
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

MEMORANDUM 
December 4, 1990 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 30 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of February 23, 1990, to 
David Dull requesting clarification concerning Good Laboratory 
Practice standards (GLPs) under the Federal Insecticide, Fungicide, 
and Rodenticide Act (FIFRA). Your letter was referred to my, 
office. 

In your letter you specifically requested clarification 
concerning mixtures of substances with carriers, for which the 
FIFRA GLP requirements are stipulated at 40 CR 160.113. You stated 
that this standard appears to require that an analytical chemistry 
analysis be performed each time that a disinfectant is diluted for 
efficacy testing under the GLPs. You suggested that this is 
impractical due to the capabilities of laboratories that normally 
perform such testing and tho fact that such dilutions must bo 
prepared fresh for each test. 

The GLPS state at 40 CFR 160.113 (a) that for each test, 
control, or reference substance that is fixed with a carrier, tests 
by appropriate methods shall be conducted to determine, 
"...periodically, the concentration of tho test, control, or 
reference substance in the mixture.” This requirement clearly 
applies to dilutions of disinfectants used in efficacy testing, 
just as it would for dilutions of agricultural pesticides used in 
studies involving field application. 

However, this requirement does not apply to each batch of 
mixture prepared. The term “mixture” means a particular combination 
of ingredients, but is not restricted to mean only a particular 
batch or preparation involving those ingredients. Therefore, 
requirements regarding a mixture used in a particular test may be 
met by testing any preparation or batch of the mixture involving 
the same combination of ingredients. This testing must be 
sufficient to assure that the parameters stated in 40 CFR 160.113 
are adequately supported, but need not be repeated for each batch 
or preparation unless there is a special reason to do so. Further, 
there is flexibility concerning where, when, and by whom such 
testing is performed, except that solubility and stability testing 
have time constraints as specified at 40 CFR 160.113(a)(2)and (3). 

If you have any questions concerning this response, please 



contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan, Director 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David L. Dull 
GLP File 


