
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

                                                                                                                           FLSA2008-6NA 
 
 
May 8, 2008   
 
Dear Name*:  
 
This is in response to your request for an opinion regarding whether salespersons 
employed by your client qualify for the outside sales exemption under section 13(a)(1) of 
the Fair Labor Standards Act (FLSA).∗  It is our opinion that your client’s salespersons 
are exempt outside sales employees. 
 
Your client employs salespersons to sell novelty items at promotional events and other 
locations.  The salespersons report to your client’s place of business at 7:30 a.m. to 
retrieve the product from the employer’s inventory as well as promotional brochures, 
receipt books, and folding tables.  The salespersons also attend a motivational sales 
meeting before traveling to the assigned sales location/event.  The salespersons sell the 
product at one location/event for approximately three to six days.  Often, the salespersons 
sell the product outside the entrance of a retail store; alternatively, your client may have 
an arrangement to allow the salespersons to sell inside the store.  The salespersons collect 
payments directly from customers.  They return to your client’s place of business by 
approximately 5:30 p.m. and turn over the proceeds from the sales, as well as any unsold 
product.  The salespersons receive a sales commission based on a previously agreed rate. 
 
Section 13(a)(1) of the FLSA provides a minimum wage and overtime exemption for 
outside sales employees as defined in 29 C.F.R. Part 541.  An outside sales employee is 
any employee whose primary duty is making sales within the meaning of section 3(k) of 
the FLSA and “is customarily and regularly engaged away from the employer’s place or 
places of business in performing such primary duty.”  29 C.F.R. § 541.500(a)(2).  Section 
3(k) of the FLSA defines “sale” as “any sale, exchange, contract to sell, consignment for 
sale, . . . or other disposition.”  “Primary duty” is the “principal, main, major, or most 
important duty that the employee performs.”  29 C.F.R. § 541.700(a).  The regulations 
further state that “work performed incidental to and in conjunction with the employee’s 
own outside sales or solicitations, including . . . collections, shall be regarded as exempt 
outside sales work.  Other work that furthers the employee’s sales efforts also shall be 
regarded as exempt work including . . . attending sales conferences.”  29 C.F.R. 
§ 541.500(b). 
 

                                                           
∗ Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_541/29CFR541.500.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_541/29CFR541.700.htm


Under 29 C.F.R. § 541.701, “[t]he phrase ‘customarily and regularly’ means a frequency 
that must be greater than occasional but which, of course, may be less than constant.  
Tasks or work performed ‘customarily and regularly’ includes work normally and 
recurrently performed every workweek; it does not include isolated or one-time tasks.”  
The regulations further define “engaged away from the employer’s place of business” for 
purposes of § 541.500(a)(2) as:   
 

[t]he outside sales employee is an employee who makes sales at the customer’s 
place of business . . . .  [A]ny fixed site, whether home or office, used by a 
salesperson as a headquarters . . . is considered one of the employer’s places of 
business . . . .  [A]n outside sales employee does not lose the exemption by 
displaying the employer’s products at a trade show.  If selling actually occurs, 
rather than just sales promotion, trade shows of short duration (i.e., one or two 
weeks) should not be considered as the employer’s place of business.   

 
29 C.F.R. § 541.502.  Also, under § 541.500(c), “[t]he requirements of subpart G (salary 
requirements) of this part do not apply to the outside sales employees.” 
 
We conclude that the salespersons in question qualify for the outside sales exemption 
under section 13(a)(1) of the FLSA.  First, the salespersons’ primary duty is selling 
novelty items within the meaning of section 3(k) of the FLSA.  Other duties such as 
retrieving the product from the employer; attending motivational sales meetings; 
traveling to and from the location/event; and settling up with your client at the end of the 
day are examples of work performed incidental to and in conjunction with the 
salespersons’ sales or solicitations.  These duties further the salespersons’ sales efforts 
and, therefore, are regarded as exempt work.  See 29 C.F.R. §§ 541.500(b), .503. 
 
Second, the salespersons are customarily and regularly engaged away from the 
employer’s place of business in performing their primary duty of selling novelty items.  
The salesperson spends most of his or her time at locations outside of your client’s office.  
The locations where the salesperson sells novelty items are fixed sites, but would not be 
considered the employer’s place of business because the salesperson remains there for 
only a short time period (approximately three to six days), and the sites are retail stores.  
See 29 C.F.R. § 541.502.                                                                 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_541/29CFR541.701.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_541/29CFR541.502.htm


We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Monty Navarro 
Fair Labor Standards Team 
Office of Enforcement Policy 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 

 
 

 


