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SUBJECT: Ethics Laws and Rules for Departing Members and Staff

With the 110th Congress drawing to a close, we thought it would be helpful to
highlight some of the ethics laws and rules that apply to departing Members and their
staffs.

Financial Disclosure Statement for Calendar Year 2008

The due date established for Member Financial Disclosure Statements covering

- calendar year 2008 is 30 days after you leave office. For departing Members who serve a

complete term, which will end at midnight on January 2, 2009, the due date will be
February 2, 2009. Tf you need an extension of time to make this filing, you must write to
the Committee with that request. The Committee must receive your request on or before
your due date, and can grant extensions for up to 90 days.

Forms for this “termination” Financial Disclosure Statement will be mailed to you
by the Clerk of the House. Your termination Financial Disclosure Statement will be
identical to your previous annual ones, including information on your income, assets,
habilities, gifts, and travel. In addition, if you accept new employment prior to your
departure from the House, you must disclose the terms of that agreement (e.g., name of
employer, title of position, and starting date) in the “Agreements” section of the
Statement (Schedule IX).

Any of your departing employees who were paid at the “senior staff” rate (i.e., at
or above the annual rate of $114,468 for 60 days or more during 2008) will also have to
file a termination Financial Disclosure Statement within 30 days after leaving House
employment.! If no employee in the office of a departing Member is paid at the senior
staff rate, then the designated “Principal Assistant” must file a termination report.

! Because the financial disclosure requirement is triggered by pay at the threshold rate for as few
as two months in a year, at times staff members become subject to the requirement through acceptance of a
bonus paid over such a period of time. However, this result can be avoided by paying a bonus in the form
of a “lump sum payment” rather than by increasing the employee’s base rate of pay. Any questions on the
procedures to be followed in making lump sum payments should be directed to the Committee on House
Administration.



New Employment

Both you and any of your employees who are paid at the senior staff rate continue
to be subject to the outside earned income restrictions until your term of office ends. The
restrictions cover both the amount of outside income these individuals may receive, as
well as certain types of employment that may not be undertaken. It would therefore be
advisable for you to consult with the Standards Committee prior to accepting any new
employment that would commence before you leave the House. Pages 211-223 and 228-
233 of the 2008 House Ethics Manual contain further guidance on these restrictions.

House Rule 27, which was enacted during the 110th Congress, established
additional disclosure obligations regarding job negotiations by any House Member whose
successor has not been elected and “very senior staff” (i.e., those House employees who
are paid at or above an annual rate of $126,975 for any 60 days during their last twelve
months of House employment). Any Member whose successor was elected in the
November 4 election is no longer subject to the Rule 27 disclosure requirements, but very
senior staff continue to be for as long as they remain employed by the House. Any
individual covered under the rule may not directly negotiate or have any agreement of
foture employment™ unless those negotiations are disclosed, in writing, to the Standards
Committee within three business days. Additional guidance on this disclosure
" requirement is contained at pages 208-211 of the 2008 House Ethics Manual and in an
advisory memorandum entitled “Negotiating for Future Employment,” dated March 28,
2008, which is available on the Committee website (ethics.house.gov).

In addition, a provision of the federal ciminal code, 18 U.S.C. § 207, imposes
certain post-employment restrictions upon departing Members and very senior staff.
Explanations of the restrictions are provided in a pair of advisory memoranda dated
April 8, 2008 — one concerning Members, and the other staff. Copies of both memoranda
are available on the Committee website.

Travel of Departing Members and Staff

House Rule 24, clause 10 prohibits the use of official House funds for travel after
the date of a general election in which a Member ran unsuccessfully. For retiring
Members (who did not participate in an election this year), the rule prohibits any official
travel following the earlier of the general election (November 4, 2008) or the
adjournment sine die of the House. This provision generally precludes departing
Members from participating in a CODEL for the remainder of their term, as date of the
general election has now passed. However, travel to and from one’s district for official
purposes using your Member’s Representational Allowance is still permitted.

In a similar vein, departing Members and staff should not participate in privately-
funded travel that is fact-finding in nature after the adjournment sine die of the House
{see page 103 of the 2008 House Ethics Manual). However, you may continue to accept
fravel expenses from a private source where the purpose of the trip is o give a speech at
or otherwise to participate substantially in an event in connection with your official
House duties. Please bear in mind that you and your staff continue to be bound by the



gift rule, including its provision on acceptance of travel expenses from private sources,
until your term of office ends (or staff leave House employment).

Use of Campaign Funds to Pay Member Moving Expenses

Both the Federal Election Commission (FEC) and this Committee have taken the
position that a departing Member may use funds from the Member’s principal campaign
committee to pay the expenses of moving both office furnishings and personal household
furnishings and effects back to the individual’s home state (see 2008 House Ethics
Manual at 162). As a related matter, the FEC regulations on proper use of campaign
funds provide that those funds may be used to defray the costs of winding down the
office of a former federal officeholder for a period of six months after the officeholder
leaves office (see 11 C.F.R. § 113.2(a)(2)).
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Any questions on these matters should be directed to the Committee’s Office and
Education at extension 5-7103.



