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MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulations 

GLP Regulations Advisory No. 55 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
(703) 308-8333. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES 
AND TOXIC SUBSTANCES 

This is in reply to your letter of August 3, 1992, in which 
you requested clarification concerning the Federal Insecticide, 
Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good Laboratory Practice 
Standards (GLPS). In your letter you raised three questions related 
to test, control, and reference substance characterization 
requirements. Your questions are presented and responded to 
separately below. 

1. Samples of the dosage forms, administered to animals on GLP 
studies, are sent to analytical laboratories for determination 
of concentration and uniformity as required at 40 CFR 
160.113(a)(1).  Must these analyses be conducted under full 
GLP compliance (i.e., 40 CFR 160.135(a)) or under limited GLP 
compliance (i.e., 40 CFR 160.135(b))? 

When mixtures of test substances in carriers must be analyzed 
in order to meet the requirements of 40 CFR 160.113(a)(1), such 
analyses must be performed under GLPS. However, this is because 
these analyses are being performed as part of a greater study which 
is under GLPS. The analyses themselves are not "studies" and hence 
the distinctions provided at 40 CFR 160.135 for physical and 
chemical characterization studies do not apply. 

Since the analysis is part of a larger study, all of the GLP 
requirements relevant to that study apply to the analytical work. 
However, where those requirements are complied with by the "greater 
study" it may not be necessary to duplicate compliance in detail 
for each analysis. 

2. On occasion, a large container (10 kg or more) of a 
particular compound is received in an individual container. 
For ease of handling, the bulk compound is transferred to 
smaller containers. Compound is then taken from these 
containers (designated one container at a time) to supply 
"working bottles" for individual studies. Must all of these 
"storage" containers be retained for the duration of the study 
or is it only necessary to retain the "working bottles" which 
are assigned to individual studies? 

The regulations at 40 CFR 160.105(c) state that "storage 
containers shall be assigned to a particular test substance for the 
duration of the study." This requirement refers to all container(s) 
used during a study to store that test substance which is used in 



the study. If an adequate, smaller test substance storage container 
is assigned before the study commences, and that container is where 
all of the test substance used in the study is stored throughout 
the study, the container retention requirements would apply to that 
container. It would be necessary to retain this container 
throughout the study but it would not be necessary to keep larger 
bulk containers from which material was transferred before the 
study began. 

Note that if a larger container is used to refill the smaller 
container during the study, that larger container would be 
considered to be a test substance storage container for that study. 
Similarly, if test substance is drawn from the smaller container 
for use in additional studies, the smaller container would be 
required to meet retention requirements for all such studies (i.e., 
it must be retained until the last study is completed.) The 
requirements at 40 CFR 160.105(c) are not intended to apply to 
"working bottles" which are used only for transfer of test 
substance from a storage container for its direct use in the study. 
However, if such "working bottles" are in fact used for test 
substance storage they must comply with the requirements at 40 CFR 
160.105(c). If there is any doubt concerning the status of such 
working bottles, presume that compliance is required. Note that 
this would not preclude refilling working bottles during the study 
from the primary storage container. 

3. Must the analytical methods used to determine stability, 
concentration, and uniformity of mixtures or to characterize 
test, control, or reference substances be validated? 

The GLPS require that certain analyses be performed for 
characterizing test, control, and reference substances and for 
characterizing mixtures. To the extent that such analyses must be 
required under a particular study, they must comply with all 
relevant GLP standards. While "method validation" is not a specific 
regulatory requirement under the GLPS, if there is insufficient 
documentation to support study characterization requirements, 
including inadequate documentation supporting the validity of the 
methods used, the characterization data may be considered invalid 
or incomplete. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/ John J. Neylan III, Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)



