
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
August 7, 1996 FMLA-83 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your list of questions on the application of the Family and Medical Leave Act of 
1993 (FMLA). I have attempted to provide very brief answers to your questions and references to the 
appropriate sections of Regulations, 29 CFR Part 825 that cover the main topics in these questions. 
These answers should not be regarded as comprehensive nor should they be regarded as necessarily 
applicable in any particular situation. Any specific questions you have should be referred to the office of 
the Wage and Hour Division responsible for administering and enforcing FMLA in your area located in the 
Austin Laurel Building, Suite 300, 4905 West Laurel Street, Tampa, Florida 33607, telephone: (813) 288-
1245.  
 
Who can activate the leave? In all circumstances, it is the employer's responsibility to designate leave, 
paid or unpaid, as FMLA qualifying, and to give notice of the designation to the employee. An employee 
may request FMLA leave although it is not necessary for the employee to expressly assert rights under 
FMLA or even mention the FMLA to meet his or her obligation to provide notice. The employee may not, 
however, bar the employer from designating any qualifying absence as FMLA leave. (Section 825.208)  
 
Can the request for medical leave be mandated by the employer prior to the use of all compensatory 
leave? Section 7(o) of the Fair Labor Standards Act permits public employers under prescribed 
circumstances to substitute compensatory time off accrued at one and one-half hours for each overtime 
hour worked in lieu of paying cash to an employee. Employees must be permitted to use such time within 
a "reasonable period" after making a request if such use does not "unduly disrupt" the operations of the 
agency. The use of such compensatory time is subject to the requirements contained in Regulations, 29 
CFR Part 553. A public employer could deny the use of compensatory time if such an employer could 
show that the time off would "unduly disrupt" operations. The employer cannot, however, deny a request 
for qualifying FMLA leave. (Sections 825.207(i) and 553.25)  
 
Can the leave time be depleted simultaneously with earned compensatory time? Compensatory time off 
is not a form of accrued paid leave and may not be counted against the employee's FMLA leave 
entitlement. (Section 207(i))  
 
When a surgery is planned, and there is no intention of using FMLA leave, is the employee required to 
sign any documents concerning FMLA leave? As noted in response to your first question, an employee 
may not bar an employer from designating a FMLA-qualifying absence as FMLA leave. With respect to 
what types of documentation may be required, please review section 825.302, 825.303, and 825.305.  
 
If an employee wishes to care for a significant partner (unmarried), or a child of that partner, may the 
employee use the FMLA? The FMLA permits the use of leave only to care for a spouse, parent, son, or 
daughter. Spouse means a husband or wife as defined under State law and includes a common law 
marriage in States where it is recognized. Parent means a biological parent or an individual standing in 
loco parentis. Son or daughter means a biological, adopted, or foster child, a stepchild, a legal ward, or a 
child of a person standing in loco parentis, who is either under 18, or age 18 or older and "incapable of 
self-care because of a mental or physical disability." (Regulations 825.113)  
 
If an employee has a complicated pregnancy or other condition, can that employee use the maximum 
amount of leave allowed by FMLA, followed by the partner using the same amount of time through their 
employer (same or different employer)? Example:  
 
John and Jane work for the same employer. Jane has a complicated pregnancy and is on bed rest for her 
maximum leave time. She has the baby and must return to work. The baby is ill and must be cared for by 
John. Can he take his FMLA leave? Same scenario but different employer: A husband and wife who are 
eligible for FMLA leave and are employed by the same employer may be limited to a combined total of 12 
weeks of leave during any 12-month period if the leave is taken for the birth of the employees' son or 
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daughter or to care for the child after birth, for placement of a son or daughter with the employees for 
adoption or foster care, or to care for the child after placement, or to care for an employee's parent with a 
serious health condition. These limitations do not apply where the reason for the leave is the serious 
health condition of either the husband or wife or the serious health condition of a child. The limitations 
also do not apply to employees who are not husband and wife. In your example, we would first determine 
whether John and Jane were "partners" or husband and wife. If they are husband and wife and John took 
no FMLA leave to care for Jane during her difficult pregnancy, John could take up to 12 weeks for any 
FMLA-qualifying reason. Jane's leave was due to her serious health condition and therefore not for one of 
the reasons for which the leave of a husband and wife working for the same employer may be limited. If 
Jane and John work for different employers, no restrictions apply. (Regulations 825.202)  
 
What is the maximum amount of leave allowed by FMLA? The FMLA allows for up to 12 workweeks of 
leave in a 12-month period. (Section 825.200)  
 
Would you recommend that any employee going on compensated sick leave for an extended time fill out 
a request for FMLA leave "just in case"? I would recommend that the employee review as a minimum, 
sections 825.208, 825.302, 825.303 and 825.312. An employee who deliberately withholds information 
may, depending on the circumstances, jeopardize his or her rights under FMLA.  
 
If you have any further questions, please contact the office listed above.  
 
Sincerely,  
 
Howard B. Ostmann 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
Enclosures 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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