
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

                                                                                                                           FLSA2008-8NA 
 
 
May 23, 2008   
 
Dear Name*:  
 
This is in response to your request for an opinion regarding the application of the Fair 
Labor Standards Act (FLSA) to employees of an ambulance rescue service.  You ask 
whether the on-call time spent by rescue employees is considered hours worked under 
sections 6 and 7 of the FLSA.∗  We conclude, based on the facts presented, that with 
respect to the winter season on-call time is compensable under the FLSA.  For non-winter 
seasons, however, the on-call time is not compensable. 
 
You state that your non-profit ambulance rescue service responds to emergency calls in 
two small communities.  The service employs two paid employees and has 23 volunteers 
who work without compensation. 
 
According to your letter, the ambulance service operates as follows:  The employee 
reports to the squad house from 8:00 a.m. to 4:00 p.m. and is paid an hourly wage for this 
time.  In addition, the employee is on call from 6:00 a.m. to 8:00 a.m. and from 4:00 p.m. 
to 6:00 p.m. five days a week without compensation.  If an emergency call occurs during 
the on-call period, the employee drives his or her vehicle to the squad house, picks up the 
ambulance, and responds to the call.  The on-call employee must stay within a specific 
area and must respond––with the ambulance––to the call within eight minutes.  The 
employee is paid one and one half times his or her hourly rate for the time spent on the 
emergency call.  The number of calls to which the employee must respond varies.  In the 
winter, the calls may occur every day.  During the rest of the year, the employee may be 
called once or twice a week or, in some weeks, not at all.   
 
In a follow-up telephone conversation, you stated that the on-call employees use pagers 
while on call.  You also stated that it takes more than eight minutes to drive to the squad 
house from some towns within the coverage area; the on-call employee must wear 
identifying attire, such as a jacket, when reporting; and that it is unlikely that the two paid 
employees could exchange their on-call duties with any of the volunteers.  You further 
stated that although there are disciplinary penalties for failing to meet the response time, 
there is no history of discipline taken against employees who fail to respond within eight 
minutes.  You inquire whether the on-call time is hours worked when there is no call, and 
the employee must stay in the coverage area and respond within eight minutes. 
                                                           
∗ Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 

http://www.wagehour.dol.gov/


 
Whether hours spent on call are compensable hours of work is a question of fact to be 
decided in the context of a given case, based upon a variety of criteria.  As explained in 
29 C.F.R. § 785.17, “[a]n employee who is required to remain on the employer’s 
premises or so close thereto that he cannot use the time effectively for his own purposes 
is working while ‘on call.’”  Furthermore,  “[a]n employee who is not required to remain 
on the employer’s premises but is merely required to leave word at his home or with 
company officials where he may be reached is not working while on call.”  Id.  Where an 
employee who is on call is free to come and go as he or she pleases and is also able to 
engage in personal activities during periods of idleness while subject to call, such time 
need not be compensated.  See 29 C.F.R. § 553.221(d).  These principles also apply 
where an employee is required to carry a paging device and to report to work or 
otherwise to respond (e.g., telephone in) within a specified period of time.  If the calls are 
so frequent or the on-call time conditions so restrictive that the employee cannot 
effectively use the on-call time for his or her own purposes, the on-call waiting time 
would constitute hours worked.  See Wage and Hour Opinion Letters May 28, 1998, 
August 12, 1997, and April 20, 1994 (copies enclosed).   
 
As the Supreme Court has explained, where the facts demonstrate that an employee has 
been hired to spend time waiting to respond to the employer’s needs, the employee is 
traditionally described as having been “engaged to wait,” and such time constitutes 
compensable hours of work.  Armour & Co. v. Wantock, 323 U.S. 126, 133 (1944).  On 
the other hand, where the restrictions on the employees’ activities do not prevent them 
from pursuing their normal pursuits, such employees are described as “waiting to be 
engaged,” and such time is not compensable.  Skidmore v. Swift & Co., 323 U.S. 134, 139 
(1944).  The federal courts evaluate a variety of factors when determining whether an 
employee can use on-call time effectively for personal purposes, such as whether there 
are excessive geographical restrictions on an employee’s movements, whether the 
frequency of calls is unduly restrictive, whether a fixed time limit for response is unduly 
restrictive, whether the employee could easily trade on-call responsibilities, whether use 
of a pager could ease restrictions, and whether the on-call policy was based on an 
agreement between the parties.  See Reimer v. Champion Healthcare Corp., 258 F.3d 
720, 724-25 (8th Cir. 2001); Pabst v. Okla. Gas & Elec. Co., 228 F.3d 1128, 1132 (10th 
Cir. 2000); Ingram v. County of Bucks, 144 F.3d 265, 268 (3d Cir. 1998); Owens v. Local 
No. 169, Ass’n of W. Pulp & Paper Workers, 971 F.2d 347, 351 (9th Cir. 1992); Renfro v. 
City of Emporia, 948 F.2d 1529, 1537 (10th Cir. 1991); Cross v. Ark. Forestry Comm’n, 
938 F.2d 912, 916 (8th Cir. 1991); Bright v. Houston Nw. Med. Ctr. Survivor, Inc., 934 
F.2d 671, 678 (5th Cir. 1991).  This list is illustrative, not exhaustive, and no one factor is 
dispositive.   
 
In applying these factors, the court in Pabst held that the on-call time was compensable 
where technicians were required to respond within 10 or 15 minutes to alarms sent to 
their pagers or home computers.  They often could respond by computer, but other times 
had to appear in person.  They received three to five alarms per 15-hour shift and could 
not easily rotate or trade shifts.  228 F.3d at 1131.  In Reimer, the court held that the on-
call time was not compensable where nurses had to be reachable by telephone or beeper, 
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had 20 minutes to report to the hospital if called in, and typically received not more than 
one call per shift.  The court found that they could “pursue a virtually unlimited range of 
activities in town or at home,” such as playing sports, going shopping, and visiting 
friends and neighbors.  258 F.3d at 725. 
 
Based on the situation you describe, it is our opinion that the time spent waiting on call 
during the winter season is sufficiently restrictive to make it compensable under the 
FLSA.  We base this conclusion on the following combination of factors:  the extremely 
short in-person response time, which precludes the effective use of the on-call time for all 
but the narrowest range of personal purposes, all of which must take place within a 
restricted geographic area to allow for such a rapid response; the high number of call-ins 
(requiring one response every four hours); the apparent impossibility of trading on-call 
responsibilities because both employees are on call five days per week; and the inability 
to turn down any of the call-ins.  Given the very short in-person response time, the 
employees’ use of a pager provides only limited relief.  It is also our opinion that during 
the non-winter seasons, if the frequency of calls is as described in your letter (once or 
twice per week, and in some weeks none), the time spent waiting on call would not be 
compensable.  See Dinges v. Sacred Heart St. Mary’s Hospitals, 164 F.3d 1056, 1058 
(7th Cir. 1999) (finding that emergency medical technician were able to use on-call time 
effectively for their own purposes where they were subject to a seven minute response 
time but received calls on less than 50% of their on-call shifts); Andrews v. Town of 
Skiatook, 123 F.3d 1327, 1330-32 (10th Cir. 1997) (finding that emergency medical 
technicians were able to use on-call time effectively for their own purposes where 
established practice required them to respond and be rolling on a call within 5-10 minutes 
but they were only called back on 16-23% of on-call shifts).  If, however, the frequency 
of calls in the non-winter months were to increase (as you indicated in the follow-up 
conversation may have occurred), the employees’ ability to use the on-call time 
effectively for their own purposes would need to be reevaluated.  Similarly if the 
frequency of calls in winter months were to decrease to fewer than, on average, one call 
per four-hour shift, the conclusion that the employees are unable to use the on-call time 
for their own purposes would need to be reevaluated.   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
 
 
 
 



We trust that this information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Monty Navarro 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Team 
 
Enclosures: 
Wage and Hour Opinion Letters May 28, 1998, August 12, 1997, and April 20, 1994 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 

 
 

 


