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Decision re: Donald Hubbard; by Paul G. Dembling, Acting
Comptroller General.

Issue Area: Personnel Sanagement and Compensation (300).
Contact: office of the General Counsel: Civilian Personnel.
Bud;et Punction: General Covernment: Central Personnel

Management (805)
Organization Concerned: Defense Supply Agency: Defense Personnel

Support Center, Philadelphia, PA; Departuent of the Army:
Army Reserve.

Authority: 5 U.S.C. 6323(a), as amended. 32 U.S.c. 502-505. Army
Pegulation 310-10, change S. DOD Military Pay and Allowances
Entitlements Manual, para. 80301.

A Federal emplojee sought conversion to military leave
of annual leave charged for abseices for military reserve
training. Employees are entitled to military leave only for
periods of active duty, but this employee's orders placed his in
an inactive duty status for training. Neither an unauthorized
amendment to the orddrs nor certificates from a commanding
officer may change that status. Therefore, the annual leave
charged may not be converted to military leave. (Author/SC)
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0 O MAT.TER OF: Donald Hubbard - Entitlement to military
leave for Armed Forces Reserve training

DIGEST: Employee seeks conversion to military leave of
annual leave charged for absences for military
reserve training. Employees are entitled to
military leave only for periods of active duty.
Ordera here authorized inactive duty Zor train-
ing, were iLsued in accordance with regulations,
and were sufficient to place employee in inactive
duty status. Neither unauthorized amendment to
orders nor certificates from commanding officer
may change that status. Iccordingly, annual
leave charged may not be converted to military
leave.

An authorized certifying officer of the Defense Supply Agency,
Headquarters, Def~nsu Personnel Support Center, has requested our
decision concerning-the propriety of restorirg annual leave charged
to Mr. Donald HubbarJ, a military rese'vist, for periods of military
duty per crmed on workdays.

On several occasions during the early part of 1975, Mr. Hubbard,
a member of the United States Army Reserve, requested and was granted
military leave in advance for 'he performance of ..eekend military
duty which invojied his abaen6e from work on Friday. Subsequently,
the agency determined that military leave had been improperly granted
and converted there absences to annual leave. Mr. Hubbard contends
that these grants of military leave were proper and seeks restora-*
tion of the armnin .' -:re he was charged for these absences.

The authority _-'a&'an' military leave to Federal employees for
the performance oC ½iiilltary training or duty is set forth in
section 6323(a) Of title 5, United States Code, as amended. This
section states in pertinent part:

"(a) an employee ' * * is entitled to leave without
lose in pay, time, or performane or efficiency
rating for each day, not in excess of 15 days in a
calendar year, in which he is on active duty or is
engaged in field or coast defense training under
aections 502-505 of title 32 as a Reserve of the
armed forces or member or the National Cuard."
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The reference to "field or coast defense training under sections
502-505 of title 32" refers to those sections of the United States
Code appertaining only to National Guard members and not to
members of' an armed forces reserve. We therefore read this section
as requiring that a member oa an armed forces reserve organization
must be on active duty in order to be entitled to military leave
from that member's Federal civilian employvent. In these circum-
stances, whether Mrl. Hubbard is entitled to restoration of the
annual leave charged for his absences to perform military duty
depends upon his military status during the periods in which the
duty was performed.

In this regard, the record shows that Mr. Hubbard is a member
of the United States Army Reserve CUSAR) assigned to the 949th
Transportation Company (FC), Curtis Bay USAR Center, Baltimore,
Maryland; he is reflected on cre;i lists as a Boatswain in pay
grade E-6. Unit order bearing the transaction code "TC 481" was
issued approximately 1 week in advance for Mr. Hubbard to perform
inaztive duty training (IADT) rather than active duty for the
period March 3-6, 1976. We assume similar orders were issued for
the other training periods in question. Sailing orders were issued
on the days preceding tiese periods of duty directing motrement of
an Army vessel from the Curtis Bay USAR Center to a destination
and return over a period encompassing Friday throtah Sunday.

The agency has taken the position that neither the unit order
issued to Mr. Hubbard nor the sailing orders directing the vessel
movements are orders to active duty and that Mr. Hubbard therefore
is not entitled to military leave for these periods of duty. In (
response to the agency's position, Mr. Hubbard has furnished
certificates executed by his commanding officer which state that
he was on active duty durtng the periods in question and has also
furnished a set of unit orders on which the word "inactive" has been
erased rind the word "active" substituted. The agency contends that
this is not a proper modification of orders. For the reasons
stated below, we concur in the agency's position regarding
Mr. Hubbard's entitlement to military leave for these periods of
extended weeKend duty.

Under the provisions or AR 310-10, change 5, February 1, 1974,
in effect at the time the duty was performedTC-4B1 was used for
the publication of orders authorizing the performance of inactive
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duty for equiralent training for pay and retirement points in lied
of scheduled assemblies by reservists. The regulations alo specify
the procedurei to ba followed to amend, rescind, or correct orders
already issued.

We note that the p:arported change to Mr. Hubbard's order to
authorize active duty for training was not accomplished in accord-
ance with the requirements set forth in the regulations and that
the only other evidence indicating fOr. Hubbard was on active duty
is the certificates attesting to that fact executed by his command-
irg officer. Against this we must weigh the A'Ct that Mr. Hubbard's
nrdets, as issued, confnrm with all of the requirements of the
;pdulations in authorizing inactive duty for equivalent training.
st:e al.so have been advised that Mr. Hubbard received 2 days pay
Th~or e'ah calendar day of~duty performed on the occasions in question.
This"ttemports 'with the regulations governing pay for multiple unit
tra'inir4& -ssemblieo cmndueted on 1 day, i.e., a reservist may
perform tao\Irills (inactire'iuty) in a 4-tngle day and receive
1 day's pay for eachldrill. Se3 para. 80301, Department of Defense
Military Pay and A]loi~ances Entitlements Manual. We view this
evidence as supporting a conclusion tOnt these orders placed
Ms. Hubbard in an inactive dutj status for the periods of weekend
duty in questinn and we are of the opinion that neither the attempted
change to the orders nor the certi ficates fromn his commanding
officer can serve to alter that status.

In these circumstances, we conclude that Mr. Hubbard was on
inactive duty during these periods and therefore not entitled to
military leave. Accordingly, the annual leave charged to Mr. Hubbard
for the days in question may not be restored.

Actg Comptrollr General a1
of the United States
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