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Dear Attorney General Masto: 
 
This responds to your request for an advisory opinion from the Department of Labor 
(Department) regarding the applicability of Title I of the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974 (ERISA) to an employee benefit arrangement sponsored by Payroll 
Solutions Group Limited (Payroll Solutions).  Specifically, you asked whether the 
arrangement constitutes a “multiple employer welfare arrangement” within the 
meaning of section 3(40) of ERISA subject to regulation under the insurance laws of the 
State of Nevada pursuant to  section 514(b)(6) of ERISA. 
 
Your inquiry arises from an order issued by the Division of Insurance of the Nevada 
Department of Business and Industry directing Payroll Solutions, a professional 
employer organization doing business in Nevada, to cease and desist offering 
unlicensed insurance through a multiple employer welfare arrangement (MEWA), the 
PSG Employee Medical Plan (Plan), to its client employers in the State of Nevada.  
Payroll Solutions has resisted the order, claiming that the Plan is a single employer 
plan, not a MEWA, and that section 514(a) of ERISA preempts the application of 
Nevada state insurance regulation. 
 
Your office previously asked the Department to address Payroll Solutions’ contention 
that the Plan cannot be a MEWA because Nevada state law provided that “an employee 
leasing company shall be deemed to be the employer of its leased employees for the 
purposes of sponsoring and maintaining any benefit plans.” Nev. Rev. Stat. § 
616B.691(2) (2005).  The Department issued a letter in May 2006 to Attorney General 
George J. Chanos, Nevada Department of Justice (copy enclosed), in which we 
confirmed, based on the information set forth in the letter, that even if the PSG 
Employee Medical Plan were found to be an employee benefit plan within the meaning 
of ERISA section 3(1), it would be a multiple employer plan, not a single employer plan, 
and it would be a MEWA subject to state insurance regulation at least to the extent 
permitted under section 514(b)(6)(A) of ERISA.1  We also confirmed the Department’s 

                                                 
1 This letter should not be read as expressing the view that the PSG Employee Medical Plan is an 
“employee welfare benefit plan” within the meaning of section 3(1) of ERISA.  If a MEWA is not itself an 
ERISA covered plan, which is often the case, ERISA’s preemption provisions do not prohibit States from 
regulating the MEWA in accordance with applicable state insurance law. In such cases, the Department 
would view each employer using the MEWA to provide welfare benefits to its employees as having 
established a separate welfare benefit plan subject to ERISA. The Department has concurrent jurisdiction 
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view that whether any given welfare benefit arrangement is a MEWA within the 
meaning of section 3(40) is a question of federal law. See, e.g., Nationwide Mutual 
Insurance Company v. Darden, 503 U.S. 318, n. 5 (1992) (Court construed the term 
employee under ERISA to incorporate “the general common law of agency, rather than 
... the law of any particular State.”); see also Serapion v. Martinez, 119 F3d 982, 988 (1st 
Cir. 1997) (court rejected arguments regarding employee status of partners under Title 
VII of the Human Rights Act of 1964 based on Puerto Rico law; absent plain indication 
of contrary intent, “courts ought to presume that the interpretation of a federal statute is 
not dependent upon state law”). Thus, we explained that a state statute addressing a 
leasing company’s relationship to leased employees would not govern the 
determination of whether a welfare benefit arrangement sponsored by the leasing 
company is a MEWA by reason of providing benefits to the “employees of two or more 
employers” within the meaning of ERISA section 3(40).  
 
You provided us with a recent amendment to Nev. Rev. Stat. § 616B.691(2) which states, 
in pertinent part, that an “employee leasing company . . . shall be deemed to be the 
employer of its leased employees for the purposes of sponsoring and maintaining any 
benefit plans, including, without limitation, for the purposes of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974.”  You indicated that Payroll Solutions is citing 
this amendment in a Request for Judicial Notice (Relating to Petition for Judicial 
Review) filed in the Nevada state court proceeding where it is challenging Nevada’s 
cease and desist order to bolster its claim that the PSG Employee Medical Plan is not a 
MEWA, and that the Company “is the only employer insofar as ERISA health benefits 
are concerned.” 
 
The amendment to Nev. Rev. Stat. § 616B.691(2) does not alter the Department’s view 
that whether an arrangement is a MEWA within the meaning of section 3(40) of ERISA 
is a question of federal law.  Thus, the Department continues to believe that a state 
statute addressing an employee leasing company’s relationship to leased employees 
would not govern the determination of whether any particular benefit arrangement 
sponsored by the employee leasing company is a MEWA for purposes of ERISA.  
Whether the Plan is a single employer plan for purposes of ERISA is also a question of 
federal law.  To the extent that Nevada state law purports to govern the determination 
of whether a particular arrangement is a MEWA for purposes of ERISA, it is preempted 
by section 514 of ERISA. 
 
Although section 514(b)(6) of ERISA allows state insurance regulation of employee 
benefit plans that are MEWAs, subject to certain limits, it does not require states to do 
so.  A state may decide not to regulate MEWAs to the full extent permitted under  

                                                                                                                                                             
with the States to regulate persons who operate such MEWAs to the extent those persons have 
responsibility for, or control over, the assets of ERISA plans that participate in the MEWA. 
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ERISA.  Therefore, the Department expresses no opinion regarding the effect of this 
state law on the authority of the state to regulate the arrangement at issue within the 
scope allowed by ERISA.   
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA procedure 76-1.  Accordingly, 
this letter is issued subject to the provisions of such procedure including section 10 
relating to the effect of advisory opinions. This letter relates solely to the application of 
the provisions of Title I of ERISA and should not be read as an interpretation of Nev. 
Rev. Stat. § 616B.691(2) or any other federal or state law. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Lisa M. Alexander 
Chief, Division of Coverage, Reporting and Disclosure 
Office of Regulations and Interpretations 
 
 
Enclosure 
 
 


	 

