
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
July 21, 1995 FMLA-67 
 
 
This letter is under review in light of issues raised by the U.S. Supreme Court in Ragsdale v. 
Wolverine World Wide, Inc. and other judicial decisions. It may be superceded by FMLA2002-5-A. 
(http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FMLA/2002_08_06_5A_FMLA.htm) 
 
Dear Name*, 
 
Thank you for your letters about the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). In your November 
18, 1994, letter, you specifically request guidance on two issues that involve the counting of FMLA leave 
and job reinstatement rights. In your January 11, 1995, letter, you request copies of opinion letters issued 
under FMLA. We regret the delay in our response to your letters.  
 
The FMLA allows up to 12 workweeks of unpaid, job-protected leave in any 12-months-with group health 
insurance coverage maintained during the leave-to eligible employees for specified family and medical 
reasons.  
 
Private sector employers are covered under FMLA if they have employed at least 50 employees during 
20 or more calendar workweeks in the current or the preceding calendar year. All public-sector employers 
are covered regardless of the number of employees.  
 
Employees are eligible under FMLA if they have worked for a covered employers for at least 12 months 
(which need not be consecutive months), have worked at least 1,250 hours during the 12 months 
preceding the start of leave, and are employed at a worksite where the employer employs at least 50 
employees within 75 miles.  
 
Unpaid FMLA leave must be granted to an eligible employee for any of the following reasons: (1) for the 
birth of a son or daughter, and to care for the newborn child; (2) for placement with the employee of a son 
or daughter for adoption or foster care, and to care for the newly placed child; (3) to care for the 
employee's spouse, son or daughter, or parent, who has a serious health condition; and (4) for a serious 
health condition that makes the employee unable to perform one or more of the essential functions of 
his/her job.  
 
Upon return from FMLA leave, the employee is entitled to be restored to the same position that the 
employee held when leave commenced, or to an equivalent position with equivalent pay, benefits, and 
other terms and conditions of employment.  
 
Sections 101(11)(A) and (B) of FMLA define serious health condition to mean either "inpatient care in a 
hospital, hospice, or residential medical care facility" or "continuing treatment by a health care provider." 
Son or daughter is defined under Section 101(12) of FMLA and under Regulations, 29 CFR 825.113(c) to 
be a child who either is under 18 years of age or is "18 years of age or older and incapable of self-care 
because of a mental or physical disability." For an eligible employee to be entitled to take FMLA leave to 
care for a son or daughter with a serious health condition, the statute and regulations require that the 
statutory definition of "son or daughter" be met. A parent may be entitled to FMLA leave to care for an 
adult child with a serious health condition if the child is incapable of self-care because of a mental or 
physical disability within the meaning of the Americans with Disability Act (ADA), at 42 U.S.C. 12101, and 
regulations promulgated by the Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), at 29 CFR 1630.  
Given the above-mentioned provisions of FMLA, we will assume that the employee in question is eligible 
and the reason for taking leave is a qualifying event under FMLA. 
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Issue 1:  
 
Q. Where an employer and employee have agreed that the employee would continue to work out of the 
office between times spent caring for a seriously ill child, is it proper to include the hours the employee 
worked when on leave toward the employee's 12 week maximum under the FMLA?  
 
A. No. Only the amount of leave actually taken may be charged as FMLA leave. The amount of time that 
the employee is "suffered and permitted" to work for the employer, whether requested or not by the 
employer, must be counted as "hours worked" pursuant to the Fair Labor Standards Act (FLSA) 
Interpretative Bulletin, section 785.11 of 29 CFR Part 785. This means that the eight hours per day in the 
hospital and the time at home that the employee was "suffered and permitted to work" for the employer 
would be considered hours worked under the FLSA (see 29 CFR 785.12 for work performed away from 
the premises or job site) and this amount of time could not be counted against the employee's 12-week 
FMLA leave allowance.  
 
Leave taken under FMLA may be taken on an intermittent or on a reduced leave schedule. Because the 
FMLA leave in question appears to be on a reduced leave schedule, an example of how leave may be 
counted against the 12-workweek annual allowance may be helpful. Section 825.205(a) of Regulations, 
29 CFR Part 825, provides examples of how such leave would be credited against the 12-workweek 
allowance.  
 
If a full-time employee who normally works eight-hour days switched to a half-time (four hours per day) 
reduced leave schedule, only ½ week of FMLA leave could be charged each week. In this example, it 
would take 24 weeks to exhaust the employee's 12-workweek FMLA leave allowance if no other FMLA 
leave was taken during the 12-month period. In another example, if an employee who normally works five 
days a week takes off one day a week, the employee would use 1/5 a week of FMLA leave. If the 
employee in this example used no other FMLA leave during the 12-month period, the employee could be 
on this schedule for 52-weeks in the designated 12-month period without exhausting his or her 12-
workweek allowance.  
 
Issue 2:  
 
Q. Under FMLA, does an employee have the right to return to the same or similar job if the total amount 
of leave exceeds the 12-week maximum where eight weeks of leave was taken by the employee to care 
for a seriously ill child, and the additional time is being taken for a stress-related disability caused by the 
employer's harassment of the employee for taking the initial eight weeks of family leave to care for her 
sick child?  
 
A. No. The FMLA entitles eligible employees to take FMLA leave of up to 12 workweeks in any 12 month 
period for qualifying medical reasons, for the birth or adoption of a child, and for the care of a child, 
spouse, or parent who has a serious health condition. Once the 12-workweek FMLA allowance has been 
exhausted in the 12-month period, FMLA benefits and protections cease.  
 
Section 105 of FMLA, however, makes it unlawful for any employer to interfere with, restrain, or deny the 
exercise of any right provided under FMLA, or to discriminate against any employee who uses FMLA 
leave. Based on this statutory provision, FMLA leave may not be the basis of an employer's disciplinary 
action. The FMLA Regulations at 29 CFR 825.220(c) provide that employers cannot use the taking of 
FMLA leave as a negative factor in employment actions; nor can the FMLA leave be counted under any 
"no fault" attendance policies.  
 
As a special note, Regulations 29 CFR 825.208 provide that an employer may designate the leave of 
absence of an eligible employee as FMLA leave as soon as the employer has knowledge that the 
purpose of the leave is for an FMLA reason. This section further provides that the designation should be 
made before the leave is taken or before an extension of leave is granted, unless the employer does not 
have sufficient information to determine the reason for the leave until after the leave commences. Under 
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no circumstances may the employer with sufficient information prior to the start of leave or at some point 
during the leave designate leave as FMLA leave after the leave has been completed. Accordingly, section 
825.301(c) under the interim final rule (or 825.301(b) under the final rule which became effective on April 
6, 1995) requires the employer to provide a written notice to the employee that details the employee's 
obligation while on FMLA leave. This notice must also be given to the employee at the time the employer 
has sufficient information from the employee to know that the leave is for a FMLA-qualifying reason. 
 
Failure to provide notice to an employee that the leave is designated as FMLA leave would mean that the 
leave of absence may not be counted against the employee's 12-workweek FMLA leave allowance, but 
the employee remains subject to the FMLA's protections. See, in particular, section 825.208(c) of 29 CFR 
Part 825.  
 
Please be advised that the State of California has its own family and medical leave law. The statute at 
Section 401(b) and Regulations at section 29 CFR 825.701(a) both state that FMLA shall not supersede 
any provision of any State or local law that provides greater family or medical leave rights. Should you 
require assistance interpreting California's law you may contact the Fair Employment and Housing 
Commission. Contacts at the commission that may assist you are Prudence Poppink, Senior Counsel, 
telephone number at (415) 557-1344 or Earl Sullaway, Deputy Director, telephone number 
(916) 227-2878.  
 
I hope this letter has provided enough guidance for you to make a determination as to the employee's 
entitlement to FMLA leave, the amount of FMLA leave the employee may have taken during the period in 
question, and whether the employer properly designated the leave and gave written notice under the 
Federal law. If you require further assistance, you may contact me. As you have requested, enclosed are 
60 FMLA opinion letters that have been issued through May 2, 1995. 
  
Sincerely,  
 
Daniel F. Sweeney 
Deputy Assistant Administrator 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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