U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division

Washington, D.C. 20210

April 27, 2006 FLSA2006-5NA
Dear Name*:

This is in response to your letter requesting an opinion regarding whether payments to employees under your client’s
bonus plan may be excluded in the calculation of the regular rate of pay for overtime purposes under section
7(e)(3)(a) of the Fair Labor Standards Act (FLSA) (copy enclosed). It is our opinion that the bonus must be
included in the regular rate.

According to your letter, your client operates used car sales lots. It has a Team Bonus Plan (Plan) for all nonexempt,
hourly-paid employees. The criteria for bonus eligibility are set at the beginning of each year. The criteria depend
on a number of factors such as the size of the sales lot, location, number of personnel, meeting certain delinquency
and account loss standards, having a minimum of two hundred active customer accounts, financial independence
from the parent company, and meeting monthly growth projections. If a sales lot meets the minimum criteria, you
consider the lot for a bonus. Bonus amounts are determined based on the sales lot’s overall performance for the
month. For instance, if the sales lot achieves 100% of its monthly growth projection, each employee receives $100;
at 150% of the monthly projection, each employee receives $150. If the lot does not meet its monthly projection, no
bonuses are paid. The employees are aware of the bonus eligibility criteria for their sales lot and the amount of
bonus each may receive if they meet the criteria. Bonuses are determined at the end of each month and paid on the
first scheduled payday immediately following the bonus period.

Your client reserves the right to withhold payment of a team bonus and, in extraordinary circumstances, has
withheld such payment. Such extraordinary circumstances resulting in nonpayment of bonuses have included sales
personnel artificially inflating performance numbers to attempt to meet their monthly projections or a significant
violation of a major company policy. In practice, however, your client pays bonuses to teams whose sales lots meet
the performance criteria in the absence of serious employee misconduct.

You ask whether the bonus paid under the Plan qualifies as a discretionary bonus under 29 C.F.R. § 778.211 (copy
enclosed) and, if not, how to calculate overtime to include the bonus payment, as well as how far back your client
should look in providing back pay.

The FLSA includes in the regular rate of pay all remuneration for employment paid to, or on behalf of, the employee
except payments specifically excluded by section 7(e). One such exclusion, recognized in section 7(e)(3)(a), is for
discretionary bonuses. As indicated in 29 C.F.R. § 778.211(b), “[i]n order for a bonus to qualify for exclusion as a
discretionary bonus under section 7(e)(3)(a) the employer must retain discretion both as to the fact of payment and
as to the amount until a time quite close to the end of the period for which the bonus is paid. The sum, if any, to be
paid as a bonus is determined by the employer without prior promise or agreement. The employee has no contract
right, express or implied, to any amount. If the employer promises in advance to pay a bonus, he has abandoned his
discretion with regard to it. Thus, if an employer announces to his employees in January that he intends to pay them
a bonus in June, he has thereby abandoned his discretion regarding the fact of payment by promising a bonus to his
employees. Such a bonus would not be excluded from the regular rate under section 7(e)(3)(a). Similarly, an
employer who promises to sales employees that they will receive a monthly bonus computed on the basis of
allocating 1 cent for each item sold whenever . . . the financial condition of the firm warrants such payments, has
abandoned discretion with regard to the amount of the bonus though not with regard to the fact of payment. Such a
bonus would not be excluded from the regular rate.”

As further explained in 29 C.F.R. § 778.211(c), “[t]he bonus, to be excluded under section 7(e)(3)(a), must not be
paid ‘pursuant to any prior contract, agreement, or promise.” . . . Bonuses which are announced to employees to
induce them to work more steadily or more rapidly or more efficiently are regarded as part of the regular rate of pay.
Attendance bonuses, individual or group production bonuses, bonuses for quality and accuracy of work . . . are in
this category.” See also 29 C.F.R. § 778.208 (copy enclosed). After reviewing the information provided, it is our
opinion that the team bonus payments provided by the Plan cannot be considered discretionary under 29 C.F.R.

§ 778.211(a)-(b), because the bonus payments are promised to employees, including both the fact of payment and the
amount, as an incentive for increased or sustained productive efforts and thus are not the type of payments that may
be excluded from the regular rate. See WH Opinion Letters January 23, 1997 and September 21, 2004 (copies
enclosed). The fact that your client may choose to withhold payment of the bonus due to certain extraordinary
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circumstances discussed above would not by itself signify that the bonus is discretionary under 29 C.F.R.

8§ 778.211(a)-(b). Bonuses under the Plan lose their discretionary character because the employer announces both the
fact and amount of the bonus in advance and pays it with sufficient regularity and consistency to establish an
understanding on the part of the employees that they will receive it, absent serious employee misconduct, even if the
employer reserves the theoretical right to withhold payment of the bonus for any reason. See WH Opinion Letter
November 5, 1999 (copy enclosed).

We also believe that because the employees under the Plan are paid an hourly rate coupled with the prospect of
earning a bonus, the overtime computation in this case should follow the method described in 29 C.F.R.
8§ 778.110(b) and 778.209 (copies enclosed).

Please note that under section 6(a) of the Portal-to-Portal Act (copy enclosed), a two-year statute of limitations
applies to the recovery of back pay, except in the case of willful violation, in which case a three-year statute applies.
See section 16(b) of the FLSA and 29 C.F.R. 88 790.20-.22 (copies enclosed). Should you need further assistance in
this matter, please feel free to contact your local Wage and Hour District Office.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given based on
your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description of all the facts and
circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual
or historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the one expressed
herein. You have represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the
issues addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an
investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.

We trust that this letter is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Barbara R. Relerford
Fair Labor Standards Team
Office of Enforcement Policy

Enclosures:

Sections 7(e) and 16(b) of the FLSA

Section 6(a) of the Portal-to-Portal Act

29 C.F.R. 88 778.110, 778.208, 778.209, 778.211, 790.20-.22

WH Opinion Letters January 23, 1997; November 5, 1999; and September 21, 2004

Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b)(7)
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