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This letter is under review in light of issues raised by the U.S. Supreme Court in Ragsdale v. 
Wolverine World Wide, Inc. and other judicial decisions. It may be superceded by FMLA2002-5-A. 
(http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FMLA/2002_08_06_5A_FMLA.htm) 
 
July 3, 1997 FMLA-90 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for written guidance from the Wage and Hour Division of the U.S. 
Department of Labor with regard to the application of the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA) 
in your situation. In order to provide a concise response to your request, we will only address the situation 
you have outlined in your letter. We will assume that your employer is covered, you are an eligible 
employee, the reason you have requested leave is one specified in FMLA, and that both you and your 
employer have met those responsibilities not discussed in this response, but otherwise imposed by FMLA 
and the implementing regulations, 29 CFR Part 825. 
 
According to your letter, you have requested FMLA leave to provide care for your wife and have given 
your employer a medical certification from your wife’s health care provider stating in part that your wife’s 
condition will, over the course of the next year, require that you provide care on an intermittent basis. The 
nature of your wife’s illness is such that it is not possible to predict when or for how long it will be 
necessary to provide appropriate care. Your employer “provisionally” approved your request for leave 
indicating that a final determination will be made when you take leave. Your employer has also indicated 
that leave will not be approved in advance unless you can provide specific dates. Should your employer 
decide not to approve any specific absence, you would be subject to discipline under your employer’s 
attendance policy. 
 
The FMLA provides, in part, that an employee is entitled to leave for up to 12 weeks in any 12 months 
period to care for a spouse, son, daughter, or parent who has a serious health condition. The Act 
provides that leave may be taken all at once, or may be taken “intermittently or on a reduced leave 
schedule” when medically necessary. If FMLA leave is taken intermittently for planned medical treatment 
that is foreseeable, the employee must make a reasonable effort to schedule intermittent leave for such 
treatments so as not to unduly disrupt the employer’s operations, contingent upon approval of the health 
care provider. When need for leave is not foreseeable, an employee is required to notify the employer “as 
soon as practicable” which ordinarily means at least verbal notice to the employer within one or two 
business days of when the need for leave becomes known to the employee. (See §§ 29 CFR 825.302 
and .303.)  
 
Once the employer has acquired knowledge that the leave is being taken for an FMLA-qualifying reason, 
the employer must promptly (within one or two business days absent extenuating circumstances) notify 
the employee that the leave is designated and counted as FMLA leave, and inform an employee of 
his/her rights and responsibilities under FMLA, including giving specific written notice on what is required 
of the employee and what might happen if the employee fails to meet these responsibilities. An employer, 
for instance, may require that a request for FMLA leave due to a serious health condition be supported by 
a certificate issued by the individual’s health care provider and may require (at its own expense) a second 
and third opinion, if the employer has reason to doubt the validity of the original certification. Pending 
resolution of the employee’s right to FMLA leave through the certification process, the employee is 
“provisionally” entitled to the benefits and protection of the Act. This provisional entitlement to FMLA leave 
is only applicable where the employer has elected to seek a second or third opinion and that opinion is 
not yet available. An employer also has the right to request subsequent medical recertifications on a 
reasonable basis. (See §§ 29 CFR 825.208, .301, .307 and .308.) 
 
The FMLA lists those items of information that may be included in the medical certification. Included in 
this list is “the probable duration of the condition”, “an estimate” of the time needed to care for a family 
member, and for intermittent leave or leave or a reduced leave schedule, “the expected duration” and 
schedule of such leave, and must indicate that the medical need for leave can be “best accommodated” 
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through an intermittent or reduced leave schedule. (Emphasis added.) (See §§ 29 CFR 825.117 and 
.306.) 
 
The FMLA, which recognizes that not all absences caused by certain serious health conditions will be 
predictable, does not provide any language to suggest or require an employee or health care provider to 
submit an exact schedule of leave when submitting the medical certification. Nor does FMLA permit an 
employer to withhold approval of a request for FMLA leave if an exact schedule of leave is not submitted. 
An employer who withholds approval of FMLA leave and who disciplines an employee under the 
company’s attendance control policy for any “unscheduled” leave taken to care for a family member who 
has a serious health condition (for FMLA leave purposes) may be considered in violation under this law. 
(See §§ 29 CFR 825.114, .220, .306, and .312.) 
 
The FMLA prohibits interference with an employee’s rights under the Act. If an employee makes a bona 
fide request for FMLA, the employer must respond in the appropriate manner as outlined above. An 
employer that does not make a timely designation and is unable to cite extenuating circumstances cannot 
deny the leave or deny the benefits and protection of FMLA. In such circumstances, the employee is 
subject to the full protections of FMLA but the employer may not count any of the leave against the 
employee’s 12-week entitlement. (See §§ 29 CFR 825.208 and .220.) 
 
If this information has not full addressed your concerns, please contact the nearest office of the Wage 
and Hour Division, which is located at 26 Federal Plaza, Room 3838, New York, New York 10278, 
telephone number (212) 264-8185. 
 
Sincerely, 
 
Michael Ginley 
Director 
Office of Enforcement Policy 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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