
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

MEMORANDUM December 4, 1990 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 28 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of February 4, 1991, to 
Connie Musgrove. In that letter you requested written guidance 
regarding the Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act, 
(FIFRA) Good Laboratory Practice standards (GLPS). 

Specifically, you requested guidance regarding the 
applicability of GLPS to certain product performance (efficacy) 
studies. You stated that it was your understanding that GLPs do not 
apply to horn fly and tick control on cattle, ked control on sheep, 
lice control on swine, flea control on dogs, etc., during the 
research phase prior to submission for registration and product 
approval. You further stated that you did not believe that there 
could be subsequent imposition of GLPs to such studies "after the 
fact" if the EPA calls in such data after product registration. 

The GLPs state at 40 CFR 160.3 under the definition of the 
term "study” that it applies to efficacy studies as required at 40 
CFR 158.640. The table at 40 CFR 158.640 lists only antimicrobial 
agents, nematicides and fungicides, and vertebrate control agents. 
It does not currently include herbicides or insecticides, and hence 
does not cover the testing you mentioned, except when specific 
requests for such data are made under FIFRA 3(c)(2)(B). 

If EPA specifically requires an efficacy study to submitted, 
it is considered to be required under 40 CFR 158.640 which states: 
“The Agency reserves the right to require, on a case-by-case basis, 
submission of efficacy data for any pesticide product registered or 
proposed for registration." Even though such data may not be 
explicitly listed in the data requirement table of that section, 
and may involve an insecticide or herbicide, it must be accompanied 
by a statement of compliance or non-compliance. 

Where GLPs were not required at the time that a study was 
performed (e.g., the study was not performed specifically to meet 
the requirements of a data call in), the EPA does not expect to 
find such study in total conformity with GLPs after the fact, and 
will not automatically reject the data submission for failure to 
comply. However, the EPA reserves the right to determine the 
adequacy of such data, including whether it can be reconstructed, 
and to reject data of questionable or unknown integrity. A non-GLP 



study submitted without a statement (i.e., as specified at 40 CFR 
160.12) which states whether or not the study did meet all GLP 
requirements or which identifies all discrepancies with GLPs may be 
rejected as not providing sufficient information for the Agency to 
make an informed decision. Finally, deviations from the GLPs may in 
fact result in rejection of the study as insufficient to meet the 
data requirement. 

If you have any questions regarding this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 


/s/ John J. Neylan III, Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 Connie Musgrove 
David L. Dull 
John Carley, OPP 
GLP File 


