
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
December 28, 1994 FMLA-52 
 
Dear Name*, 
 
Thank you for your letter of October 17, 1994, addressed to President Clinton about the Family and 
Medical Leave Act of 1993 (FMLA). Your letter has been referred to the U.S. Department of Labor's Wage 
and Hour Division for reply as this office has primary administration and enforcement responsibilities 
under the FMLA for all private, state and local government employees and some federal employees.  
 
The FMLA, which became effective for most employers on August 5, 1993, allows up to 12 workweeks of 
unpaid, job-protected leave in any 12-months—with group health insurance coverage maintained during 
the leave—to eligible employees for specified family and medical reasons. If a collective bargaining 
agreement (CBA) was in effect on that date, FMLA became effective on the expiration date of the CBA or 
February 5, 1994, whichever was earlier.  
 
Private-sector employers are covered under if they have employed at least 50 employees during 20 or 
more calendar workweeks in the current or the preceding calendar year. All public-sector employers are 
covered employers regardless of the number of employees employed.  
 
Employees are eligible under FMLA if they have worked for a covered employer for at least 12 months 
(which need not be consecutive months), have worked at least 1,250 hours during the 12 months 
preceding the start of leave, and are employed at a worksite where the employer employs at least 50 
employees within 75 miles.  
 
Unpaid FMLA leave must be granted to an eligible employee for any of the following reasons: (1) for the 
birth of a son or daughter, and to care for the newborn child; (2) for placement with the employee of a son 
or daughter for adoption or foster care; (3) to care for the employee's spouse, son or daughter, or parent, 
who has a serious health condition; and (4) for a serious health condition that makes the employee 
unable to perform his/her job. Upon return from FMLA leave, the employee is entitled to be restored to the 
same or equivalent position that the employee held when the leave commenced.  
 
Pursuant to Regulations 29 CFR 825.207, an eligible employee may elect, or an employer may require 
the employee to substitute accrued paid vacation leave, personal or family leave, or medical or sick leave 
for any part of the 12-week FMLA leave period under certain conditions. Paid vacation leave and personal 
leave may be substituted for all or part of any unpaid FMLA leave provided to care for the employee's 
child after birth, or for placement with the employee of a son or daughter for adoption or foster care, or to 
care for a seriously ill family member. Paid sick leave or medical leave may be used and counted as leave 
for the employee's own serious health condition, and to the extent permitted by the employer's plan to 
care for the employee's seriously-ill family member. Use of paid family leave as FMLA leave is limited by 
the normal use of the employer's plan. If the employer requires paid leave to be substituted for unpaid 
FMLA leave, the employer must convey this decision to the employee at the time the employee gives 
notice of the leave or when the employer has determined that the leave qualifies as FMLA leave. (Reg. 29 
CFR 825.301(c))  
 
An employer, however, cannot require the employee to substitute, under FMLA, any paid vacation or 
other leave during the absence that would otherwise be covered by payments from plans covering 
temporary disabilities. Whether such temporary disability plans are provided voluntarily through insurance 
or under a self-insured plan or required to meet state-mandated disability provisions (e.g., pregnancy 
disability laws) would make no difference. The employer may designate and credit the temporary 
disability leave of absence against the FMLA 12-week annual entitlement so long as the reason for the 
leave is qualifying, the employee has been properly notified of the designation prior to the start of leave, 
and the employee's health care benefits have been maintained during the leave of absence. An 
employee's receipt of such payments precludes the employee from electing and prohibits the employer 
from requiring the substitution of any form of accrued paid leave for any part of the absence covered by 
such payments.  
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 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
An employer is prohibited from discriminating against an employee who uses FMLA leave (Reg. 29 CFR 
825.220(c) ). For example, if an eligible employee would have been entitled to paid maternity leave (i.e., 
pregnancy disability leave) and the employer does not normally require the substitution of paid sick and/or 
vacation leave, an employer cannot require the substitution of such leave under FMLA.  
 
It is not clear from the limited information contained in your letter whether the employer has discriminated 
against you, under FMLA, for requiring the substitution of accrued paid vacation and sick leave for a 
portion of your temporary disability benefits.  
 
If you feel that the employer may have violated FMLA, you may contact the Wage and Hour office closest 
to your home. The nearest Wage and Hour office is in Atlanta, Georgia, at the following address and 
telephone number:  
 
U.S. Department of Labor  
Employment Standards Administration  
Wage and Hour Division  
Atlanta, Georgia District Office  
1375 Peachtree Street, Room 668  
Atlanta, Georgia 30303  
Telephone No. (404) 347-4235/4258  
 
For your information, we are enclosing the FMLA fact sheet that summarizes the Act's provisions.  
 
Sincerely,  
 
Daniel F. Sweeney  
Deputy Assistant Administrator  
 
Enclosure 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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