
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

June 11, 1990 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulations 

GLP Regulation Advisory No. 14 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-475-9864. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of May 17, 1990, to Dr. 
David L. Dull, in which you asked for clarification regarding the 
Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good 
Laboratory Practice standards (GLPs). Your letter was referred to 
my office for response. 

Specifically, you asked whether GLP compliance it required of 
an independent confirmatory method trial performed to gather data 
for a petition involving new analytical methods for determining 
pesticide residues in agricultural commodities or processed foods. 
You further asked for guidance for determining the point at which 
basic exploratory work may develop into a study that must be 
performed under GLP compliance. 

The scope of the FIFRA GLP requirements covers studies 
conducted to support tolerance petitions. As such, the confirmatory 
method trials fall under the scope of GLP requirements. 

The FIFRA GLPs are explicit in stating that “basic exploratory 
studies carried out to determine whether a test substance or test 
method has any potential utility" do not fall under the definition 
of “study" and consequently are not under GLPs. Confirmatory method 
trials are not basic exploratory studies since it is assumed that 
their potential utility has been established by the time that such 
trials are performed. 

General guidance regarding the point at which an "exploratory" 
study should be regarded as potentially requiring GLP compliance is 
provided directly by the GLP regulation. At 40 CFR 160.1 the 
standards state that GLPs are prescribed for the conduct of studies 
"intended to support applications for research or marketing 
permits..." Thus, at any time where it is known that study data 
are intended to be submitted to EPA under the scope and definition 
given in the regulation, that study must be performed according to 
GLPs. However, we would advise that at any time that it is known 
that the data from a study may be submitted to EPA under the scope 
and definition given in the regulation, that study should also be 
conducted according to GLPs. Such data, if later reported to EPA, 
would be required to be accompanied by a valid compliance 
statement. The data submission may be rejected if the compliance 



statement indicates GLPs were not followed regardless of whether 
the data were intended for submission to EPA at the time that the 
study was performed. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (202) 475-7786. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David L. Dull 
GLP File 


