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June 28, 1991 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 35 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS 398-8333 (703) 308-8333. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


Dear 

This is in response to your letter of March 20, 1990, to David 
Dull in which you raised questions on EPA's policy regarding 
retention of raw data as required under section 8 of the Federal 
Insecticide Fungicide, Rodenticide Act (FIFRA). Specifically, you 
addressed the regulatory requirements for the retention of all 
underlying raw data at 40 CFR 169.2(k) and the Good Laboratory 
Practice standards (GLPs) definition of "raw data" at 40 CFR 160.3 
and records retention requirement at 40 CFR 160.195(i). 

It was your contention that these requirements do not conflict 
since: (1) FIFRA section 8(a) provides that the Administrator may 
prescribe regulations requiring retention of records; (2) although 
registrants are required at 40 CFR 169.2(k) to retain all 
underlying raw data, the term "raw data" is not therein defined; 
(3) "raw data is defined in the GLPs at 40 CFR 160.3 which provides 
that "exact copies" of transcripts of raw data may be substituted 
for original raw data; and (4) it is stated further under GLPs at 
40 CFR 160.195(i), that records "required by this part may be 
...true copies..."; that it is permissible for persons to 
substitute exact copies for original records to meet all regulatory 
needs for raw data retention. You further state that, since the 
term "exact copy" is not in itself defined, companies must set 
their own policy regarding what constitutes an "exact copy" and be 
prepared to defend it. 

Please note that GLPs include specific archiving requirements 
for raw data, e.g. indexing for retrieval, minimization of 
deterioration, protected access, etc. Certain procedures may not be 
practicable with original records. For example, heat sensitive 
papers may deteriorate with time, while oversized Printes en c9cyo 
charts and tape-recorded voice records may be difficult to index 
for expedient retrieval. After copies are made to assure compliance 
with GLP archiving requirements, the original records must still be 
retained to assure compliance with 40 CFR 169.2(k). 

We agree that there is no conflict between GLPs and FIFRA 
section 8 regulations. However, GLPs must not be viewed as 
superseding the records retention requirements stated at 40 
CFR169.2(k), or of providing regulatory clarification of 
terminology used in 40 CFR 169.2(k). Consequently, compliance with 
GLPs may be accomplished through retention of copies of raw data, 



but the destruction of original records would still be a violation 
of theprovisions stated at 40 CFR 169.2(k). 

I hope this answers your questions. If you have further 
questions please contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J.Neylan III, Director, 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David Dull, EN-342 
GLP file 


