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Question 1:

Answer 1:

Question 2:

Answer 2:

T own a truck company and I'm interested in receiving some of these EPA funds. How
do I get involved?

The Request for Applications, Section I1I (A), explains who is eligible to receive EPA
grants. By law, we are only allowed to issue grants to certain entities. Section Iil (A)
lists these eligible entities. For this particular grant, for-profit companies are not eligible
to receive the money. However, once one of the eligible entities receives our grant, they
may work with for-profit entities to study and evaluate the technology. The ¢ligible
entity will propose to us how they intend to work with the for-profit sector (if
necessary), and we will evaluate the proposal against the criteria ranking factors in
Section V (A) of the Request for Applications. Therefore, to get involved in this
grant you will have to work with one of the grant recipients. You can check back
to this web site to find out who received our grants. We hope to announce the
awards in the Fall, 2005. We will issue a press statement and alert trade journals
of our award decision as well. You can also contact us to find out the names of
the grant recipients.

I represent a non-profit organization and we are interested in applying, and we
have certain industry partners in mind to work with. Do we need to list out our
industry partners in our proposal?

The Request for Applications, Section 1I (D), addresses the issue of listing
contractors. If you are a grant recipient you may need to issue a contract with for-
profit entities to evaluate the technology. In the case where you do not own the
vehicles and/or technology and you need to 1ssue a contract, you must compete
contracts for services and products and conduct cost and price analyses to the
extent required by regulations found in 40 CFR Parts 30 or 31, as applicable.
Even if you identify the for-profit entities that you propose to work with this does
not relieve you of your obligation to comply with competitive procurement
requirements. Therefore, you do not need to list the partners you intend to work
with since the for-profits will have to compete for the contract funds.



Question 3:

Answer 3:

Question 4:

Answer 4.

Question 5:

Answer 5:

Question 6;

Answer 6:

Question 7:

Answer 7:

Question 8:

Can Categories 1 and 2 be applied for separately?

Yes. You can apply to one or more categories. You will have to provide a
separate narrative description and address all the evaluation criteria for every
category you apply for.

Can an on-board technology be combined with an off-board technology for the
proposals (e.g., electric on board HVAC and off-board electrified parking
spaces)?

No. EPA already funded a project to study and evaluate on-board electrical
components as an idle reduction device, and this project is still active. Categories
1 and 1 apply to mobile technologies only, and these technologies must not rely on
an off board power source such as electricity. Category Ill(a) applies to electrified
parking spaces only, and the funds will not be use for any on board truck
components. Category IIT (a) applies to electrical parking spaces, including the
models manufactured by Shurepower and IdleAire Technologies. Category Il (b)
applies to electrified parking spaces that provide, among other components, a
communication system whereby the facility owner/operator can communicate
with the truck driver using the electrified parking space. If the technology does
not have a communications system is not eligible for sub award under Category 1il

(b).

Can applicants use CMAQ funds as a match?

The RFA does not require a match. Generally, you cannot match Federal funds
with other Federal funds. However, we are requesting that applicants leverage
EPA funds with other sources of funding.

Can projects be in one state or multi-state within a region?

Yes, state and regional projects will be considered, but individual state projects
might not rank as high as multi-state or national projects.

Do the award amounts change over the multi-year period?

No, the proposal should include the full cost of the project from start to finish, and

funding is for the tull project duration.

If funding is passed to a for profit vendor to deploy technology, does the data need



Answer 8:

Question 9:

Answer 9:

Question 10:

Answer 10;

Question 11:

Answer 11:

Question 12:

Answer 12:

Question 13:

Answer 13:

Question 14:

Answer 14:

to be generated before funding goes to the vendor?

You should comply with your own state’s procurement requirements. As a
contract, you are paying for data to be generated by the use of the technology, but
it might make sense to provide some upfront funding to assist with the'riitial -
deployment. This is only a recommendation, and you should comply with your
own state procurement requirements.

Can vendors be given a sub-grant?

No, applicants can’t give vendors a sub-grant, but they can issue a sub-award with
a contract,

Can proposals be submitted electronically?

Yes, the proposal should be e-mailed as a single PDF file to the contacts listed in
the RFA

What does the 10-page limitation include?

The 10-page limitation includes only the project narrative. It doesn’t include the
cover letter, project summary, budget, or key personnel information. The
preferred font is Times New Roman 12pt or Arial 10pt.

Would it be preferable for two states to each submit a similar proposal?

No, it would be preferable for these two applicants to submit a joint proposal.

Should the applicant submit one proposal for each category?

No, the applicant should submit one proposal for all categories applied for. Each
category is allowed a 10-page narrative, and each Category may have a different
set of personnel and budget associated with it.

Can applicants collaborate with Mexican or tribal partners?

Yes, the RFA does allow for partnerships with tribes and international
organizations,
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Answer 15:

Question 16:

Answer 16:

Question 17:

Answer 17:

Question 18:

Answer 18:

Question 19:

Answer 19;

Question 20:

Answer 20:

Question 21:

Answer 21:

Question 22:

Can local governments apply for the RFA?

Yes.

If $1 million is available for a category, should the applicant apply for all the
funding?

It depends on the project. Applicants should apply for what is needed for their
projects.

Can applicants contact EPA if they have additional questions?

Yes, please feel free to contact Paul Bubbosh or Mike Zatz with any questions.

Would it be possible for EPA to compile a list of interested states?

Please contact Paul Bubbosh or Mike Zatz to see which states have expressed an
interest in applying for the RFA.

Can applicants use previous studies in their proposals?

Yes, applicants can rely on previous studies and also consider other methods or
research.

If, for example, a state energy office is used to collect data rather than a vendor,
can staff time be considered as in-kind support?

Yes. For Category 3, another option might be requesting the vendor to provide
data as part of the contract.

Is this RFA funded annually?

No, it is a line item included by Congress in EPA’s Appropriations Bill.

Currently there is no line item for this type of RFA in FY2006.

If on-board and off-board technology can’t be combined, won’t it exclude many
APUs that can utilize electricity to operate?
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Answer 27:

As long as the APU doesn’t rely solely on an off-board connection, it can be
included in the proposal. Having plug-in capabilities along with stand-alone
capabilities would be a bonus.

How strict is the requirement for 50 trucks?

if it is a de minimus number of trucks above 50, it can be considered for funding.
EPA doesn’t expect applicants to know all the partners they will work with. This
information is determined during the competitive bidding process.

If engine control module (ECM) data is not available on the trucks, what other
options are available?

EPA recommends ECM data as one option; however we will consider other data
options. These options will be reviewed on a case-by-case basis. Generally,
something like a log book would not be sufficient as a data source.

What if there aren’t any SmartWay partners available in the proposed project
area?

Applicants can recommend that companies simultaneously apply for the contract
and join the SmartWay Transport Partnership. Membership in SmartWay is free.

Are discounts required for SmartWay partners?

No. Categories 1 and 1l contain a ranking factor that recommends working with
SmartWay partners. Under Category Ill, since this involves studying locations
and deploying at these locations, the technology vendor should be encouraged, as
part of your competitive process, to provide a discount for SmartWay Transport
partners using the technology.

If it is a multi-state collaborative effort, can the grants be distributed separately to
each state?

Groups of two or more eligible entities may choose to form a coalition and submit
a single application for this assistance agreement. Coalitions must identify which
eligible organization will be the recipient of the assistance agreement, and which
eligible organization(s) will be sub awardees of the recipient. Sub awards must be
consistent with the definition of that term in 40 CFR 30.2(ff). The recipient must



administer the assistance agreement, is accountable to EPA for proper expenditure
of funds, and will be the point of contact for the coalition. As provided in 40 CFR
30.2(gg), sub recipients are accountable to the recipient for proper use of EPA
funding. Coalitions may not include for profit organizations that will provide
services or products to the successful applicant.



