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In appointing a new member to the United States Commission on Civil Rights, in order to comply 
with the statutory requirement that “[n]ot more than 4 of the members shall at any one time be of the 
same political party,” the President should look to the party affiliation of the other members at the time 
the new member is appointed. 

December 6, 2004 

MEMORANDUM OPINION FOR THE DEPUTY COUNSEL TO THE PRESIDENT 

You have asked for our opinion concerning the proper interpretation of the statutory 
provision that “[n]ot more than 4 of the members” of the United States Commission on Civil 
Rights (“Commission”) “shall at any one time be of the same political party.”  42 U.S.C. 
§ 1975(b) (2000). Specifically, you have asked whether, in the appointment of a new member to 
the Commission, the relevant consideration is the party affiliation of the other members at the 
time the new member is appointed (which would take into account any changes in party 
affiliation by those other members after their appointment to the Commission), or whether it is 
the party affiliation of the other members at the time those other members were appointed (which 
would not take into account any such post-appointment changes in party affiliation).  We 
conclude that the plain language of the statute makes clear that the relevant consideration is the 
party affiliation of the other members at the time the new member is appointed. 

The Commission consists of eight members, of whom the President appoints four and the 
President pro tempore of the Senate and the Speaker of the House of Representatives each 
appoint two. Id. § 1975(b). The statute provides that “[n]ot more than 4 of the members shall at 
any one time be of the same political party.”  Id.  It also provides that, of the two members 
appointed by the President pro tempore of the Senate, “not more than one shall be appointed 
from the same political party.”  Id. § 1975(b)(2). The statute imposes the same requirement for 
the appointees of the Speaker of the House. Id. § 1975(b)(3). 

By its terms, the provision that “[n]ot more than 4 of the members shall at any one time 
be of the same political party” applies at all times.1  This is in keeping with its apparent purpose 
of maintaining some degree of political balance on the Commission.  See 140 Cong. Rec. 27,216 
(1994) (the Commission is a “bipartisan, independent Federal factfinding agency”).  And this 
means that the relevant consideration when a new member is appointed is the party affiliation of 
the other members at the time the new member is appointed.   

This conclusion is reinforced by the contrast between the “at any one time” language in 
the provision at issue and the two appearances of the “appointed from the same political party” 
formulation in other provisions of the same statute dealing with party affiliation. The 

1 We do not address what the appropriate remedy would be should a change in affiliation result in more 
than four members from the same political party. 
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requirements that, of the two members appointed by each of the congressional leaders, “not more 
than one shall be appointed from the same political party” expressly refer to party affiliation at 
the time of appointment.  We addressed a similar issue in a Memorandum for Dudley H. 
Chapman, Associate Counsel to the President, from Leon Ulman, Acting Assistant Attorney 
General, Office of Legal Counsel, Re: The Status of Members of the Board of Trustees of the 
Woodrow Wilson International Center for Scholars (June 27, 1975) (“Status of Members”). 
There, the statute required that certain members of the Board of Trustees of the Woodrow 
Wilson International Center for Scholars be “appointed” or “chosen” “from” private life.  See 20 
U.S.C. § 80f(b)(8), (d), (e). “The implication,” we wrote, “is that while Congress was clearly 
concerned with the station from which a given trustee is appointed, it was not concerned with the 
problem of a trustee who after appointment joins the government.”  Status of Members at 1. We 
noted that Congress elsewhere had provided that a member of a different board, upon a change 
of status, would lose his position, but had chosen not to use that language for trustees of the 
Woodrow Wilson International Center for Scholars.  Here, too, the “appointed from the same 
political party” language is tied to the time of appointment, not to subsequent service, 42 U.S.C. 
§ 1975(b)(2), (3), and a change in the political affiliation of these appointees therefore would not 
implicate that requirement. 

The contrast in language between the “appointed from the same political party” 
formulation and the “at any one time be of the same political party” formulation underscores the 
differences in the relevant times for the provisions.  “‘[W]hen the legislature uses certain 
language in one part of the statute and different language in another, the court assumes different 
meanings were intended.’” Sosa v. Alvarez-Machain, 542 U.S. 692, 711 n.9 (2004) (quoting 2A 
N. Singer, Statutes and Statutory Construction § 46:06, at 194 (6th ed. 2000)). “[A]ppointed 
from the same political party” clearly refers to party affiliation at the time of appointment;  “at 
any one time be of the same political party” clearly is not limited to the time of appointment. 
Consequently, in appointing a new member, in order to comply with the requirement that ‘[n]ot 
more than 4 of the members shall at any one time be of the same political party,” the President 
should look to the party affiliation of the other members at the time the new member is 
appointed. 

DANIEL LEVIN
 Acting Assistant Attorney General
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