
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


August 3, 1993 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 64 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


This is in reply to your letter of February 24, 1993, in which 
you requested clarification regarding certain requirements under 
the Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) 
Good Laboratory Practice Standards (GLPS). Specifically, you 
requested clarification regarding characterization requirements 
under 40 CFR 160.105 for radioelabeled test substances. You stated 
that your request came as a result of past inspection findings and 
a desire to ensure that your current practices are in compliance 
with GLPS. 

Briefly summarized, you posed the following specific questions 
in your letter: 

1) May characterizations be performed as separate studies 
from the multiple studies in which the characterized substances 
will be used 

2 ) If such a characterization study is performed, must all 
provisions of GLP be complied with, including the characterization 
which is the goal of the study? 

3) Would the exceptions at 40 CFR 160.135 (b) apply to such 
characterization studies? 

The characterization requirements at 40 CFR 160.105(a) must be 
met for each batch of test, reference, or control substance prior 
to its use in a study. It is acceptable for data to be collected in 
characterization studies and used to support subsequent multiple 
studies as asked in your first question. 

In reply to your second and third questions, the GLPs provide 
flexibility which prevent the quandary of needing to fully 
characterize a substance before it can be used in a study designed 
to collect that characterization data. First, if a study 15 
performed to determine the characteristics required under 40 CFR 
160.105(a) it qualifies as partially exempt from the GLPS as 
provided at 40 CFR 160.135. As such, it does not need to comply 
with the requirements of §160.31(d) and 161.105(a) through (d). 
Alternatively, if a study is performed to determine the 
characteristics required under 40 CFR 160.105(b), i.e., solubility 
and stability, it is not exempt under 40 CFR 160.135. In this case, 
the requirements of 40 CFR 160.105(b) provide sufficient 



flexibility to avoid the need for redundant testing. Solubility 
characterization need only be performed if "relevant to the conduct 
of the study," which is clearly not the case for a study conducted 
expressly to determine solubility. On the other hand, stability 
characterization is allowed to be met concomitantly through 
periodic analysis of each batch. This, by definition, is performed 
in the course of a study designed to determine the stability of a 
batch of test substance. 

In summary, it is permissible to perform characterization 
studies as you described and in certain cases partially exempt the 
work from GLP compliance as provided at 40 CFR 160.135. It is not 
necessary to perform redundant characterizations of the tested 
parameters. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


