
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

FEB 12 2002 

Honorable George Coleman 
Associate Commissioner 
Special Education and Pupil Services 
Connecticut State Department of Education 
25 Industrial Park Road 
Middletown, Connecticut 06457-1543 

Dear Commissioner Coleman: 

An e-mail communication dated January 7, 2001 from George Dowaliby of the 
Connecticut State Department of Education (CSDE) asked the Office of Special 
Education (OSEP) to respond to your question regarding the eligibility of charter schools 
in Connecticut to compete for competitive grants under section 611 (0(4) of the Part B 
Grants to States program of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). 
Under that provision, in any fiscal year in which the percentage increase in the State's 
allocation of Federal funds under section 611 (f) of IDEA exceeds the rate of inflation, the 
State must make subgrants to local educational agencies (LEAs) to assist them in 
providing direct services and in making systemic change to improve results for children 
with disabilities. These subgrants are generally referred to as "sliver grants." The e-mail 
from Mr. Dowaliby states that "Connecticut charter schools are not LEAs, are not 
responsible for FAPE, and are not eligible for IDEA entitlement funds," but that State 
policy requires the CSDE to "treat charter schools as LEAs for the purposes of federal 
competitive grants." It is our understanding that this is also the position taken in the 
State's charter school law. 

Part B of IDEA and its implementing regulations clarify the status of charter schools and 
the obligations of States and LEAs with respect to charter schools. See generally, 34 CFR 
§§300.2, 300.18, 300.22,300.241 and 300.312. The IDEA contemplates a charter school 
as falling into three possible categories: 1) an LEA that is eligible for subgrants, if 
established as an LEA under State law and as meeting the definition of an LEA at 34 
CFR §300.18; 2) a public school within an LEA; and 3) an entity that is not an LEA or a 
public school within an LEA. See 34 CFR §§300.22 and 300.312(b). Whether, under 
State and Federal law, a charter school is considered an LEA, a public school within an 
LEA or some other entity is extremely important because it helps determine both its 
eligibility for Federal funds and the Part B responsibilities of the charter school. 

Where the charter school is an LEA, the Part B regulations specify that the charter school 
LEA is responsible for ensuring that the requirements of Part B are met, unless State law 
assigns that responsibility to some other entity. 34 CFR §300.312(b). Where the charter 
school is a public school within an LEA, the regulations provide that the LEA of which 
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the charter school is a part is responsible for ensuring that the requirements of Part B are 
met, unless State law assigns that responsibility to some other entity. 34 CFR 
§300.312(c). Further, the LEA of which the charter school is a part, must serve children 
with disabilities attending the charter school in the same manner as it serves children with 
disabilities in its other schools and provide funds under Part B to those schools in the 
same. manner as it provides those funds to its other schools. 34 CFR §300.241. Where 
the charter school is neither an LEA nor a school of an LEA, then the State is responsible 
for ensuring that the requirements of  Part B are met. While, in such instances, the State 
may assign initial responsibility to some other entity, the ultimate responsibility for 
compliance remains with the State. 34 CFR §300.312(d). 

As long as the entity meets the definition of LEA, the Department generally defers to 
States on the question of whether a charter school is constituted as an LEA, a public 
school within an LEA, or some other entity. The Part B regulations at 34 CFR §300.18 
define LEA to include a public institution or agency having administrative control and 
direction of a public elementary or secondary school, including a public charter school 
that is established as an LEA under State law. The regulations governing State- 
administered programs, including the Part B Grants to States program, define a charter 
school LEA as "a charter school that is treated as a local educational agency for purposes 
of  the applicable covered program." 34 CFR §76.787. However, because the State of  
Connecticut has chosen to treat its charter schools, not as LEAs, but as public schools 
within LEAs for purposes of  meeting its obligations under the Part B Grants to States 
program, the question raised here is whether the State can treat charter schools as fitting 
into more than one of  these three categories under the same Part B program. 

In nonregulatory guidance issued in December 2000 (enclosed), the Department stated 
that, as a general rule, a charter school cannot be both an LEA and a public school within 
an LEA under the same Federal definition of LEA. For example, the guidance states that 
a charter school would have to be treated consistently under the Grants to States and 
Preschool Grants program since both of these programs are authorized under Part B of 
IDEA and contain the same definition of LEA. The guidance does allow an exception to 
the general rule, where State law specifically authorizes charter schools to elect to be 
treated as an LEA or a public school within an LEA for purposes of  a particular program. 
In order for charter schools in Connecticut to be eligible for "sliver grants," the charter 
schools would have to be considered both LEAs and public schools within LEAs under 
the same definition of  LEA and for purposes of  the same Federal program. It is the 
Department's position that where a State determines that its charter schools do not meet 
the LEA definition at 34 CFR §300.18 for purposes of  receiving a subgrant under the Part 
B Grants to States program, the charter schools also do not meet the same definition of 
LEA for purposes of  receiving a "sliver grant" under the same Part B Grants to States 
program. 

In addition to the importance of  treating entities that fit under the same Federal definition 
consistently for purposes of  the same Federal program, there are important policy reasons 
that support this interpretation. The purpose of  the "sliver grant" is to provide LEAs with 
additional funds for "local systemic improvement activities or for specific direct 
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services." S. Rep. No. 105-17 at 10. One of the specific activities that can be funded 
with "sliver grants" is providing direct services to children in charter schools. 34 CFR 
§300.622(a). As noted above, LEA status is significant because it comes with both rights 
and responsibilities. Generally, unless State law assigns responsibility to another entity, 
LEAs that have a charter school within their jurisdiction have specific responsibilities 
with regard to the charter school and the students with disabilities attending that charter 
school. Therefore, it is appropriate that the responsible entity, in this case, the LEA of 
which the charter school is a part, also be the entity that is eligible for "sliver grants" 
under Part B. 

I hope this information is helpful to you. If you or your staff need further information 
regarding this matter, you may contact JoLeta Reynolds at 202-205-5507. 

Sincerely, 

Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 

cc: George Dowaliby, Chief 
Bureau of Special Education and Pupil Services 


