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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
z L ] WASHINGTON, D.C. 20348

In reply refer to March 12, 1980
B-194852 (HID)

The Honorable Bob Bergland
The Secretary of Agriculture

Dear Mr. Secretary:

This is in response to your letter dated May 2, 1979,
concerning whether the below paragraph, if included in{employees'
agreements with the Forest Servic§]at the time of assignment to
the Agency for International Development, would permit the
employees to be reimbursed for relocation expenses incurred at
the old official station once the new official station is known
and travel orders are issued:

"It is the intent of the Forest Service to transfer

you from your current official station upon comple-
i» tion of this foreign assignment. However, you cannot
. o be assured reimbursement of relocation expenses in-
E curred until a travel order is issued moving you
from your current official station to a new official
station. Certain expenses, such as househunting
trips if incurred before issuance of authorization
for transfer, cannot be reimbursed."

B The Forest Service is specifically concerned with those

‘ cases in which employees are transferred back to the United
States from overseas to new stations in different locations than
their duty stations upon transfer to overseas locations. We
have been required to disallow real estate expenses in these
cases because of the language in 5 U.S.C. § 5724a(a)(4), which
prohibits reimbursement for the sale or purchase of an employee's
residence incident to a transfer between the United States and
overseas areas. Dr. Thomas W. Hill, B-187289, November 2, 1976;
John S. Treadwell, B-192659, February 14, 1979. Specificaily,

5 U.S.C. & 5724a(a) (1976) provides for reimbursement of real
estate expenses, as follows:

OOT03Y




B-194852

"Expenses of the sale of the residence (or the
settlement of an unexpired lease) of the employee at
the old station and purchase of a home at the new
official station required to be paid by him when the
old and new official stations are located within the
United States, its territories or possessions, the
Commonwealth of Puerto Rico, or the Canal Zone* * ¥*,"

The requirement regarding the old and the new duty stations is
carried over im paragraph 2-6.la of the Federal Travel Regula-
tions (FPMR 101-7) (May 1973).

We have consistently held that the statute and regulations
require that both the old and the new duty stations be located
within the areas listed. 47 Comp. Gen. 93 (1967) and 54 id.
1006 (1975). This requirement is controlling even when tours
of duty at stations within the United States are separated by
an overseas tour of duty, Hugh C. Miller, B-182002, May 29,
1975, and B-16181l5, July 6, 1972, The fact that an employee
has been unable to take his family with him on the overseas tour
of duty does not change the requirement, B-169696, June 2, 1970.
Nor can the requirement be circumvented by a short tour of duty
at the old duty station in the United States between the over=-
seas tour and the final duty station, Reimbursement of Real
Estate Expenses, B-172594, March 27, 1974.

Since the law and regulations governing reimbursement for
real estate expenses relate only to residence moves where both
the old official station and the new official station are within
the United States, its territories and possessions, the paragraph
proposed by the Forest Service cannot overcome the statutory pro-
hibition against the reimbursement of real estate expenses when
employees return from overseas posts of duty.

We recognize the inequity inherent in the present law. In
order to alleviate the financial burden on Federal employees who,
upon completion of overseas tours of duty, are transferred back
to new duty stations in the United States, we are considering a
recommendation to the Congress to amend 5 U.S.C. ¥ 5724a.

Sincerely yours,

k. A Ay

For the Comptroller/General
of the United States






