
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF 
ENFORCEMENT AND 

COMPLIANCE ASSURANCE 

September 19, 1996 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 76 

FROM: Rick Colbert, Director 
Agriculture and Ecosystems Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Agriculture and Ecosystems Division of the Office 
of Compliance. This interpretation is official policy in the GLP 
program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
202-564-2365. 

Attachment 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF 
ENFORCEMENT AND 

COMPLIANCE ASSURANCE 

This is in response to your letter of November 7, 1996, to 
David L. Dull in which you requested an interpretation regarding 
the Good Laboratory Practice Standards (GLPS). Specifically, your 
question related to data retention requirements under the Toxic 
Substances Control Act (TSCA) GLPS. You asked whether the five-year 
retention period for raw data (including wet tissue specimens) 
begins: (1) on the day the study is completed; (2) on the day the 
study results are submitted to the agency (even if the reports are 
submitted one year after the study has been completed); or (3) on 
the day the study is recognized as being received by the agency 
(even if the study report is not reviewed until two or three years 
after the study is submitted.) 

The TSCA GLPS data retention requirements differ depending 
upon the reason that the study was performed. Studies performed to 
comply with a TSCA section 4 test rule have a data retention 
requirement extending at least ten years from the effective date of 
the test rule (40 CFR 792.195(b)(1)). Negotiated testing agreements 
contain a provision requiring retention of data for at least ten 
years following the publication date of the acceptance of the 
agreement (40 CFR 792.195(b)(2)). Data supporting testing submitted 
under TSCA section 5 are to be retained for at least five years 
following the date of submittal (40 CFR 792.195(b)(3)). Note that 
certain specimens and samples as specified at 40 CFR 792.195© can 
be disposed of earlier than the durations stated at 40 CFR 792(b). 

As described in the rule, the data retention requirements 
under TSCA are not linked to the criteria you mentioned except in 
the case of data developed under section 5, where the beginning of 
the minimum retention period is defined by the time of submission 
to EPA. Neither the dates of study completion (i.e., signing of 
the final report by the study director) nor the date of receipt (or 
review) of the study by EPA are normally used to determine the 
start date for data retention requirements under TSCA GLPS. Note 
that under section 5 the data retention period explicitly begins 
with the date of submission of the study, regardless of when the 
study is completed. The longer such study is held before submission 
to EPA, the longer the raw data will have to be retained. 

If you have questions regarding this response, please call 
Steve Howie of my staff at (202) 5644146. 



Sincerely


/s/ Rick Colbert, Director

Agriculture and Ecosystems Division (2225A)

Office of Compliance


cc:	 Francisca E. Liem 
GLP File 


