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DIGEST 
 
Pursuant to 5 U.S.C. § 5757(a), federal agencies are authorized to use appropriated 
funds to pay an employee’s expenses to obtain professional credentials.  However, 
an agency may pay only the expenses required to obtain the license or official 
certification needed to practice a particular profession, including licensing fees and 
examinations to obtain credentials.  Accordingly, section 5757(a) does not authorize 
the agency to pay for an employee’s membership in a professional association unless 
membership is a prerequisite to obtaining the professional license or certification.  
Under 5 U.S.C. § 5946 payment for voluntary memberships in organizations of 
already-credentialed professionals is prohibited, and section 5757(a) does not 
provide any authority to pay such fees.     
 
DECISION 

 
Pursuant to 31 U.S.C. § 3529(a), a certifying officer at the Department of 
Agriculture’s Risk Management Agency requested an advance decision whether 
section 5757(a) of title 5, United States Code, authorizes an agency to pay for an 
employee’s membership in a professional association if membership is not a 
requirement for obtaining a license or certification.  Section 5757(a) allows federal 
agencies to use appropriated funds to pay the expenses of an employee to obtain 
professional credentials.  As explained below, section 5757(a) does not authorize 
agencies to pay for the membership of an employee in a professional association 
unless membership is a prerequisite for the employee to obtain required credentials, 
such as a license to practice a profession.  Payment of the cost of voluntary 
membership in a group of professionals who are already credentialed is prohibited 
by 5 U.S.C. § 5946. 
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BACKGROUND 
 
A Risk Management Agency employee asked the agency to pay for her Certified 
Public Accountant (CPA) license as well as membership in the California Society of 
Certified Public Accountants (CalCPA).  Membership in CalCPA is voluntary and not 
a prerequisite to obtaining a CPA license.1  In addition to the payment of a license 
fee, applicants for a CPA license in California have to meet certain education and 
experience requirements, pass the Uniform CPA Examination and the California 
Professional Ethics Examination, undergo a criminal history record check, and, once 
licensed, meet continuing education and license renewal requirements.  See 
California Board of Accountancy, Information Handbook for the Certified Public 
Accountant Applicant, No. 11A-54 (January 2004).2 
 
A Risk Management Agency certifying officer determined that the agency had the 
authority to pay the CPA license fee pursuant to 5 U.S.C. § 5757(a), which reads in 
relevant part as follows: 
 

“(a) An agency may use appropriated funds or funds otherwise 
available to the agency to pay for -- 
 

(1) expenses for employees to obtain professional credentials, 
including expenses for professional accreditation, State-
imposed and professional licenses, and professional 
certification; and 

  
(2) examinations to obtain such credentials.”  

 

Because the certifying officer was uncertain whether section 5757(a) applied to a 
membership fee that was not a condition of obtaining the CPA license, the certifying 
officer asked us for an advance decision under 31 U.S.C. § 3529(a) whether section 
5757(a) authorizes an agency to use appropriated funds for membership in a 
professional society or association if such membership is not a condition for 
obtaining the credentials required to practice that profession.   

 

                                                 
1 We verified with the California State Board of Accountancy that membership in 
CalCPA is not required to obtain a CPA license in California.  Letter from Carol 
Sigmann, Executive Officer, California Board of Accountancy, to Thomas H. 
Armstrong, Assistant General Counsel, U.S. General Accounting Office, Mar. 17, 2004 
(Sigmann Letter).   
2 The Handbook is accessible at http://www.dca.ca.gov/cba/toc.htm (last visited 
July 29, 2004). 
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ANALYSIS 
 
Professional Credentials  
 
Generally, personal expenses are not payable from appropriated funds absent 
specific statutory authority.  B-261729, Apr. 1, 1996; 72 Comp. Gen. 225, 227 (1993).  
We have held that expenses necessary to qualify a government employee to do his or 
her job are personal expenses, and as such, are not chargeable to appropriated 
funds.  61 Comp. Gen. 357 (1982).  As we explained in B-286026, June 12, 2001, as 
early as 1890 the Supreme Court held that “it is the duty of persons receiving 
appointments from the government  .  .  .  to qualify themselves for the office.” United 
States v. Duzee, 140 U.S. 169, 171 (1890).  Our decisions have applied this rule on 
numerous occasions.  In 61 Comp. Gen. 357 (1982), for example, we held that an 
agency could not pay the costs of bar review courses or bar membership fees for its  
attorneys because these expenses are personal expenses related to qualifying for 
office.  See also B-260771, Oct. 11, 1995 (appropriated funds could not be used to 
cover the cost of obtaining a Certified Government Manager designation); 46 Comp. 
Gen. 695 (1976) (appropriated funds could not be used for medical licensing fees for 
Public Health Service physicians). 
 
In December 2001, Congress specifically provided agencies the authority to use 
appropriated funds to pay expenses for their employees to obtain professional 
credentials.  National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2002, Pub. L. No. 
107-107, § 1112(a), 115 Stat. 1012, 1238 (Dec. 28, 2001), codified at 5 U.S.C. § 5757.3  
But for this statutory authority, appropriations would not be available for this 
purpose.  61 Comp. Gen. 357 (1982).  The statutory language does not create an 
entitlement to payment; instead, it authorizes agencies to consider such expenses as 
payable from agency appropriations if the agency chooses to cover them.    
 
Consistent with our regular practice, we solicited the Department’s legal position on 
the use of Risk Management Agency appropriations to pay for an employee’s 
membership in CalCPA.  Letter from Thomas H. Armstrong, Assistant General 
Counsel, U.S. General Accounting Office, to Nancy Bryson, General Counsel, 
U.S. Department of Agriculture, Mar. 5, 2004.  The Department has advised us that 
membership in CalCPA is not an authorized agency expenditure because it is neither 
tied directly to obtaining official documentation of professional authority nor is it a 
prerequisite to obtaining such documentation.  Letter from Kenneth E. Cohen, 
Assistant General Counsel, General Law Division, U.S. Department of Agriculture to 

                                                 
3 In Pub. L. No. 107-273, § 207(a), 116 Stat. 1757, 1779–1780 (Nov. 2, 2002), Congress 
enacted another section 5757 of title 5 of the United States Code.  There are now two 
sections in the Code numbered 5757 which are not related. 
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Thomas H. Armstrong, Assistant General Counsel, U.S. General Accounting Office, 
Apr. 2, 2004. 
 
The Department, referring to the ordinary meaning of the terms in the statute, said 
that “the terms credential, accreditation, and certification mean they are required 
components for an individual to practice in his or her profession.”  Id.  at 2.  The 
Department pointed out that Webster’s New Collegiate Dictionary (1979) defines 
“credential” as “something that gives a title to credit or confidence,” “accredit” as “to 
give official authorization or approval to,” and “certification” as “the act of certifying 
[to attest authoritatively].”  The Department stated that “these definitions suggest 
that ‘professional credentials’ would include only those items that are official 
documentation of professional authority .  .  .  . Membership in the California Society 
of Certified Public Accountants does not bestow any sort of professional credential 
upon its members.”  Id. 
 
We agree with the Department.  As the Department explained in its letter to us, in 
order to interpret congressional intent regarding the meaning of the statute, one 
begins by looking first to the language of the statute itself.  Mallard v. United States 
District Court, 490 U.S. 296, 300--301 (1989).  The meaning of the statutory language 
is the ordinary, everyday meaning rather than some obscure usage.  E.g., Mallard, 490 
U.S. at 301; 38 Comp. Gen. 812 (1959).  The primary vehicle that Congress uses to 
express its intent is the words it enacts into law.  See, e.g., Hartford Underwriters 
Insurance Co. v. Union Planters Bank, N.A., 530 U.S. 1 (2000); Robinson v. Shell Oil 
Co., 519 U.S. 337 (1997). 
 
The plain meaning of the language in section 5757(a) suggests that professional 
credentials would include only those items that are required for an individual to be 
licensed or otherwise certified to practice a particular profession.  It speaks in terms 
of accreditation, licenses, and certification--terms ordinarily used and commonly 
understood to refer to permission conferred on an individual by a regulatory body to 
engage in the practice of a regulated profession.  Some types of documentation of 
regulatory authorization that would demonstrate an employee’s qualification to work 
in a specific professional area include annual state bar membership, CPA licenses, 
medical licenses, court admission fees required of attorneys for admission to 
practice before a court if admission is necessary to carry out an agency’s statutory 
mission, teacher certifications, and other certifications that permit an employee to 
practice in a professional area. 
 
In our view, section 5757(a) also permits an agency to pay for certain costs related to 
licensing which, although they are not licensing fees, are required in order for the 
employee to obtain the license.  For example, where attorneys licensed to practice 
law are required to be members of state bar associations in order to maintain their 
license to practice, agencies may pay the costs of those memberships.  In this regard, 
we distinguish state bar membership, necessary to maintain a license to practice, 
from membership in professional associations such as the American Bar Association 
or the Federal Bar Association, which is not a condition of a license.  Similarly, in 
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this case, CalCPA membership is not a prerequisite to obtain, or a requirement to 
maintain, a CPA license in California.4  Section 5757(a), consequently, does not 
authorize the Risk Management Agency to use appropriated funds to pay for CalCPA 
membership.  
 
Reduced Costs of Training  
 
The Risk Management Agency employee requesting payment of her CalCPA 
membership fee justifies agency reimbursement of the fee as a cost of training;  she 
argues that membership in CalCPA is an economical way of obtaining the mandatory 
continuing education that is required by the California State Board of Accountancy.  
Licensed CPAs in California are required to take 40 hours of continuing education 
classes each year to maintain their eligibility for the license.  The Education 
Foundation of CalCPA offers courses, and the employee notes that the Foundation 
provides discounts on course fees to CalCPA members.  The employee states that 
the amount of the discounts would cover the annual dues for those members taking 
40 or more hours of training through the Foundation.5  
 
Section 5946 of title 5 of the United States Code, however, prohibits agencies from 
paying for individual employee membership in a society or association without 
specific statutory authority.  68 Comp. Gen. 606 (1989); 46 Comp. Gen. 135, 136--137 
(1966).  The fact that there may be some collateral benefit to the government from 
the employee’s membership in an organization, such as the discounts here, is not 
sufficient to overcome this prohibition against payment of membership fees.  See, 
e.g., 53 Comp. Gen. 429 (1973); 52 Comp. Gen. 495 (1973); B-205768, Mar. 2, 1982.   
 
Agencies have authority pursuant to the Government Employees Training Act, 
5 U.S.C. § 4109, to pay for employee training.  Nevertheless, agencies generally do 
not have the authority to pay for membership fees unless “the fee is a necessary cost 
directly related to the training itself or that payment of the fee is a condition 
precedent to undergoing the training.”  5 U.S.C. § 4109(b).  Here, membership in 
CalCPA is not a necessary cost of the training nor a condition precedent to 
undergoing the training.  Thus, section 4109 does not apply. 
 
Accordingly, the Risk Management Agency, pursuant to section 4109, may pay for the 
employee to participate in any training that CalCPA offers, but not for the 
employee’s CalCPA membership fees. 
 

                                                 
4 Sigmann Letter (see footnote 1 infra). 
5 The Risk Management Agency employee’s statements were contained in an e-mail 
she wrote to her Office Manager, which was forwarded to GAO on May 25, 2004, for 
inclusion in the record.  
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Agency Membership  
 
The Risk Management Agency employee requesting payment of the membership fee 
argues that the agency has the authority to pay for the CalCPA membership fee 
because the employee’s membership benefits the agency.6  The employee states that 
her membership in CalCPA and her participation in CalCPA-sponsored conferences 
will help the Department of Agriculture maintain its credibility with the CPAs 
throughout California with whom Department CPAs work on a regular basis.   
 
Although section 5946 prohibits the Risk Management Agency from paying for the 
employee’s membership, if the agency determines that the agency will benefit from 
an agency, as opposed to an individual employee, membership in the association, it 
may obtain a membership in the agency’s name.  See, e.g., 52 Comp. Gen. 495 (1973) 
(Department of Justice may not pay an employee’s membership fee in a professional 
organization even though savings would accrue to the government from reduced 
subscription rates for professional publications and the government would benefit 
from the employee’s development as a result of the membership; Justice, however, 
may become a member in its own name if membership is necessary in carrying out 
authorized agency activities).  See also 53 Comp. Gen 429 (1973); B-221569, June 2, 
1986; B-205768, Mar. 2, 1982.  The agency must determine that such membership is of 
primary benefit to the government and is necessary to carry out its statutory 
function.  Id.   
 
Accordingly, the Department of Agriculture, at its discretion, may pay for an agency 
membership in CalCPA, in its own name or in the name of the Risk Management 
Agency, if such membership is of primary benefit to the government and the 
Department determines that such membership is necessary to carry out its statutory 
function. 
 
CONCLUSION 
 
Pursuant to 5 U.S.C. § 5757(a), federal agencies are authorized to use appropriated 
funds to pay the expenses of an employee to obtain professional credentials, but an 
agency may only pay employee expenses necessary to qualify for a particular 
profession.  Agency payment of fees for voluntary memberships in organizations of 
already-credentialed professionals is prohibited under 5 U.S.C. § 5946.  Accordingly,  

                                                 
6 See note 5. 
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the Risk Management Agency does not have authority under section 5757 to pay for 
an employee’s membership in a professional association if membership is not a 
prerequisite for the employee to obtain qualification. 
 
 
 
 
Anthony H. Gamboa 
General Counsel 
 




