
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDINGS 

THE FIRST ACTION INTERVIEW (FAI) PILOT PROGRAM 


FAQ#1: Are there any additional fees associated with the program? 

ANS#1: No, there are no additional fees required for participation in the FAI pilot 
program. 

FAQ#2: Do I have to respond to the marketing flyer notice informing me that a specific 
case on my docket has been identified by the Office as meeting the eligibility criteria for 
the program? 

ANS#2: No, the marketing flyer was for informational purposes only.  No action is 
required on the part of applicant. 

FAQ#3: As an individual inventor how do I go about using the EFS-WEB filing system 
to submit my request to participate in the program? 

ANS#3:  You will need to file your request as a registered eFiler 
(www.uspto.gov/ebc/index.html). To use the registered eFiler you need to obtain a 
customer number and a digital certificate (www.uspto.gov/ebc/portal/register.htm). Once 
you have your customer number and digital certificate, you can enter EFS as a registered 
eFiler and electronically file your request. Next, select “Existing application/patent” and 
“Documents/Fees for an existing application” and fill in the Application Number and 
Confirmation Number and click on “Continue”.  The last step is to attach your PDF file, 
select “First Action Interview Pilot” under Category and “First Action Interview-
Enrollment Request” under Document Description. 

FAQ#4: Can I send a proposed amendment informally to the examiner to avoid making 
it of record? 

ANS#4:  No, the proposed amendment, if sent, must accompany the Applicant Initiated 
Interview Request Form (PTOL-413A), or equivalent paper to schedule the interview. 

FAQ#5: My application exceeds the claim limit for the program.  Can I file a 
preliminary amendment to meet the requirements for the program? 

ANS#5:  Yes, filing a preliminary amendment to conform to the claim requirements is 
permissible.  Applicant is encouraged to file the preliminary amendment concurrent with 
the Request for First Action Interview noting on line 4 that a preliminary amendment is 
attached. 

FAQ#6: If I file a preliminary amendment canceling claims to meet the requirements for 
the program, can I receive a refund for the now canceled claims? 
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ANS#6:  No, currently cancellation of claims via preliminary amendment does not 
establish a basis for which the Office can grant an excess claims fee refund. 

FAQ#7: If the result of the interview is that the claims avoid the prior art of record in the 
Pre-Interview communication, will the claims be considered allowed or could I still 
receive an Office action rejecting the claims? 

ANS#7:  Any agreement on patentability of the claims produced by the interview would 
still be subject to current Office practices and procedures, such as a prior art update 
search and an interference search. If the examiner concludes after the interview that one 
or more claims are not allowable, then any indication of allowability would be rescinded. 

FAQ#8: Is the proposed amendment made of record even if the examiner denies entry? 

ANS#8: If a proposed amendment is denied entry, the proposed amendment will be 
placed in the application file, but it will not be considered by the Office.  If the applicant 
still wishes to make the changes (e.g., amendments to the claims) set forth in the 
proposed amendment after the interview, applicant may resubmit the changes in an 
amendment filed in response to a First-Action Interview Office Action in compliance 
with 37 CFR 1.121 and 1.111. 

FAQ#9: How can I determine if my application is eligible for the program in regard to 
the classification eligibility limitations? 

ANS#9: An applicant can access public PAIR to see where the Office has classified the 
application. The Office’s classification is controlling.   

FAQ#10: Does the program take cases out of turn? 

ANS#10:  No, cases are not taken out of turn. However, please note that the eligibility 
dates of cases for the pilot were chosen because they were likely to come up in turn for 
examination during the six month window of the pilot program. 

FAQ#11: Are continuation and continuation in part applications eligible for 
participation in the program? 

ANS#11: Yes, as long as the actual filing date of the continuing application meets the 
date eligibility criteria, the case is eligible for the pilot.  A benefit or priority date (i.e. the 
earliest effective filing date) cannot be used as a basis of establishing eligibility for the 
pilot program. 

FAQ#12: How does the PCT filing date of an application affect an application’s 
eligibility for the program? 

ANS#12:  The international filing date of a US national stage application of an 
international application is the date that determines eligibility for the first action pilot 
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program.  The basis for using the international filing date comes from the Notice on page 
2, Requirements section (1) which states, “The application must be a non-reissue non-
provisional utility application filed under 35 U.S.C. 111(a) or an international 
application that has entered the national stage in compliance with 35 U.S.C. 371(c)” 
combined with 35 U.S.C. 363, which accords the effect of a national filing to an 
international application designating the United States. 

FAQ#13: Will this program be expanded to include more applications? 

ANS#13: The Office’s goal is to expand the program to all cases if feedback from the 
pilot and the patent bar indicates that the first action interview pilot program procedure is 
a beneficial patent examination tool in the Office’s suite of patent examination 
products/options. 

FAQ#14: If cases are only taken up in turn when can I expect my Pre-Interview 
Communication? 

ANS#14: The forecasting mechanism in private PAIR that projects the time until 
issuance of a first Office action on the merits is the best way to estimate when you will 
get a Pre-Interview Communication. 

FAQ#15: How much time do I have to file a request to participate in the program? 

ANS#15: An applicant's request to participate in the first action interview pilot program 
must be filed during the six month life of the program and at least one day before a first 
Office action on the merits of the application appears in the Patent Application 
Information Retrieval (PAIR) system. 

FAQ#16: If I file during the six months the pilot is in force, but my case is not picked up 
during the six months, will it be removed from the program? 

ANS#16: All cases that have a proper request to participate in the first action interview 
pilot program filed during the pilot’s six month window will be treated under the 
procedures outlined in the program’s notice, regardless as to when the case is picked up 
for examination. 

FAQ#17: The Request for First-Action Interview form (PTO/SB/413C) states 
“signatures of all the inventors or assignees of record of the entire interest or their 
representative(s) are required . . . .” Does this mean I have to have all my inventors and 
assignees sign the request? 

ANS#17:  No, the passage quoted from the PTO/SB/413C further states “or their 
representatives are required in accordance with 37 CFR 1.33 and 10.18.”  Therefore any 
duly appointed representative for the inventors or assignees may sign the request.  See 37 
CFR 1.33 and 10.18. See also 37 CFR 1.4(d) for the proper form of the signature. 
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FAQ#18: What procedure governs examination of an application after the first action 
interview procedure runs its course, when agreement was not reached on patentability 
and I have responded to the First Office Action on the merits? 

ANS#18: Once the procedure outlined in the first Office action pilot program is 
exhausted then current Office policy, practice and procedure for initial patent 
examination governs.  The first Office action pilot program is exhausted after applicant 
receives a Notice of Allowance or timely responds to the First-Action Interview Office 
action. The First-Action Interview Office Action follows the interview, should applicant 
elect to have an interview.  All further prosecution is governed by current Office policy, 
practice and procedure for initial patent examination. 

FAQ#19:  Can an application that is eligible for participation in the first action interview 
pilot meet the three independent/twenty total claims requirement by designating claims as 
withdrawn? 

ANS#19:  No, an applicant cannot sua sponte withdraw claims in order to comply with 
the three independent claims and/or twenty total claims requirement in order to 
participate in the program. If an application that meets the requirements of the program 
is subject to a restriction requirement, an election of species, or unity of invention, and 
applicant makes an election, the claims that are drawn to the non-elected invention or 
species can be carried as withdrawn and not count against the three/twenty threshold. 
However, if an application was not subject to a restriction requirement, an election of 
species, or lack of unity of invention, and the application contains more than three 
independent claims and/or twenty total claims, applicant must file a preliminary 
amendment in compliance with 37 CFR 1.121 to cancel the excess claims in order to be 
eligible for the pilot program. 

FAQ#20: Can an application be withdrawn from the program after it has submitted a 
proper request? 

ANS#20: An application can only be withdrawn from the pilot if a Pre-Interview 
Communication has NOT been issued by the Office.  Once a Pre-Interview 
Communication has issued, withdrawal from the program is not permitted.  Any request 
for withdrawal from the FAI program received after the Office has issued a Pre-Interview 
Communication will be treated as a request to not conduct an interview.  Accordingly the 
examiner will, in due course, issue a First-Action Interview Office Action and applicant 
will then have the shortened thirty (30) day time period, extendable for an additional 
thirty (30) days, within which to respond. 
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