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DIGEST:

Discretionary cost increases in cost reimbursement
contracts which exceed contractually stipulated
ceilings set forth in Limitation of Cost clauses
and which are not enforceable by contractor are
properly chargeable to funds available when the
discretionary increase is granted by the con-
tracting officer, 59 COtp, Gen. 516 (1950) and
other prior inconsistent decisions are modified
accordingly,

The Envirornmental Protection Agency (EPA) requests clarification of
our decision in the matter of Recording Obligations Under EPA CDst-Plus-
Fixed-Fee-Contract, 59 COMp. Gen, 510 (1980). That decision concerned
the proper approprLation to charge for a cost overrun of a cost-plus-
fixed-fee-contract with the Institute of Gas Technology for technical
consulting services.

Briefly, that decision involved a cost overrun (i.e., an increase
in the total cost of the contract beyond the contract's ceiling) .result-
ing fron a revision in the negotiated overhead rates used to ccrpute in-
direct costs. The basic contract was executed on January 17, 1975., The
nmolification which resulted in the cost overrun was executed on March 23,
1979. This modificatiun was negotiatnid pursuant to the procedures set
forth in the "Negotiated Overhiead Rates" clause of the basic contract
which entitled the contractor to price adjustments under certain condi-
tions. Assuming all other conditions were met, this clause, operating in
conjunction with the contract's "Limitation of cost" provision, required
price adjustmints for allowable indirect costs but only if tile final
rate swould not cause the contract to exceed "any monetary coiling, con-
tract cbligation, or specific cost allowance or disallowance provided
fox in the contract." Clause 29, section (d). The contract, like most
cost reimbursemint contracts, contained a "Limitation of Cost" clause
which established an estimated cost ceiling and provided that once that
ceiling is reached, the contractor is under no obligation to continue
performance unless additional funds are allocated to the contract.
Similarly, the agency is under no obligation to raise the ceiling to
fund additional costs.
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In our 1980 decision, we concluded that the cost of the 1979 modifica-
tion to reflect an increase in allowable overhead rates was to be paid from
the original appropriation obligated for the contract, even though the modi-
fication resulted in an increase in the contract's cost ceiling. The basis
for our conclusion was that the increased overhead rates were buwed on an
antecedent contractual liability within the scope of the original contract.

EPA states it agrees with this conclusion insofar as it applies to
increases in overhead rates, EPA's agreement is based an its reading of
General Electric campan? v. U 8,, 194 Ct. Cl. 678, 440 F 2d 420 (1971),
and similar cases, which hold generally that increased overhead rates
must be paid in excess of a contractually required ceiling where failure
to give timely notice to the contracting officer pursuant to a "Limitation
of Cost" clause was not within the contractor's control. How'ver, EPA is
concerned that our decision may be read as requiring that "almost all modi-
fications it'ich are not a breach of contract must be funded out of appropria-
tions current when t. contract is signed." This concern arises frcw stateiwnts
in the decision to the effect that any contract modification within the scope
of the original contract should be charged tU funds current when the wontract
was entered. As discussed below, we agree with EPA that it is not necessary
to charge all cost increases within the scope of a cost reirburswrient contract
to funds available when the contract was entered.

EPA points out that cost overruns on cost reimbursement contracts come
about in three ways: (1) through cost. increases not related to a change in
the contract's Stataeent of Work, (2) through cost increases pursuant to
change orders which require additional work, and (3) through cost increases
by bilateral modification, "a new agreement upon different terms than those
in the original contract." In all three situations, EPA would use currently
available funds to pay increases beyond the original cost ceiling set out in
the contract on the theory that there is no antecedent liability, enforceable
by the contractor, to grant such increases, and hence no "obligation" of ori-
ginally available funds.

However, as EPA points out, cost increases allow:. for overruns not re-
lated to Statement of Work changes, or for changes in the Stateannt of Work
within the sope of the original contract which result in overruns, arise
through operation of a contractual clause, the "Limitation of Wost" clause
.(or the "Limitation of Funds" clause in incrementally funded contracts).
Thmus, they are clearly within the scope of the original contract. The key,
in EPA's view, is whether the contracting officer has discretion to grant
or deny a change in the terms of a contract which will increase costs beyond
a contractually set ceiling. EPA argues that a contracting officer's dis-
cretionary action in these circumstances results in a new obligation charge-
able against current funds. EPA also appears to argue that discretionary
changes which do not exceed the contract's ceiling similarly may be charged
to funds current when the change is ordered.
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*he general rule relatini to the perniissible we of 4nnual afp.tpria-
tiorm after expiration of their period of availability is that they May be
aplied only "to payment of expenses properly incurred durir~g that year, or
to the fulfillment of contracts properly made within that year," 31 U.s.c.
B 712a (1976) * In applying this provision, we have established the principle
that a Aiscal year's apptpprintions may only be charged for contracts executed
to ret the bona fide needs of that year. 37 COxp. Gen. 155 (1-957); 33 id. 57
(1953) ; 32 Id. 565 (1953).

Thus, even where the fulfillment of a wnntract made in an earlier fiscal
yar has required increases In cost in later years, we have allowed the in-
creased costs to be charge] to the original appropriation on the theory that
the Govenrsont's obligation under the subsequent price adjustment is to ful-
fill a bona fide need of the original fiscal year and therefore may be con-
sidrerdas within the obligation which was created by the original crntr-ict
award. See 44 OCmp, Gen. 399 (1965).

On the question of changes which increase the .ost of the contract but
do rot e.ceed the contracbtally set ceilJng, we continue to adhere to the
view that such increases should be chargeI to the appropriation available
when the contract was entered. ThiM position is based on the fact that an
agency must reserve funds in the arovnc of the contract's ceiling at its in-
ception in order to ccmply with the intideficiency Act (31 U.S.Cf 0 665
(1976)) prohibiticn against incurring obligations in excess of available
appropriations since the agency is contractually bound at the outset to
fund any cost increases not related to increased work to the contract's
ceiling. Since the ceiling amount must be coumitted at the contract's
inception, any under-coiling cost increases in later years which are
withLt the contract's scope--whether because of changed work or rot-
therefore should be considered as covered by the original contractual
obligation.

Howevor, application of a rule designed to permit the use in appropriate
circumstances of prior year funds after their period of availability has ax-
pired to preclude use of currently available funds for otherwise appropriate
ends would serve no useful purpose. While an agency is required to reserve
funds sufficient to cover any contingent liability which would be enforceable
by the contractor in order to comply with the Antideficiency Act (including
amounts for final overhead in excess of the ceiling where an enforceable
right to such amount exists), It would not be reasonable to require that
amounts for cost increases beyond the contract's ceiling similarly be rc-
served. There is no way to estimate the anticipated amount of such increases
or the need for them in any futurts years and it would therefore be difficult
to consider thevn as bona fida needs of an earlier year.

Upon reconsideration, we therefore conclude that cost increases in cost
reiLtursement contracts which exceed contractually stipulated ceilings and
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which are not based co an antecedent liability dnforceable by the contnrctor,
nay properly be charge to funds available when Ute discretionary increase
Is granted by the contracting officer, Acovrdingly, ow 1980 decision, 5)
Clp. Gen, 510 is mdifled to conform to this decision, as are other prior
decisions inconsistent widi this one.

t 1n Ad 04-v CCai~

,A4 CfptZller General
of the United States
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