
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
September 14, 1995 FMLA-71 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter of June 20, 1995, addressed to Name* about the Certification of Health 
Care Provider under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). You state your concerns that this 
medical certificate, optional form WH-380, is cumbersome, requests confidential and sensitive information 
about the patient's health condition, and you will not be compensated for its completion.  
 
In enacting FMLA, Congress found inadequate job security for employees who have serious health 
conditions that prevent them from working for temporary periods of time and a lack of employment 
policies to accommodate working parents that forces individuals to choose between job security and 
parenting. Congress stated that the purposes of FMLA are to balance the demands of the workplace with 
the needs of families and to entitle employees to take reasonable leave for medical reasons, for the birth 
or adoption of a child, and for the care of a child, spouse or parent who has a serious health condition. 
Congress also intended that the legitimate interests of the employer must be accommodated in 
implementing FMLA.  
 
Section 103 of FMLA provides that the "employer may require that a request for leave" due to a serious 
health condition "be supported by a certification issued by the health care provider of the eligible 
employee or of the son, daughter, spouse, or parent of the employee, as appropriate." This provision was 
designed as a check against employee abuse. The FMLA specifically provides that such certification may 
include:  
 

(1) the date on which the serious health condition commenced;  
 
(2) the probable duration of the condition;  
 
(3) the appropriate medical facts within the knowledge of the health care provider regarding the 

condition; and  
 
(4)(A) for purpose of leave [for the care of an immediate family member] a statement that the 

eligible employee is needed to care for the son, daughter, spouse, or parent and an estimate 
of the amount of time that such employee is needed to care for the son, daughter, spouse, or 
parent; and  

 
(4)(B) for purposes of leave [for the employee's own serious health condition] a statement that the 

employee is unable to perform the functions of the position of the employee.  
 
Under FMLA, the term serious health condition is intended to cover conditions or illnesses affecting one's 
(or the immediate family member's) health to the extent that inpatient care is required, or absences are 
necessary on a recurring basis or for more than a few days for treatment or recovery. This term is not 
intended to cover short-term conditions for which treatment and recovery are very brief as such conditions 
would generally be covered by the employer's sick leave policies.  
 
The purpose of the medical certificate is to allow employers to obtain information from a health care 
provider to verify that an employee, or the employee's family member, has a serious health condition, the 
likely periods of absences, and general information regarding the regimen of treatment (e.g., prescription 
drugs). The medical certificate has been designed to be consistent with the Americans With Disabilities 
Act (ADA) and privacy concerns in that all of the information on the form must relate only to the condition 
for which the employee is taking FMLA leave.  
 
The first two pages of the medical certificate cover the actual certification of the existence of a serious 
health condition. Pages three and four are really an attachment to the medical certificate and provide a 
useful guide for defining serious health condition under FMLA. The design of this form was intended to be 
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helpful to the health care provider in requiring certification as to which aspect of FMLA's serious health 
condition definition applies and the medical facts to support the definition. It is also noted that only brief 
statements are required to respond to requested information to complete the certification.  
 
The FMLA does not require health care providers to complete medical certificates. Failure of an employee 
to provide a medical certification to substantiate the need for FMLA leave for a serious health condition 
may, however, jeopardize the employee's job and group health insurance coverage as FMLA benefits and 
protection cannot apply to a leave of absence where the employee is unable to provide the requested 
certificate.  
 
While we appreciate your concerns in this matter, we have attempted to develop a form that is not overly 
cumbersome, time consuming, or costly to complete and yet satisfies the requirements of FMLA as well 
as the needs of employees and employers. How you would obtain compensation for completing this 
medical certification would, of course, be between you and your customers as this issue was not 
addressed in FMLA.  
 
For your information, we are enclosing copies of the fact sheet that summarizes FMLA's provisions, the 
printed version of the medical certificate, and section 825.114 of Regulations, 29 CFR Part 825, which 
provides a complete discussion of the definition of serious health condition under this law.  
If we may of further assistance to you, please do not hesitate to contact me.  
 
Sincerely,  
 
Daniel F. Sweeney 
Deputy Assistant Administrator 
 
Enclosures  
 
cc: Senator John Glenn 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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