
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
March 26, 1999 FMLA-102 
 
Dear Name*, 
 
Thank you for your letter of March 9, 1999, concerning a class action complaint under the Family and 
Medical Leave Act of 1993 (FMLA) filed by the union against Name*. In your letter you state that Name* 
is discriminating against FMLA leave takers with respect to the accrual of paid vacation benefits for the 
taking of FMLA leave. You cite the company’s policy under the collective bargaining agreement (CBA) 
that “…requires that each employee work 156 days in a calendar year in order to qualify for vacation time 
the following calendar year.” You indicate that employees on FMLA leave are denied vacation the 
following year if they do not work the necessary 156 workdays. You questioned whether the employer is 
discriminating against FMLA leave takers by counting FMLA leave in determining an employee’s 
entitlement to vacation benefits and provide examples of employees who were denied vacation benefits in 
part due to their taking FMLA leave.  
 
In enacting FMLA, the Congress stated that one of the purposes of this law is to entitle employees to take 
reasonable leave for medical reasons, for the birth or adoption of a child, and for the care of a child, 
spouse, or parent who has a serious health condition. The FMLA allows up to 12 weeks of job-protected 
leave in any 12 months—with group health insurance coverage maintained during the leave—to eligible 
employees for the above mentioned family and medical reasons. Upon completion of leave, an eligible 
employee must be returned to work to the same or an equivalent position with equivalent pay, benefits 
and other terms and conditions of employment.  
 
The FMLA (section 105) and the Regulations (section 29 CFR 825.220) set forth certain protections to 
employees who exercise their rights to take FMLA leave. The FMLA prohibits employers from interfering 
with, restraining, or denying an employee’s rights  
 
under the law. Further, it is unlawful for any employer to discharge or in any other manner discriminate 
against any employee for opposing any unlawful practice under the law. Employers may not use the 
taking of FMLA leave as a negative factor in any employment action or decision, such as promotions or 
disciplinary actions; nor can FMLA leave be counted under “no fault” attendance policies. The FMLA 
(section 402) and Regulations (section 29 CFR 825.700) describe the interaction between FMLA and 
employer plans and provide that nothing in the FMLA diminishes an employer’s obligation under the CBA 
or employment benefit program or plan to provide greater family or medical leave rights to employees 
than the rights established under the FMLA, nor may the rights established under the FMLA be 
diminished by any such CBA or plan.  
  
The FMLA (section 104(a)(2)) stipulates that the taking of FMLA leave will not result in the loss of any 
employment benefit accrued prior to the date on which the leave began. Certain limitations for employees 
on return to their jobs from FMLA leave are also listed in the FMLA (section 104(a)(3)). These limitations 
provide that such employees are not entitled to the accrual of any seniority or employment benefits during 
any period of unpaid FMLA leave, or to any right, benefit, or position of employment other than any right, 
benefit, or position to which the employee would have been entitled had the employee not taken leave. 
The Regulations (sections 29 CFR 825.215(d)(2) and (5)) reiterate these provisions by stating that 
employees may, but are not entitled to, accrue any additional benefits or seniority during unpaid FMLA 
leave. Benefits accrued at the time leave began (e.g., paid vacation to the extent not substituted for 
unpaid FMLA leave) must be available to an employee upon return from leave. If paid leave benefits are 
predicated on a pre-established number of hours worked each year and the employee does not have 
sufficient hours as a result of taking unpaid FMLA leave, the benefit is lost.  
 
The above should be viewed as general guidance as your letter does not provide sufficient information for 
this office to determine conclusively whether the employer has violated the FMLA. It appears, however, 
that the provisions of the CBA with respect to the accrual of vacation benefits do not diminish FMLA’s 
benefits and protection; nor does it appear that the employer has violated the FMLA by implementing 
these CBA provisions. 
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 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
 
For your information, we are enclosing the Statute and Regulations. If you should require further 
assistance, please do not hesitate to contact me at telephone number *************. 
 
Sincerely 
 
Michelle M. Bechtoldt 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
Enclosures 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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