
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

December 20,1989 
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 4 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS 475-9864. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter, dated October 19, 1989, to 
David L. Dull. This letter was referred to my office for response. 
In that letter, you requested clarification on the following issues 
related to Good Laboratory Practice standards (GLPs) under the 
Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) at 40 
CFR Part 160. I have listed your questions and followed each by a 
response. 

1. Does GLP cover only the quality and integrity of study data 
generated and not the science of the study? 

Response: GLPs are primarily intended to ensure data quality 
and integrity. Insofar as scientific methodologies affect this, 
e.g., instrument calibration, test article characterization, etc., 
they are subject to the GLPs. Also, a GLP violation would occur if 
a protocol was not followed. Please note that EPA has regulations 
and guidelines besides GLPs which determine what studies are 
required and how such studies are to be conducted. 

2. In relation to multiple study locations, can a study 
director be designated for individual locations? Also, can a 
single study director be designated for multiple locations? 

Response: The GLPs state at section 160.33 that the study 
director represents the single point of study control. The GLPs 
also define the term study as an experiment conducted "at one or 
more locations." We interpret this as meaning that no more than one 
study director shall be assigned to a given study, and that study 
director may, by definition, be responsible for more than one 
location of experimental work. Testing facility management is still 
responsible to assure that adequate personnel are available at all 
locations; as stated at section 160.31(e). 

3. When contracting field residue studies, can the sponsor 
define the contractor's location as a facility? 

Response: The GLPs define the testing facility as "the person 
who actually conducts the study". This includes a contractor who 
performs the experimental work involved in the study. Please note 
that the term "testing facility" will include more than one 



physical location, if the study is performed at multiple locations. 
It will also include more than one organizational unit if more than 
one organizational unit is involved in the study's conduct. 

4. Will it be necessary to submit copies of individual field 
trial notebooks as part of a multiple trial data submission, 
or may summaries of raw data on test conditions for each 
location be submitted? 

Response: Under GLPs, a summary and analysis of the raw data 
are required in the study report (section 160.185(a)(11)), but not 
a complete copy of raw data. Program-specific guidelines that 
indicate a need for submission of raw data should be referenced to 
determine whether a copy of raw data, i.e. field records, is 
required in the report. In any case, the original raw data would 
need to be archived at the completion of the study, and the 
location of the archives listed in the final report. 

If you have questions concerning this response; please contact 
Steve Howie of my staff at (202) 475-7786. 

Sincerely yours, 

/s/Gerald B. Stubbs, Acting Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring


cc: David L. Dull 


