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ADDITIONAL FOLLOW UP 
QUESTIONS AND ANSWERS 

 
 

The guidance talks about “international” terrorism, but does not mention 
“domestic” terrorism?  Would threats of or acts of terrorism by “domestic” groups 
be allowed as part of the justification for eligibility and inclusion in the Investment 
Justification (IJ)? 
 

A. The statute appropriating funds specifically calls out “international” 
terrorism.  Therefore, threats or acts of “international” terrorism are to be 
reviewed, scored, and prioritized in the IJ.   

 
These threats or acts of “international” terrorism would apply to both 1) 
actual international organization/cell threats or acts, and 2) internationally 
motivated threats.   
 
Thus, nonprofit applicants can address the direct international threat from 
an organization/cell or the threat from a group (domestic/”homegrown” or 
international) basing their motivations on international issues/cells/threats 
(i.e. inspired by foreign/international groups) in their IJ. 

 
What if my nonprofit organization (churches, synagogues, religious/sectarian 
educational institutions, etc.) does not hold or has not formally applied for a 
501(c)(3) registration number? 
 

A. In accordance with the statute appropriating funds and in support of the 
intent of the program to provide support to nonprofit institutions at a high 
risk of terrorist attack, nonprofit organizations may show their tax-exempt 
status through an affidavit or other indicia certifying or verifying their 
501(c)(3) compliance, if they do not have a 501(c)(3) registration number 
or IRS Letter of Recognition.   

 
An affidavit of 501(c)(3) compliance must be signed by the nonprofit 
organization’s chief executive officer, or his/her designee, and must 
certify that the nonprofit organization meets the compliance/status as a 
501(c)(3) federally tax-exempt organization, as outlined by the IRS at 
http://www.irs.gov/charities/charitable/article/0,,id=96099,00.html.  
 
To be tax-exempt under 26 U.S.C. § 501(c)(3) of the Internal Revenue 
Code, an organization must be organized and operated exclusively for 
purposes set forth in section 501(c)(3), and none of its earnings may inure 
to any private shareholder or individual.  In addition, it may not attempt to 



influence legislation as a substantial part of its activities and it may not 
participate in any campaign activity for or against political candidates.  
For additional information on meeting 501(c)(3) tax exempt compliance, 
applicants may refer to IRS publication 557. 

 
The SAA will be responsible for maintaining the affidavit and/or other 
indicia on file for review by DHS, as necessary. 

 
Has the submission deadline for FY 2007 NSGP applications been extended?  
 

A. No. Completed applications must be submitted via Grants.gov no later 
than 11:59 p.m. Eastern Daylight Time, June 22, 2007.  

 
The guidance differs in terms of substantiation of threats or attacks.  Page 2 of the 
NSGP guidance refers to attacks against the site or “directly” related sites, while the 
further guidance and the IJ terms also notes “closely” related sites.  There is a 
difference between the two terms, directly and closely.  For consistency, what term 
should be used? 

 
A. Prior threats or attacks (within or outside the U.S.) directly against the 

organization/site, as well as threats or attacks against closely related 
organizations/sites are eligible to be identified, reviewed and scored in the 
IJ. 

 
To evaluate eligibility, can you clarify what parameters DHS would use to consider 
a site to be 'highly-recognized'? Should the evaluation consider how recognizable 
the nonprofit organization/site is at a “national” level or a “local” level? 

 
A. Eligibility is limited to nonprofit organizations (as described under section 

501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986 and exempt from tax 
under section 501(a) of such Code) that are at high risk of international 
terrorist attack and are located within one of the specific UASI-eligible 
urban areas.  Whether an eligible applicant is recognizable at the national 
or local level should not impact the eligibility criteria identified in the 
guidance.   

 
Additionally, the review and evaluation considering how recognizable the 
nonprofit organization/site is should be relative to the insight from the 
State, UAWG, and local Citizen Corps Council level.  Thus, a local level 
evaluation of how recognizable the nonprofit organization/site is will 
suffice.   
 
Final review and award determinations will be made by DHS. 
 

Are nonprofit organizations in jurisdictions outside the eligible FY 2007 UASI areas 
eligible to apply for funds via the FY 2007 NSGP? 



 
A. Nonprofit organizations in jurisdictions outside the eligible FY 2007 

UASI areas are not eligible to apply for funds under the FY 2007 NSGP.  
State and local jurisdictions should leverage other available HSGP funding 
to support and/or fund other identified nonprofit organizations that may be 
at high risk of terrorist attacks, in accordance with requirements set forth 
in respective program guidance and their State and Urban Area Homeland 
Security Strategies. 

 
What documentation can the SAA/UAWG Review Panel use to validate or 
substantiate the risks identified in the proposed IJ? 

 
A. The SAA may use documents such as identified/submitted police reports, 

insurance claims, news reports, etc. to validate or substantiate the risks 
identified in the proposed IJs. 

 
Who is responsible for completing any risk assessments?  If a nonprofit has a 
completed risk assessment, is anyone required to determine the validity of the 
assessment?   

 
A. The NSGP Guidance and IJ template state that the nonprofit can provide 

findings from previously conducted risk assessments.  Therefore, the 
nonprofit organization is responsible for completing/conducting any risk 
assessments.  During the review, scoring, and prioritization process, the 
SAA/UAWG review panel may request a copy of the assessment to 
support its ability to verify and/or substantiate any risk-related information 
during the review process. 

 
Can multiple 501(c)(3)’s apply under one IJ application? 
 

A. Multiple 501(c)(3)’s cannot submit one bundled application.  Each eligible 
501(c)(3) applicant must submit their own individual IJ application for a 
maximum $100,000 award.   
 
However, an umbrella group/parent organization may submit one 
application on behalf of its separate sites/agencies in an eligible urban 
area.  In this case, the maximum award would be $100,000, total, and 
disseminated by the umbrella group/parent organization.  Otherwise, each 
individual 501(c)(3) organization/site would have to submit its own 
application for up to $100,000. 

 
Jurisdictions that are coordinating their proposed application and target 
hardening activities with other nonprofit organizations and/or facilities 
should note this, along with the name of the nonprofit organization and 
facility, in Section V, Project Management, of the IJ.  

 



 
Where should requested training costs be included in the IJ? 

 
A. Section IV, Target Hardening Activity of the IJ provides space to 

“describe the proposed target hardening activity, including total funds 
requested.”  This space is available for requested equipment and training, 
as well as allowable M&A expenses. 

 
Equipment costs are limited to only two categories from the AEL.  Did DHS 
purposely omit AEL category 21, Other Related Equipment Costs, which includes 
vendor training costs, shipping, installation, etc.? 

 
A. The full AEL category 21 is not allowable.  However, costs inherent to the 

purchase of equipment, such as shipping, taxes, and/or installation can be 
included in the bundled cost for the requested equipment.  Training on the 
use of the equipment would not be eligible as an expense under the grant 
program, but could be conducted/funded as part of the match requirement. 

 
Please clarify how training costs can be used as a match for equipment costs? 

 
A. As stated in the guidance, “Allowable training-related costs under NSGP 

are limited to attendance fees for the training, and related expenses, such 
as materials, supplies, and/or equipment.”  Therefore, a nonprofit could 
purchase equipment, and an eligible match could include training for that 
equipment, if the training costs were not paid for with grant funds.  
Additionally, other CI/KR protection training, as noted in the guidance, 
not funded with federal funds could be eligible to meet the match. 

 
If a specific training course/activity is used as a match, can HSGP, IPP, or NSGP 
grant funds be used to pay for it?  

 
A. No.  Training may be used as a match; however, if it is used as a match, it 

cannot be paid with grant funds. 
 

Page 10 of the NSGP guidance includes an example of adherence to standards for 
PPE, but PPE is not allowable. 

 
A. This is standard language for all grants.  PPE is not allowable; however, 

please refer to the AEL located on the FEMA National Preparedness 
Directorate website at http://www.ojp.usdoj.gov/odp/equipment.htm or at 
https://www.rkb.mipt.org/ to see if there are any standards associated with 
the equipment that you request/purchase under this program. 

 
Can you be more specific as to what training costs are or are not allowed?  For 
example, are instructor costs eligible (for bringing in a vendor to teach the course 
since travel costs to a course are not permitted)? 



 
A. The Guidance states “only allowable training-related costs under NSGP 

are limited to attendance fees for the training, and related expenses, such 
as materials, supplies, and/or equipment.” Therefore, instructor fees would 
not be eligible as they are beyond attendance fees and supplies/materials 
for the attendee. 

 
Page 13 of the NSGP guidance notes the minimum NIMS training is IS-700, while 
other training is only recommended.  Per the NIMS website, NGO minimum also 
includes IS-800 and 100-400 depending on the site's role in a response.  Which 
training is the minimum required training? 

 
A. IS-700 is the minimum required training.  If the NGO is involved in a 

larger response role, they should follow appropriate guidelines as set forth 
by the NIMS Integration Center (NIC). 

 
Who from the nonprofit organization is required to complete the NIMS IS-700 
course?  Does the SAA need to have a copy of their certificate of completion? 

 
A. The guidance states that “all emergency preparedness, response, and/or 

security personnel in the organization participating in the development, 
implementation, and/or operation of resources and/or activities awarded 
through this grant must complete the NIMS IS-700 course.”  The SAA is 
not required to keep a copy of their certificate of completion; however, the 
nonprofit organization should have these certificates available to share 
with the SAA, upon request, in support of any reporting and/or monitoring 
processes. 

 
M&A costs are eligible, but there is no inclusion or discussion of M&A costs in the 
IJ.  Will funding recipients receive an additional 3% from DHS to cover those costs 
or does this need to be addressed at all in the IJ? 
 

A. There will be no additional M&A funds provided beyond the requested 
and funded IJ requests.  Each SAA will be eligible to spend up to 3% of 
the total award on M&A.  This can be passed through to locals, if desired.   

 
Therefore, M&A costs should be addressed in the IJ.  If M&A costs are 
not addressed in the IJ, the SAA may take 3% off the top of the overall 
award for allowable M&A costs. 

 
Can you provide additional information on the match requirement for each 
allowable category? 

 
A. You do not need to match 75/25 in each eligible category (i.e. equipment. 

Training, and M&A).  As long as the overall 25% match includes eligible 



costs, no matter what eligible category, it can serve to meet the match 
requirement. 

 
Why are travel costs authorized under M&A? 
 

A. Travel under M&A supports program monitoring activities and this 
category is limited to 3% of the overall award. 

 
The equipment section does not discuss construction or renovation.  If installation of 
eligible equipment includes construction or renovation, is that allowed?  Can 
renovation or construction costs directly related to installation be used as matching 
costs?   
 

A. Request for construction or renovation related activities will be evaluated 
on a case-by-case basis.  Any questions related to construction or 
renovation should be provided to your Preparedness Officer. However, 
generally speaking, the allowable activities under this program (fencing, 
barriers, security systems, etc.) are not considered “construction”.  
Additionally, all NEPA considerations apply. 

 
The guidance states that the SAA in coordination with the UAWGs and local Citizen 
Corps Council must develop a prioritized list of IJ proposals.  Does that simply 
mean that the submitted IJ requests must be reviewed and scored based upon the 
methodology provided on a scale from 1-5, and the resulting scored/prioritized list 
must be submitted as an attachment to the grant application? 

 
A. Yes, submitted IJs should only be review and scored overall on a scale 

from 1-5 based upon the methodology provided.  No subdivision of scores 
per question needs to occur. The resulting prioritized scores must be 
submitted as an additional attachment in the grants.gov application.  An 
excel format is preferred.  

 
Is there a cut-off on the number of applicants that the state can submit through 
grants.gov? 

 
A. No.  All IJ requests can be submitted via grants.gov.  Due to size 

restrictions and time constraints for uploading files, we recommend that 
all submitted IJs be combined into one PDF file and this one (1) file be 
uploaded to grants.gov with the application submission.  

 
Page 10 of the NSGP guidance includes a bullet for evaluation as to how the site 
integrates its preparedness efforts with the local Citizen Corps Council.  However, 
the application information does not include this bullet statement.  Does DHS 
assume this topic should be discussed under the bullet of explaining the site's role in 
a response or recovery to an incident? 

 



A. Yes, DHS assumes that this integration will be discussed under the bullet 
that explains the organization/site's role in a response or recovery to an 
incident. 

 
Are there any restrictions on the use or pass-through of M&A funds available to the 
SAA?  

 
A. 3% of total award is available to be distributed for M&A at the discretion 

of the SAA, in accordance with allowable M&A expenses described in the 
guidance. 

 
Once individual nonprofits are selected for funding, will the UAWG have any grant 
management function or responsibility?  Does DHS expect the SAA to pass-through 
these funds directly to the individual nonprofits, and thus not require additional 
work of the UAWG? 

 
A. Awarded funds, minus any allowable M&A expenses, must be passed 

through directly to the nonprofit organization, and, thus, will not require 
any additional work of the UAWG. 

 
Will the NSGP be reported through the Biannual Strategy Implementation Report 
(BSIR)?   

 
A. Yes, reporting through the BSIR will be required. 

 
During award closeout, there is a requirement for the submission of a final CAPR 
and a Final Report on program accomplishments.  If the program accomplishments 
are provided in block 12 of the CAPR, will that report suffice? 

 
A. A final BSIR will be required to address all final closeout reporting. 
 

Did DHS make the program guidance and press release publicly available? 
 

A. Yes, the program guidance was announced by DHS via a press release and 
also distributed via an Information Bulletin to all SAA, HSA, and UASI 
points of contact.  These materials are also available on the web at 
http://www.ojp.usdoj.gov/odp/grants_programs.htm#fy2007UASI. 
Outreach calls were also conducted with nonprofit organizations in 
coordination with the DHS Office of Faith-Based Initiatives.  

 


