U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division

Washington, D.C. 20210

April 7, 1995 FMLA-57

*This letter has been superseded by FMLA-86, dated December 12, 1996.
Dear Name?*,

This is in response to your letter of March 14 forwarding a copy of a letter from your constituent, Name*
regarding the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). Name* expresses two concerns: that the
Department's interpretation of the term serious health condition does not reflect the intent of the Act's
authors and is being applied inconsistently; and, that FMLA leave absences may not be counted against
an employee for purposes of perfect attendance bonuses or other disciplinary actions. The FMLA defines
serious health condition to mean either "inpatient care in a hospital, hospice, or residential medical care
facility" or "continuing treatment by a health care provider." Regulations, 29 CFR Part 825, published as a
Final Rule on January 6, 1995 and effective April 6, 1995, state that, unless complications arise, the
common cold, the flu, ear aches, upset stomach, minor ulcers, headaches other than migraine, routine
dental or orthodontia problems, periodontal disease, etc., are examples of conditions that do not meet the
definition of a serious health condition and therefore do not qualify for FMLA leave. The fact that an
employee is incapacitated for more than three days, has been treated by a health care provider on at
least one occasion which has resulted in a regimen of continuing treatment prescribed by the health care
provider does not convert minor illnesses such as the common cold into serious health conditions in the
ordinary case (absent complications.) See § 825.114(c) of the final FMLA Regulations, 29 CFR Part 825.

With regard to incentive plans rewarding attendance, an employee may not be disqualified solely for
having taken bona fide FMLA leave. The statute states that the taking of leave shall not result in the loss
of any employment benefit accrued prior to the date the FMLA leave commences. To the extent an
employee had perfect attendance before the FMLA leave begins, the employee is entitled to continue
eligibility for perfect attendance upon return from leave and may not be disqualified from the bonus
because of taking leave. llinesses that do not meet the definition of a serious health condition do not
enjoy FMLA's protection in this regard.

| hope that the above addresses your constituent's concerns and conveys fully the Department's position
with respect to these concerns. | would be glad to address any further questions you or your constituent
may have.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Deputy Assistant Administrator

Enclosure

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).
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