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DIGEST:
1. Overtime work to be compensable for

civilian employee on military or court
leave must have been regularly scheduled
and such employee would have been
required to perform the overtime duty
during period involved.

2. Employee of United States Government
Printing Office, absent oln military and
court leave, not entitled to overtime
corr pensation under provisions of 5 U. S. C.
§§ 6322 and 6323 as he would not have
worked overtime in his work unit had he
not been on military and court leave.

This action is in response to a request by the Public Printer,
uied ,tsGoverrans<en, ;-;lil iie(I _*fu Ur eclsicon as

to whether he has the authority to authori7e payment of overtime
compensation to Mr. Lewis E. Keith, Jr., an employee of the Com-
posing Division, GPO, during periods of time vvhern lvir. Keith was on
military leave from 1970 to 1975 and while on court leave in 1972.

The record discloses that Mr. Keith is a member of the Air
Force Reserve and is required to perform active duty training every
summer for a period of 2 weeks. 'Ihe claimant states that annually,
since 1970, he has "lost" 40-45 hours of ov'ertinme compensation dur-
ing his periods of active military duty that he would have earned had
he remained on duty in the Composing Division of GPO. I-le also
states that he "lost Iovertime pay while serving on jury duty in 1972.

The Public Printer states that employees in the Composing Divi-
sion did in fact work overtime while sir. Keith was on active military
duty. The Public Printer also reports that although overtime was
worked in Mr. Keith's particular organ1i7atior, such overtime work
was not scheduled nor required. le states further that the overti..:e
work was strictly voluntary and that enough volunteers were obtained
to perform the required work. Informal contact with management
officials of GPO discloses that the overtime work in question was
occasional and irregular in nature; was a "day-by-day" proposition;
was not scheduled in advance of the time worked; no advance duty
rosters were .ade; and the work was performed on an "<-s-required"

basis.
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The statutory provision pertaining to Federal employees on
military leave and engaged in training in the Reserves and National
Guard is found in section 6323, title 5, United States Code (1970),
and provides, in pertinent part, as follows:

"(a) An employee as defined by section 2105
of this title * * * or an individual employed by the
government of the District of Columbia, permanent
or temporary indefinite, is entitled to leave without
loss of pay, time, or performance or efficiency
rating for each day, not in excess of 15 days in a
calendar year, in which he is on active duty or is
engaged in field or coast defense training under
sections 502-505 of title 32 as a PReserve of the
armed forces or member of the National Guard."

A similar provision pertaining to Federal employees on court
leave and performing jury service appears in section 6322 of title 5
of the United States Code (1°70) and provides in pertinent part, as
followzv :

"(a) An employee as defined by section 2105
of this title (except an indi-vidual whose pay is
disbursed by the Secretary of the Senate or the
Clerk of the House of Eepresentati-;es) or an
Individual employed by the governmyent of the
District of Columbia is entitled to leave, without
loss of, or reduction in, pay, leave to whichi he
otherwise is entitled, credit for time or scrv:*.ce,
or performance of efficiency rating, during a
period of absence with respect to which he is
summoned, in connection with a juc'icial proceed-
ing, by a court or authority responsible for the
conduct of that proceeding, to serve--

"(1) as a juror; * *

* * * * *

in the District of Columbia, a State, territory, or
possession of the United States including the Common-
wealth of Puerto Rico, the Canal Zone, or the Trust
Territory of the Pacific Islands. For the purpose of
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this subsection, 'judicial proceeding' means any action,
suit, or other judicial proceeding, including any condem-
nation, preliminary, informational, or other proceeding
of a judicial nature, but does not include an administra-
tive proceeding.

The requirement made in each of the respective statutory provi-
sions regarding military and court leave, stated broadly, is that the
employee shall receive the same compensation he otherwise would hav
received but for the fact that he was absent on military or court leave.
27 Camnp, Gen. 353, 357 (1947).

In our decision 31 Cornp. Gen. 173, 175 (1951), in determining
whether overtime compensation should be paid under the aforernention
circuamstances, we concluded that:

" * * * The test, as it were, concerns the amount
of compensation the employee would have received had he
rendered service in his civilian position on the days other-
wise required to be absent on court leave or military
traiing duty. EVxile the '-wvo decisions above r ferrcd tc
relate to overtime service rendered on the sixth day of
the week, they were concerned with the facts reported in
those cases and were not intended as confining overtime
compensation to the sixth day of the week. If as stated,
all the employees in the particular organization in which
they were working were required to render overtime
service every work day in the involved period for which
overtime compensation was payable for the excess over
40 hours a week it follows, in line with the decisions,
supra, that the employees absent on court leave or
military training duty likewise are entitled to such over-
time compensation upon the same basis."

In order for overtime work to be compensable with respect to ar
employee on military or court leave, the overtime duty must have bee
regularly scheduled which would have required the employee concerne
to work overtime had he not been away on military leave or jury duty.
49 Comp. Gen. 233 (1969); 31 id. 173 (1951); and 27 id. 353 (1947).

In the instant case, the Public Printer states that the overtime
work performed in Mr. Keith's work unit was not regularly scheduled
nor was such overtime work required. The overtime duty was perfori
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on a voluntary basis and a sufficient number of volunteers were
obtained to perform the work. The record contains no evidence to
the contrary. Therefore, it is concluded that Mir. Keith is not
entitled to overtime compensation since there was no regularly
scheduled overtime which he would have been required to work had
he not been on military and court leave. B-133972, July 16, 1975.

Eggs Comptroller General
of the United States
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