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Washington, D.C. 20210  

 
January 15, 1999 FMLA-101 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter of September 16, 1996, concerning the Family and Medical Leave Act of 
1993 (FMLA) and attendance control policies as they relate to employee notification. I apologize that, 
because of the volume of work associated with administering FMLA, we were not able to respond sooner 
to your request. 
 
In enacting FMLA, Congress stated that one of the purposes of this law is to entitle employees to take 
reasonable leave for medical reasons, for the birth or adoption of a child, and for the care of a child, 
spouse, or parent who has a serious health condition. The FMLA allows up to 12 weeks of job-protected 
leave in any 12 months -- with group health insurance coverage maintained during the leave – to eligible 
employees for the above mentioned family and medical reasons. It is unlawful for any employer to 
interfere with or restrain or deny the exercise of any right provided under this Act, or to discharge or in 
any other manner discriminate against an employee for opposing or complaining about any unlawful 
practice related to this law. 
 
In your letter, you ask to what extent an employer may enforce its attendance policy reporting 
requirements against employees, who are eligible for intermittent FMLA leave. The company is proposing 
to modify its attendance control policy by assessing points against an employee who fails to report within 
one hour after the start of the employee’s shift that the employee is taking FMLA intermittent leave, 
unless the employee is unable to report the absence due to circumstances beyond the employee’s 
control. You indicate that the company has had problems with employees eligible for intermittent FMLA 
leave who miss work without reporting the absence in accordance with the attendance policy’s one hour 
notification rule. You further state that the company’s attendance control policies for reporting leave would 
operate independently from FMLA’s notification requirements and would not be used to grant or deny 
FMLA leave, but would negate the application of § 825.302(d) of the FMLA Regulations, 29 CFR Part 
825, to these attendance policies.  
 
Section 102(e) of the statute sets out obligations of the employee to provide notice to the employer of the 
need to take leave in both foreseeable, and unforeseeable circumstances. Employees must give 30 days 
advance notice to employers of the need to take unpaid FMLA leave when it is foreseeable for the birth or 
placement of a child for adoption or foster care, or for planned medical treatment. When it is not 
practicable under the circumstances to provide such advance notice, e.g., premature birth, such notice 
must be given “as soon as practicable,” ordinarily within one or two business days of when the employee 
learns of the need for the leave. Whether leave is taken all at once or intermittently, the employee is only 
required to give notice one time, but must advise as soon as practicable if dates of scheduled leave 
change, or are extended, or were initially unknown. Verbal notice sufficient to inform the employer that the 
employee will need FMLA leave satisfies the FMLA notice requirement. (§§ 825.302 and 825.303) 
  
An employer may require an employee to comply with the employer’s usual and customary notice and 
procedural requirements for requesting leave that qualifies as FMLA leave. For instance, an employer 
may require an advance written notice specifying the reason(s) for leave, start of leave and the 
anticipated duration of leave. Written advance notice pursuant to the employer’s internal rules and 
procedures may not be required when FMLA leave is needed for a medical emergency of either the 
employee or the employee’s immediate family member. An employee’s failure to follow such internal 
employer notification procedures will not permit an employer to disallow or delay an employee taking 
FMLA leave if the employee gives timely verbal or other notice. (§ 825.302(d))  
 
We do not agree with your interpretation that the provisions of § 825.302(d) would not apply with respect 
to the company’s attendance policy. This section of the regulations governs notification procedures under 
FMLA and is contingent upon an employee providing timely notice pursuant to FMLA’s requirements, i.e., 
within two business days of learning of the need for leave. The company’s attendance policy imposes 
more stringent notification requirements than those of FMLA and assigns points to an employee who fails 
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to provide such “timely” notice of the need for FMLA intermittent leave. Clearly, this policy is contrary to 
FMLA’s notification procedures which provide that an employer may not impose stricter notification 
requirements than those required under the Act (§ 825.302(g)) and that FMLA leave cannot be denied or 
delayed if the employee provides timely notice (under FMLA), but did not follow the company’s internal 
procedures for requesting leave.  
 
Moreover, as previously mentioned in this letter, an employer is prohibited under the Act (§ 105) and 
Regulations (§ 825.220) from interfering with, restraining, or denying the exercise of (or attempts to 
exercise) any rights provided by the Act. “Interfering with” the exercise of an employee’s rights would 
include, for example, not only refusing to authorize FMLA leave, but discouraging an employee from 
using such leave (§ 825.220(a)). We would construe an employer’s attendance control policies that 
require more stringent notification requirements than those already established in the FMLA regulations 
and which would assign points to FMLA leave takers who failed to follow the company’s more stringent 
notice policies to be an attempt to interfere with or to discourage an employee’s attempt to exercise rights 
under the FMLA to take leave for a qualifying reason. We would view these policies to be in direct 
violation of the Act and regulations. 
 
The employer, however, could impose a penalty, i.e., assign points under its customary attendance 
control policy, in a situation where the employee was in the position of providing advance notice, absent 
extenuating circumstances, of the need for FMLA leave and failed to provide the notice in accordance 
with FMLA’s requirements and the company’s notification policy, if less stringent than FMLA’s. Under this 
circumstance, the provisions of § 825.302(d) would not apply because of the employee’s failure to provide 
timely notice based upon FMLA’s requirements (§§ 825.302(a) and (b)). 
  
For example, an employee receives notice on Monday that his/her therapy session for a seriously injured 
back, which normally is scheduled for Fridays, must be rescheduled for Thursday. If the employee failed 
to provide the employer notice of this scheduling change by close of business Wednesday (as would be 
required under FMLA’s two-day notification rule), the employer could take an adverse action against the 
employee for failure to provide timely notice under the company’s attendance control policy. In another 
example, an employee receives notice after work on Wednesday that the therapy session has been 
rescheduled for Thursday morning instead of Friday, to start at 7:00AM, an hour before start of work at 
8:00AM, and will last until 4:00PM. The health care provider advises the employee that he/she must 
attend the session. The employee, who lives alone and is unable to contact anyone from work about this 
scheduling change, attends the therapy session as recommended by the health care provider and notifies 
the employer on Friday morning that FMLA leave was taken on Thursday. Under FMLA’s two-day rule, 
the employee would be deemed to have provided a timely notice, and the employer, notwithstanding the 
company’s notification requirements under its attendance control policy, could not take adverse action 
against the employee.  
 
With regard to your concerns about managing the intermittent leave provision under FMLA, we wish to 
point out that an employee is entitled to intermittent leave or leave on a reduced leave schedule only in 
cases of medical necessity (as distinguished from voluntary treatments and procedures). It must be 
demonstrated that the regimen of medical treatment needed can best be accommodated through an 
intermittent or reduced leave schedule. The employee needing intermittent FMLA leave or leave on a 
reduced leave schedule for planned medical treatment must attempt to work out a schedule with the 
employer, and, based on input from the health care provider, that meets the employee’s needs without 
unduly disrupting the employer’s operations. An additional option for managing intermittent leave allows 
an employer to assign an employee to an alternative position with equivalent pay and benefits that better 
accommodates the employee’s intermittent or reduced leave schedule for planned medical treatment, 
including during a period of recovery from a serious health condition. (§§ 825.117, 825.203, 825.204, and 
825.302(e))  
 
If we may of further assistance, please do not hesitate to contact us. 
 
Sincerely, 
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Michelle M. Bechtoldt 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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