

Employee B’s base pay, plus locality pay and premium pay, for the calendar year is 
limited by the annual cap to $125,400; therefore, Employee B must forfeit the $1,000 
excess amount earned. The excess $4,500 in discretionary payments, which is in 
excess of the aggregate limitation of $171,900, is deferred until the next calendar year.  

10. How do I obtain payment for my danger pay and post differential when 
deployed on TDY status?  
 
Answer:  Just prior to redeployment to CONUS, you submit a signed SF-1190 to your 
deploying CPAC. The SF-1190 must include your arrival and departure dates for each 
overseas location. For example, if you were temporarily reassigned to TAC, you submit 
your signed SF-1190, with arrival and departure dates for each overseas location, to the 
TAC CPAC for final processing.  
   
11. Why would some employees receive post differential and danger pay prior to 
return from TDY and others not?  
 
Answer: SF-1190 forms should be filed at the completion of the TDY tour. While this 
was not clearly stated in initial DFAS directives, it now mandated in the updated version 
of the directives. Thus, all are now filed in conformance with current DFAS directives.  
   
12. Am I eligible to accumulate annual leave at the higher overseas accumulation 
rate during deployment to the CENTCOM theater of operations?  
 
Answer:  Only employees who are temporarily reassigned to Iraq are eligible to 
accumulate a maximum of 45 days annual leave per year. The effective date for 
accumulation of the 45 day annual limitation is the date the employee begins to perform 
duties in the area outside of the United States. When the amount of the employee’s 
accumulated and accrued annual leave is not more than 45 days, the employee may 
carry forward the full amount that is unused at the end of the current leave year. Senior 
Executive Service employees are entitled to accumulate up to 720 hours per leave year. 
(5 CFR 630.302) Employee procedures for requesting leave in theater are established 
by the Commander, or the Commander’s designee.  



 
 
13. What can I do about my use-or-lose annual leave that I am unable to take 
because I am deployed in support of Operation Enduring Freedom or Operation 
Iraqi Freedom?  
   
Answer: Employees designated as emergency essential in a combat zone are 
performing work that meets the requirements for the purpose of restoring forfeited 
annual leave. For emergency essential employees who forfeit annual leave at the 
beginning of the leave year, because the agency determined the employee’s services 
were required in response to the national emergency, the forfeited annual leave is 
deemed to have been scheduled in advance and should be restored. (5 USC 
6304(d)(1)(B) and 5 CFR 630.308). 
 
14. If I want to volunteer to deploy, but don’t have life insurance, can I elect a plan 
under the Federal Employee Group Life Insurance (FEGLI)?  
 
Answer: If you are otherwise entitled to elect FEGLI, such as holding a permanent or 
TERM appointment, you may elect a basic life insurance option when you are 
designated as emergency essential for deployment purposes.  
 
15. What FEGLI coverage do I have if I am working in a combat zone in a support 
capacity?    
 
Answer: Working in a combat zone does NOT cancel FEGLI coverage. The Office of 
Personnel Management (OPM) has confirmed that civilians who are deployed with the 
military to combat support roles during times of crisis are not in actual combat and are 
entitled to accidental death and dismemberment (AD&D) benefits under FEGLI. If a 
Federal employee working in a war zone is killed, regular death benefits are payable to 
the employee's beneficiaries. Accidental death benefits are also payable under Basic 
insurance (and Option A, if the employee had that coverage) unless the employee was 
participating in actual combat at the time of the injury that caused the employee's death. 
The Office of Federal Employees' Group Life Insurance (OFEGLI) decides whether to 
pay accidental death benefits only after thoroughly studying the facts and 
documentation surrounding an employee's death. The determination is made on a case 
by case basis. While we cannot say that in 100% of civilian deaths AD&D benefits will 
be payable, we can say that it is highly unlikely for a civilian to be in actual combat. 
Accidental death benefits are in addition to regular death benefits. Even if accidental 
death benefits are not payable, regular death benefits ARE payable.  


	 

