
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


April 6, 1994 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 70 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8333. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


This is in response to your letter of February 4 1994 in which 
you requested guidance with respect to Federal Insecticide 
Fungicide and Rodenticide Act (FIFRA) Good Laboratory Practice 
Standards (GLPS). The area in which you requested guidance dealt 
with final reporting needs for tests terminated as invalid. 

You described a scenario involving a test performed at a 
contract facility where preliminary evaluations indicated that the 
test was invalid because of various technical and scientific 
problems, e.g., too small a number of test animals. The client 
requested that the test be repeated under an enhanced test design 
and does not wish that resources be spent writing a detailed final 
report for the invalid test. The client has instead proposed that 
an abbreviated report be prepared and filed with the raw data. 
However, the testing facility quality assurance administrator has 
objected to this procedure and contends that a detailed report must 
be filed for the invalid test. Your request specifically addressed 
whether an abbreviated report could be prepared for the invalid 
test or whether full reporting is required. 

You are advised that if the termination of a test believed to 
be invalid constitutes termination of a GLP study the full 
reporting requirements stated at 40 CFR 160 185 apply. However, if 
the study itself is not terminated and additional testing is 
performed under the study protocol it may not be necessary to 
prepare a separate full report complying with all standards at 40 
CFR 160 185 for the first test. 

In the latter case, the aborted test would be part of the same 
study as the retest, and a single final report covering both tests 
and complying with all requirements at 40 CFR 160.185 must be 
prepared.  In this situation the study protocol must be amended 
prior to retesting unless the protocol already provides for such 
retesting. The amendment must provide for any changes in 
experimental design proposed experimental start and termination 
dates, and any other aspects of the study affected by the 
performance of the retest. Standard operating procedures, as 
appropriate to such circumstances, must also be followed. Since the 
terminated test would be part of the same study as the retest, all 
documentation, data, specimens, and other records pertinent to the 
terminated test would be subject to the same retention requirements 
as apply to the retest. Please note that records of the terminated 
test must be maintained even if that test is treated as a separate 



study. Refer to 40 CFR 160.195 and 40 CFR 169.2(k) to determine the 
applicable record keeping requirements under GLPS and FIFRA section 
8, respectively. 

Finally, you are reminded that even when a test is terminated 
for scientific or technical reasons, test results indicating 
unreasonable adverse effects of a registered pesticide are subject 
to reporting requirements under FIFRA section 6(a)(2). Please refer 
to 40 CFR Part 153 Subpart D for further clarification of these 
reporting needs. 

In summary, you may either terminate and prepare a final study 
report for a flawed test, or retest under the same study protocol, 
amended as necessary, and cover both the aborted test and the 
retest under the same final report. In either case, record keeping 
and reporting requirements apply to the terminated test. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring(EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


