
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
October 14, 1994 FMLA-46 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter requesting confirmation of guidance given to you orally by 
representatives of the Wage and Hour Division regarding those hours that would be counted towards 
meeting the "hours worked" eligibility requirement of the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA).  
 
Section 101(2)(C) of the FMLA states that, "[f]or purposes of determining whether an employee meets the 
hours of service requirement specified in subparagraph (A)(ii), the legal standards established under 
section 7 of the Fair Labor Standards Act of 1938 [FLSA] (29 U.S.C. 297) shall apply." The report of the 
Senate Committee states, among other things, that the minimum hours of service requirement is meant to 
be construed broadly, consistent with the legal principles established for determining hours of work under 
Regulations, 29 CFR Part 785.  
 
Subpart B of Regulations, 29 CFR Part 785 sets out the principles for determining hours worked for 
purposes of the FLSA. Nothing contained in this subpart can be construed as requiring an employer to 
count as hours worked those times when the employee has been completely relieved from duty such as 
when the employee is on paid or unpaid leave. Further, in determining the regular rate for purposes of 
overtime compensation, section 7(e)(2) of the FLSA specifically excludes "payments made for occasional 
periods when no work is performed due to vacation, holiday, illness, failure of the employer to provide 
sufficient work, or other similar cause . . . . ."  
 
With respect to the specific examples cited in your letter, we concur that the following would not be 
counted as either hours worked for purposes of FLSA or for purposes of meeting the 1,250 hours 
eligibility test of FMLA:  
 

-paid or unpaid leave  
-sick days taken by the employee, even if paid sick leave  
-leave of longer duration  
-sabbatical leave even if the employee continues to receive some compensation during this period.  

 
Section 101(2) of the FMLA defines an eligible employee as, among other things, one who has been 
employed for at least 1,250 hours of service with such employer during the previous 12-month period. 
Section 108 that provides for special rules concerning employees of local educational agencies, provides 
no special definition of "eligible employee." Thus, all employees must have worked 1,250 in the 12 month 
period prior to the beginning date of the FMLA leave in order to be eligible for FMLA leave. This would be 
applicable to school employees who do not work during the summer months. Full-time teachers of an 
elementary or secondary school system, or institution of higher education, or other educational 
establishment or institution are deemed to meet the 1,250 test. An employer must be able to clearly 
demonstrate that such an employee did not work 1,250 hours during the previous 12 months in order to 
claim that the employee is not "eligible" for FMLA leave. Please keep in mind, however, that if an 
employee is maintained on the payroll for any part of a week, including periods of paid or unpaid leave 
during which other benefits or compensation are provided by the employer (e.g., group health plan 
benefits, workers' compensation benefits, etc.), the week counts as a week of employment for purposes 
of the 12-month eligibility test. 
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If the above has not been fully responsive to your inquiry, please let me know.  
 
Sincerely,  
 
Daniel F. Sweeney  
Deputy Assistant Administrator  
 
Enclosure 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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