
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
June 18, 1996 FMLA-81 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for information concerning the Department of Labor's position with 
regard to the question of what leave an employer may require an employee to substitute during leave 
taken under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). I apologize that the volume of work 
associated with administering FMLA has delayed this response.  
 
Section 102(d)(2) of FMLA (29 U.S.C. 2612(d)(2)) provides generally that an employee may elect, or an 
employer may require the employee, to substitute certain of the accrued paid vacation leave, personal 
leave, family leave, or sick or medical leave of the employee for the unpaid leave provided under the Act.  
 
The legislative history indicates that the purpose of this section was "to provide that specified paid leave 
which has accrued but has not yet been taken, may be substituted for the unpaid leave under this act in 
order to mitigate the financial impact of wage loss due to family and temporary medical leaves." (House 
Report 103-8, Feb. 2, 1993, p. 38) The Department interprets these provisions to mean that the employee 
has both earned the leave and is able to use that leave during the FMLA leave period.  
 
In your letter, you indicate that, under the terms of the collective bargaining agreement, the employee 
earns paid vacation during the current year but cannot use the leave until the following year. As noted 
above, the Department's position with respect to accrued leave for purposes of substitution under FMLA 
means leave that is both earned and available for use by the employee. In the situation described in your 
letter, the employee could not elect nor could the employer require the substitution of the paid vacation 
leave because the leave is not available to the employee until the following year.  
 
The foregoing would neither prevent an employer from voluntarily advancing paid leave to an employee 
nor an employee from voluntarily accepting such leave during an FMLA absence.  
 
Section 403 of FMLA (29 U.S.C. 2653) specifically states that "[n]othing in this Act or any amendment 
made by this Act shall be construed to discourage employers from adopting or retaining leave policies 
more generous than any policies that comply with the requirements under this Act or any amendment 
made by this Act."  
 
The guidance provided in this letter is intended to address only those circumstances cited in your letter 
and may not be appropriate where either these circumstances vary or there are additional circumstances 
present. I hope that this has been responsive to your inquiry.  
 
Sincerely,  
 
Howard B. Ostmann 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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