
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


January 7,1993 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulations 

GLP Regulations Advisory No. 57 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
(703) 308-8333. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES 
AND TOXIC SUBSTANCES 

This letter is in reply to a question that you asked at the 
Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good 
Laboratory Practice Standards (GLPS) Conference which our Office 
held in Arlington, Virginia on September 9 and 10 of this year. 
Your question dealt with the issue of raw data retention 
requirements under Section 8 of FIFRA. 

Specifically, you wanted to know whether underlying raw data 
for a study is required to be maintained after the performance of 
a new study which supersedes it. This situation could arise if new 
research is performed to determine a pesticide active ingredient's 
effects. In the case that the old study' B results are no longer 
used in Agency decision making, you wanted to know whether it is 
still necessary to retain the raw data which support that study. 

As stated at 40 CFR 169.2(k), in the regulation titled "Books 
and Records for Pesticide Producers and Distributors," pesticide 
producers are required to maintain records of all underlying raw 
data from research relating to registered pesticide. This 
requirement is not limited to data which was actively being used 
for regulatory decision making, and, hence, does apply to studies 
which have been superseded. Such research may still contain 
valuable information, and discarding the underlying raw data would 
compromise the integrity of the research findings. Hence, 
underlying raw data for older, superseded studies must still be 
maintained. 

The FIFRA Section 8 regulations state that these records, as 
with any other research data, must be maintained for as long as the 
pesticide is registered and the producer is in business. It is 
unlawful for the producer to discard raw data related to a 
registered pesticide within this time period. 

Please note that GLPS may require data retention for periods 
of time exceeding the period of time stated at 40 CFR 169.2(k). In 
order to comply with the GLP data retention requirements at 40 CFR 
160.195 (b) raw data must be retained for whichever period of time 
is longest: (l) the period during which the sponsor holds the 
research or marketing permit ( i.e., registration) to which the 
study is pertinent; (2) five years following the date the data are 
submitted to EPA; or (3) in cases where the data are not submitted, 
2 years following the date the study was completed, discontinued, 
or terminated. As with data retention requirements stated at 40 CFR 
169.2(k), these requirements are not affected by the performance of 



additional studies. 

If you have any questions concerning this response, contact 
Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours,


/s/ John J. Neylan III, Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc: David L. Dull 


