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December 20, 2005 FLSA2005-16NA 
 
Dear Name* :
 
This is in response to your letter asking whether certain volunteer activities performed by a paraeducator, 
in addition to her regular duties, for a school district in the State of Name* represent hours worked under 
the Fair Labor Standards Act (FLSA). You represent the Public School Employees of Name*, an 
independent labor organization, and believe that the time spent in these volunteer activities is 
compensable. As we explain below, the Wage and Hour Division agrees that most of the volunteer 
activities are compensable. 
 
The employee has volunteered in several capacities for the school district in the last 10 years and, in a 
telephone conversation with a member of my staff, she stated that she has also been paid for some of the 
work performed for the schools since approximately 1996 or 1997. In February 2001, she was hired to 
work three hours per day as a paraeducator performing one-on-one assistance in the classroom to a 
special needs student. When the employee completes her three hours of paid work she continues in the 
same classroom in a volunteer capacity by providing general assistance to the teacher, grading papers, 
entering grades in the computer, running weekly progress reports sent home with the students, running 
off papers and typing tests, maintaining bulletin boards, calendars, and lunch charts, preparing 
information packets sent home with students, assisting with art projects, correcting, charting, and refilling 
Precision Math folders, assisting in state standardized testing, printing quarterly grade sheets and 
compiling report card information. In addition, she volunteers in other rooms for several other teachers.  
 
You have enclosed a job description that defines a paraeducator as one who “works alongside a licensed 
teacher to provide instructional or other direct services to the teacher, students or their families in order to 
facilitate the education process.” This work is conducted “under the supervision of a certificated/licensed 
staff member who is responsible for the overall conduct and management of the classroom or program, 
including the design, implementation and evaluation of instructional programs and student progress.” In a 
telephone conversation with a member of my staff on November 14, 2002, you explained that the term 
paraeducator is used throughout the State of Name* and in many parts of the country as a replacement 
for the former job of “teacher’s aide.” You indicated that a paraeducator may perform all tasks in a school 
except those for which State teacher’s license is required. For example, with the supervision of a licensed 
teacher, paraeducators can prepare lessons plans and provide classroom instruction. Paraeducators also 
are used to supervise children during lunch period and on the playground. 
 
You also enclosed a letter from the employee in which she describes her history as a volunteer in the 
school district and her current volunteer duties. The employee also discussed these activities by 
telephone with a member of my staff on October 14, 2003. Based on the employee’s assurances, it 
appears clear that she has offered her services freely and without coercion of any kind. Thus the issue 
under consideration is whether the employee is volunteering to provide the same type of service for which 
she is employed.  
 
As you know, Section 3(e) of the FLSA, 29 U.S.C. § 203(e)(4)(A), and 29 C.F.R. § 553.103(a) provide 
that individuals performing volunteer services for units of State and local governments will not be 
regarded as “employees” under the FLSA when: (a) the individual receives no compensation or is paid 
expenses, reasonable benefits, or a nominal fee, and (b) the individual is otherwise not employed by the 
same public agency to perform the same type of services as those for which the individual proposes to 
volunteer. See FOH 10b31. 
 
Section 3(e)(4)(A)(ii) of the FLSA does not permit an individual to perform hours of volunteer service for a 
public agency when such hours involve the same type of services which the individual is employed to 
perform for the same public agency. “The phrase “same type of services” means similar or identical 
services.” 29 C.F.R. § 553.103(a). A determination of whether the services that volunteers seek to 
provide are the “same type of services” they are employed to perform requires “…consideration of all the 
facts and circumstances in a particular case…” Id.  
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Among the facts considered is how the volunteered services and the services which the volunteer is 
employed to provide are classified by the three digit categories of occupations in the Dictionary of 
Occupational Titles (DOT). The DOT was recently superceded by the O*NET system. In addition to the 
DOT/O*NET, one must also consider whether the volunteer services are “closely related to the actual 
duties performed by or responsibilities assigned to the employee.” 29 C.F.R. § 553.103(a). Based on the 
information provided, it appears that the employee’s duties, both as an employee and a volunteer, are 
within the general occupational categories of Teacher Aide I (099.327-010) in the DOT and the definition 
of Teacher Assistant (25.9041.00) in O*NET, the analogous occupation to the DOT classification. See 
WH Opinion Letters dated September 7, 2004 and November 5, 2004, (O*Net and DOT categorization of 
occupations based on description of duties performed by a putative volunteer are considered in 
determining if volunteer activities constitute the “same or similar” to those performed as an employee.) 
 
Equally important in such a determination will be the consideration of all the facts and circumstances in a 
particular case, including whether the volunteer service is closely related to the actual duties performed 
by or responsibilities assigned to the employee. A description of the employee’s responsibilities as a paid 
paraeducator and a classroom volunteer was included with your letter. The duties performed by the 
employee, as both a paid paraeducator and a classroom volunteer are clearly the performance of the 
“same type of services.” In both capacities, the employee assists the classroom teacher in providing 
instruction, correcting and grading students’ work, performing documentation and recordkeeping duties, 
and physically supervising students, among other duties. Therefore, it is our opinion that the employee’s 
volunteer activities in the classroom where she is also paid to perform the paraeducator job activities are 
not of a sufficiently different nature that the school may accept such work as an unpaid volunteer activity. 
All assistance the employee provides in the classroom is a continuation or variation of her work as a paid 
paraeducator. However, the activities she performs outside the classroom, such as keeping statistics at 
high school athletics events or working once a year at the high school front office performing clerical tasks 
that require no classroom involvement with students or teachers are sufficiently different from the job as a 
paraeducator to be volunteer. The school district may continue to accept the employee’s volunteer work 
in these limited areas. 
  
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description 
of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented. 
Existence of any other factual or historical background not contained in your letter might require a 
conclusion different from the one expressed herein. You have represented that this opinion is not sought 
by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein. You have also represented 
that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client or firm and 
the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Barbara Relerford 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Team 
 
Enclosures 
 
FOH 10b31 
WH Opinion Letter September 7, 2004 
WH Opinion Letter November 5, 2004 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b)(7). 


