
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
February 14, 1996 FMLA-78 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for information as to how the Department of Labor will administer 
subsection 825.110(c) of the regulations implementing the Family and Medical Leave Act of 1993 
(FMLA). I apologize that the volume of work associated with administering FMLA has delayed this 
response. This section states, in pertinent part, that:  
 
For this purpose, full-time teachers ... of an elementary or secondary school system, ...are deemed to 
meet the 1,250 hour test. An employer must be able to clearly demonstrate that such an employee did not 
work 1,250 hours during the previous 12 months in order to claim the employee is not "eligible" for FMLA 
leave.  
 
To be eligible for FMLA leave, an employee must meet three criteria, including that the employee has 
completed 1,250 hours of service for the employer during the 12-month period preceding the start of the 
leave. The regulations describe how to determine hours of service for this purpose for employees not 
subject to the minimum wage and overtime requirements of the Fair Labor Standards Act, and thus for 
whom no record of hours-worked are required or kept. Full-time FLSA-exempt employees for whom no 
hours-worked records have been kept and who have worked for the employer for at least 12 months are 
presumed to have met the 1,250 hours of service requirement for purposes of eligibility for FMLA leave.  
 
An employer must be able to clearly demonstrate that such an employee did not work 1,250 hours during 
the preceding 12-month period if FMLA leave is to be denied on the basis that the employee is not 
eligible. For example, in consideration of the time spent at home reviewing homework and tests, full-time 
teachers in an elementary or secondary school system, or institution of higher education, or other 
educational establishment or institution are deemed to meet the 1,250 hour test. It should also be noted 
that an employee would not have to be paid for the time in order for such time to be included as a part of 
"hours of service."  
 
In your letter, you provide two examples and ask if either employee would be considered eligible for 
FMLA leave. The first is a teacher employed three hours on each of the 180 days of the school year. The 
second is a teacher employed 6.5 hours on each of the 180 days of the school year. In both situations, 
we assume that these are scheduled in-class hours and that the employee does not, during the 
applicable 12-month period, work for the school in any other capacity.  
 
In the first example, the teacher does not appear to be full-time. We would not, therefore, assume or 
deem this employee to be eligible. In the second, it appears that this is a full-time position and that the 
employee would be deemed eligible because of the additional time spent in related activities.  
 
It should be pointed out that the question of employee eligibility in any specific situation will be determined 
by the information available in each case. Where such information is not available from the employer's 
records, it may be obtained from other sources including employee interviews. There is no given 
increment or percentage that will be added to an employee's scheduled hours for purposes of determining 
eligibility. Only full-time employees will be deemed eligible. Even in these situations, the employer has an 
opportunity to clearly demonstrate that the employee did not work at least 1,250 hours during the 
preceding 12-month period and is, therefore, not eligible.  
 
Sincerely, 
 
Howard B. Ostmann 
Family and Medical Leave Act Team 
Office of Enforcement Policy 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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