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DIGEST

A carrier who picked up an Army member’s household goods,
stored them in its own warehouse, and subsequently delivered
them to the member’s new address, is not automatically
relieved of liability as a carrier for loss/damage, to be held
to a warehouse’s more limited liability, simply bécause it
listed excepﬁions for loss/damage on the warehouse’s

inventory.
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DECISION

The Air Force appeals a January 22, 1991, settlement by our
Claims Group denying setoff of $722 against A-1 Ace Moving and
Storage, Inc., for loss and damage to MSgt. John Scoppetta’s
household goods. We reverse the Claims Group’s settlement.

A-1 picked the goods up from the member, stored them in its
warehouse for 2 months, and then delivered them from its
warehouse to MSgt. Scoppetta. Delivery was ordered by
Government Bill of Lading (GBL), whereas storage was effected
under a Basic Ordering Agreement with A-1. A-1 took numerous
exceptions for damage to the goods upon taking them out of its
warehouse. '

The shipment had been released to the carrier based on a
valuation of $1.25 per pound. As provided in Paragraph 6-59
of Air Force Regulation (AFR) 112-1(C2), a warehouseman’s
liability commonly is limited to $50 per article. Although
A~-1 was the sole carrier and warehouseman, it maintained that
the exceptions it noted when picking the goods up for final
delivery limited its liability to $50 per article. Our Claims
Group agreed.

The Air Force contends that since the property in fact never
left A-1’s custody, the regulation is inapplicable. The Air
Force concedes that the exceptions would have properly limited
A-1’s liability if the warehouse had belonged to a third
party. We agree with the Air Force.

It is well-settled that when goods moved by a carrier are
delivered in poorer condition than when they were picked up,
to avoid liability the carrier must show that the damage orv(,
loss did not occur while in its custody. 57 Comp. Gen. 4157}
418 (1978). Further, when the goods have passed through
several custodians, the presumption at common law is that the
damage or loss occurred in the hands of the last one. Id. To
address the warehouse vs. delivering carrier situation,
paragraph 6-57 of AFR 112-1(C2) specifies that when removing a
shipment from a warehouse for delivery, the carrier may



prepare an exception sheet (known as a "rider") to the
warehouse’s inventory, to be signed by both parties, which
will control liability for the items listed.

The rider, then, normally serves to rebut the general common-
law presumption of the last carrier’s liability. We do not
believe, however, that the one executed here can be used for
that purpose. The reason is that a rider is designed to set
out agreed-upon liability between entities in an arm’s length
relationship, that is, to protect a party against liability
for loss of or damage to goods that already were lost or
damaged when it took custody of them. See Best Forwarders,
Inc., B-240991, April 8, 1991 W Where the initial carrier,
warehouseman, and delivering carrier are the same company,
that arm’s length relationship does not exist. Thus, for
example, there is no incentive for the warehouse to insure
that the inventory it prepares upon receiving the shipment for
storage accurately reflects any damages to be charged against
the carrier, since any damages later could be listed on a
rider and thereby limit the firm’s liability to that of a
warehouseman.

Accordingly, where only one party is involved in the
transport/warehousing, a rider executed upon taking custody
from the warehouse constitutes only self-serving,
uncorroborated, evidence of responsibility for damage. As
such, we agree with the Air Force that it not a reliable
rebuttal to the common-law presumption that the last carrier
is liable. See,National Freight Claim Council, B-200549,
Nov. 18, 1980M

This does not mean that a carrier who also warehouses the
items always will be held liable based on released valuation,
as opposed to based on the warehousing. Instead, it means
that for the shift of presumed liability for loss or damage
from carrier to warehouse to be effected, the carrier cannot
rely only on a rider to the warehouse inventory.

Since the only evidence here of place of damage is A-1l's
rider, the Air Force’s set-off action was proper. The Claims
Group’s decision therefore is reversed.
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