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October 15, 1993 FMLA-8 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your inquiry on the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA) and temporary 
help and leasing service companies. 
 
You requested clarification of how the FMLA applies to joint employment relationships. Under the FMLA, 
where two or more businesses exercise control over the work or working conditions of an employee, the 
businesses may be considered "joint employers" for purposes of complying with the FMLA. Joint 
employers may be separate and distinct entities with separate owners, managers and facilities. 
Employees jointly employed by two employers must be counted by both employers in determining 
employer coverage and employee eligibility for leave 
 
Section 825.106 of the FMLA Regulations, 29 CFR Part 825 (copy enclosed), discusses the factors to be 
considered in determining how joint employment relationships are treated under the FMLA. Joint 
employment relationships are not determined by single criterion, but rather the entire relationship is 
viewed totality. 
 
In joint employment relationships under the FMLA, the "primary" employer is responsible to all its 
employees for giving the notices required by FMLA, providing FMLA leave, maintaining health benefits 
during FMLA leave, and restoring employees to their same or an equivalent position of employment upon 
the conclusion of FMLA leave. A "secondary" employer with a total of 50 or more employees, including all 
jointly employed employees, must comply with the prohibited acts provisions of the statute, as discussed 
in § 825.220 of the FMLA Regulations, which include prohibitions against interfering with an employee's 
attempt to exercise rights under the Act (including taking FMLA leave), or discharging or discriminating 
against an employee for opposing a practice that is unlawful under the FMLA. The factors for 
distinguishing a "primary" employer from a "secondary" employer in joint employment relationships 
include which one has the authority and responsibility to hire and fire employees, place them and assign 
their work, make the payroll, and provide employment benefits. 
 
Based on the information in your letter, it appears that if Name* employs 50 or more employees during 
20 or more calendar workweeks in the current or preceding calendar year, Name* would be a covered 
"employer" within the meaning of the FMLA, with the responsibilities of a "primary" employer as described 
in §825.106(e) of the FMLA regulations. Eligible employees of Name*  -- those who have worked for 
Name* for at least 12 months and for at least 1,250 hours over the previous 12 months, who work at a 
worksite where at least 50 employees are employed within 75 miles (including jointly employed 
employees) -- are entitled to take FMLA leave for the reasons stated in the law. Eligible employees are 
also entitled to have their health benefits maintained by the employer during leave as if they continued to 
work, and to be restored to their same or an equivalent position of employment at the and of the leave. 
 
A primary employer must meet all of its obligations under the FMLA even when facing a lack of 
cooperation by a secondary employer. The obligations are statutory. If the position of employment which 
the employee held when FMLA leave commenced still exists (whether or not a temporary replacement 
was hired), that same position is the one to which the employee returning on FMLA leave should be 
restored, or to an equivalent position with equivalent pay, benefits, and other terms and conditions of 
employment. If an employee is ready to be reinstated after an FMLA leave, the employer cannot require 
the employee to take additional FMLA leave on an intermittent or reduced leave schedule basis instead of 
being restored to equivalent employment. Sending the individual on the next available interview similarly 
would not comply with FMLA, unless the employer can show that the employee would not otherwise have 
been employed when reinstatement is requested (e.g., that the employee would have been laid off if the 
employee had continued to work instead of taking FMLA leave). An employer has the burden of proving 
that an employee would not otherwise have been employed the time the employee returning from FMLA 
leave seeks reinstatement. 
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I hope that you find the foregoing information responsive to your inquiry. If we may be of further 
assistance, please do not hesitate to contact us again. 
 
Sincerely, 
 
J. Dean Speer 
Director, Division of Policy and Analysis 
 
Enclosure 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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