






Office of Charge Card Management
DATE:  
November 8, 2005

TO:

Agency/Organization Program Coordinators

FROM:  
David J. Shea



Director

SUBJECT:
Guidance Regarding Management and Budget (OMB) Circular A-123, Appendix B 

Many of you contacted this office requesting guidance on implementing the subject Circular appendix, which was issued on August 5, 2005.  In response to your requests, we provide an overview of several issues of concern as well as additional information summarized below with detailed attachments, as appropriate.  Templates and other format information are provided to assist agencies in meeting the Circular's requirements, and should be construed as guidance only.   

Credit Worthiness Processing


With respect to the Circular’s credit worthiness requirements, the attached document "Obtaining Credit Checks.doc" outlines three options to obtain the credit scores for first time purchase and travel card applicants: (1) through some of the General Services Administration (GSA) SmartPay® contractor banks, (2) through a task order issued against the GSA Financial and Business Solutions (FABS) schedule, and (3) through the Office of Personnel Management’s (OPM) “platform” with Equifax.  (Please note that we have attached an Equifax document explaining the credit scoring product that they developed for OPM.)  While agencies are free to pursue any of these options, in order to avoid confusion we recommend that agencies adopt a consistent agency-wide process.

The three main issues regarding credit scoring appear to be as follows: 

1. Potential Privacy Act Implications - Appendix B to the OMB Circular, at paragraph 6.8, states that “agencies will be required to maintain records of employees’ credit worthiness evaluations and travel/purchase card histories,
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consistent with the requirement of the Privacy Act.”  At paragraph 6.11, the Circular permits the use of GSA SmartPay® contracts to acquire credit scoring services, "as long as the bank agrees to comply with the guidelines outlined in this guidance [the Circular], including the recordkeeping requirements of the Privacy Act." Several agencies have inquired whether or not GSA will be issuing government-wide Privacy Act Notice for the purchase card addressing the credit scoring issue. GSA does not currently have a government-wide Privacy Act Notice pertaining to the purchase card as the master contract purchase card requirements did not involve the use of personal information.  However, as a result of the new Circular’s credit scoring requirements, GSA will now take action to implement a government-wide Privacy Act Notice for the purchase card.  A draft of this Notice was provided to you for comment.  It will take several months to get it in place.  We will advise you as soon as that activity is completed.  If your agency does not currently have a purchase card Privacy Act Notice in place covering the credit scoring issue, your agency may not conduct said scoring on new purchase card applicants until: (a) it has an appropriate Notice in place, (b) GSA’s government-wide Notice is in place, or (c), a credit score has been obtained through another appropriate method.  Some agencies have taken the position that if they do not take possession of data from the contractor providing them with credit scoring services, that the Privacy Act does not apply.  We do not believe this position is correct, in part because the Circular at paragraph 6.8 requires agencies “to maintain records of employee credit worthiness evaluations and travel/purchase card histories, consistent with the requirements of the Privacy Act.”

In regard to the travel charge card, credit scoring, and the Privacy Act, GSA already has a government-wide Privacy Act Notice entitled “Travel Charge Card Program:  GSA/Govt-3” in place, which addresses "information needed for... charge card applications... [and] terms and conditions for use of charge cards."  We maintain this Notice already covers the requirement for travel charge card credit scoring.  However, to ensure clarity on this issue, GSA will issue a revision to GSA/Govt-3.  A copy of the existing Notice was already provided under separate cover for your information.

2. Bank Concerns Regarding the Fair Credit Reporting Act – Several banks have raised an issue related to the Fair Credit Reporting Act, stating that they cannot perform credit scoring on centrally billed accounts unless they first receive “written instructions” from the consumer to whom it relates.  If the process used for applying for a card is revised to include a statement that the applicant is authorizing a credit check, and the applicant signs it, we believe this satisfies the Fair Credit Reporting Act requirements such that a credit score can be obtained.  We recommend agencies discuss potential approaches to this issue with their servicing bank, if the agency is interested in obtaining credit scoring services from them.  We understand the OPM “platform” already includes such a process.   

3. GSA SmartPay®  Master Contract Terms -  The following SmartPay® master contract clauses preclude the conduct of credit scoring of centrally-billed travel charge card accounts.  Specifically: CB.20.5, “Credit Checks at the Master Contract Level,” and CB.20.6, Credit Checks at the Task Order Level.”  A contract modification, which removed impediments to the implementation of credit scoring by the banks, was executed by this office on October 13, 2005.

4. Lack of Credit History or Refusal to Authorize a Credit Check - A number of agencies have inquired as to what to do when a charge card applicant either refuses to authorize a credit check or has no credit history.  The Circular requires that an “alternative” creditworthiness evaluation be conducted, and suggests use of the SF 85P, SF 86, or a similar vehicle where the data is not more than one year old.  The OMB Circular points out that use of these forms must be in compliance with Section 552a of the Privacy Act, but we understand few agencies have Privacy Act Notices in placing addressing the use of SF 85P and/or SF 86 information for a creditworthiness determination.  We further understand that obtaining credit checks on foreign nationals is problematic.  My office will convene a meeting in the near future with the A/OPCs to discuss the issue of credit checks for card applicants who lack a credit history or refuse to authorize a credit check.  The intent of this meeting will be to develop consistent government-wide procedures for handling these situations.  Please keep in mind that Circular paragraph 6.9 permits creditworthiness requirements to be temporarily lifted “at the discretion of a Department or Agency Head, in order to ensure the safety of American citizens and/or property (e.g. during times of national emergency, contingency, peacekeeping or humanitarian missions).”

Charge Card Management Plan


Chapter 2 of the Circular requires agencies to develop and maintain a charge card management plan containing written policies and procedures for the appropriate use of charge cards consistent with requirements of the guidance in the Circular.  Attached is a template for a charge card management plan.  Please note that this is a suggested template and is not mandatory for agencies to use.  However, we hope it will assist agencies in establishing their plans.  

Performance Metrics and Data Requirements

Chapter 3 of the Circular provides guidance with respect to performance metrics and data requirements.  Attached are recommended templates for both the data reporting (Excel file) and narrative information (Word document). 

We hope that you will find this information helpful. Please direct all questions or comments regarding any of this guidance to Bradley Forrestel of my staff at bradley.forrestel@gsa.gov or (703) 605-2799.  
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