The Secretary of Energy
Washington, D.C. 20585

September 19, 2008

Mr. Joseph N. Herndon

Director

Environment, Safety, Health and Quality
UT-Battelle, LLC

Oak Ridge National Laboratory

P.O. Box 2008

Oak Ridge, Tennessee 37831-6244

Dear Mr. Herndon:

This is in response to your April 4, 2008, request for an interpretive ruling pursuant to 10
C.F.R. § 851.7. In that request, you ask whether “health and safety standards, including reference
standards and codes, that existed prior to the promulgation of 10 C.F.R. [Part] 851 constitute new
safety and health standards for purposes of considering whether a temporary variance request may be
granted under Section 851.317”

Section 851.31(d) (1) provides, in pertinent part that: “Applications for a temporary variance
pursuant to paragraph (a) of this section must be submitted at least 30 days before the effective date
of a new safety and health standard.” [emphasis supplied]. In order to qualify for a temporary
variance from a requirement in Part 851, the requester must, among other things, establish that “[t]he
contractor is unable to comply with the standard by its effective date because of unavailability of
professional or technical personnel or materials and equipment needed to come into compliance with
the standard or because necessary construction or alteration of facilities cannot be completed by the
effective date.” Although preamble language does not control the interpretation of the rule, it may
be useful to refer to it. The preamble to the Final Rule for Parts 850 and 851 states:

A temporary variance allows contractors a short-term exemption from a workplace safety
and health standard when they cannot comply with the requirements by the prescribed date
because the necessary construction or alteration of the facility cannot be completed in time or
because technical personnel, materials, or equipment are temporarily unavailable. To be
eligible for a temporary variance, a contractor must implement an effective compliance
program as quickly as possible. In the meantime, the contractor must demonstrate to the
appropriate Under Secretary and the Assistant Secretary for Environment, Safety and Health,
that all available steps are being taken to safeguard workers. DOE does not consider the
inability to afford compliance costs to be a valid reason for requesting a temporary variance.

71 Fed. Reg. p. 6902 ( February 9, 2006).

The issue presented is how to interpret the word “new” in the context of the Part 851
temporary variance provision. Under one possible interpretation, “new” would refer solely to
whether the health and safety standard is itself new, i.e., recently established. Under this
interpretation, a contractor could only apply for a temporary variance from a newly created standard,
and could not apply for a temporary variance from a previously issued standard, even if that standard
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had never before been applicable to the contractor. ! Alternatively, the word “new” could be
interpreted as referring to a health and safety standard that had not previously applied to the
contractor, regardless of whether or not the standard is itself new.

The language of Part 851 does not address this question and, nothing in the preambles to the
proposed and final versions of Part 851 directly addresses the issue presented. Nevertheless, the
rationale for the temporary variance provision supports the interpretation that “new” refers to “new
to the contractor.” This is because the hardship presented that the temporary variance provision is
meant to address is not a function of when the standard is established, but of when the contractor
knows, or should have known, that the standard would apply to it. Of course, in many situations a
pre-existing standard will be one that the contractor knows, or should know, is applicable to it and
thus there will be no basis for a temporary variance. However, if the contractor can show
circumstances where a pre-existing health and safety standard is new to the contractor’s situation, as
discussed above, the mere fact that the standard is pre-existing should not bar a temporary variance.
This s particularly true since, prior to the promulgation of Part 851, the worker safety and health
standards applicable to DOE contractors were highly variable because DOE allowed negotiated
“work smart standards” as alternatives to the Contracts Requirement Document attached to DOE
Order 440.1A, Worker Protection Management for DOE Federal and Contractor Employees. Thus,
some of the standards included in Part 851, which largely adopted the standards from DOE O
440.1A, were “new” to those contractors. >

This interpretive ruling is intended only to address the threshold question of how to interpret
the word “new” in this context. Even if the health and safety standard is “new to the contractor,” a
contractor may only receive a temporary variance if it can also establish that it meets the criteria set
forth in 10 C.F.R. section 851.3 I{d)}(1)(i)-(iv). Moreover, the duration of the variance should be
limited to the minimum amount of time reasonably necessary to allow the contractor to comply with
the “new” requirements.

Sincerely, .

Bruce M. Diamond
Assistant General Counsel for Environment

cc: Michael L. Baker

“tis possible that a pre-existing health and safety standard is “new” to a contractor but previously
applied to a project for which the contractor has assumed responsibility from another contractor.

This issue is not presented in the request for an interpretive ruling and is beyond the scope of this
mterpretive ruling.

*Although this issue was not addressed directly in the preamble to the final rule, there were numerous
comments regarding the treatment of legacy issues at DOE sites that pertain to this particular issue. In
response to one such comment, DOE responded that “DOE believes the provisions on ‘closure facilities’
and ‘variances’ provide sufficient flexibility to deal with legacy issues.” 71 FR 6858, 6874 (Feb. 9,
2006). Therefore, at the time the rule was promulgated, DOE indicated that variances were appropriate
to deal with contractors at sites with legacy issues, i.e., sites that were not in full compliance with the
“new” regulatory standards because alternative standards were allowed at those facilities.



