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April 27, 2005          FLSA2005-2NA 
 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion concerning the application of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) to certain truck drivers who transport goods only intrastate. 
 
Your client employs approximately 100 truck drivers to transport perishable and non-perishable 
merchandise from its warehouse in State X to approximately 140 of its retail stores in State X.  
Approximately 90 percent of the goods shipped to the company’s warehouse are produced 
outside of State X.  Employees at the company’s headquarters outside of State X order the 
goods.  The out-of-state manufacturers typically ship the goods directly to the company’s 
warehouse, although in some instances (approximately 30 to 40 percent of the time), the 
company hires a common carrier to pick up the goods from out of state and bring them to the 
warehouse. 
 
At the time of shipment the goods are not earmarked for a particular retail store.  However, it is 
understood at the time of shipment that the goods will ultimately continue from the warehouse to 
a retail store within State X.  The company orders the out-of-state goods based on various 
factors, such as past ordering records and projections regarding the quantity of goods that stores 
will likely need.  Once the goods arrive at the warehouse, they are sorted onto pallets and stored 
on racks as inventory.  Individual stores place orders for the goods with the warehouse.  The 
warehouse then fills the orders from the warehouse’s existing inventory.  When filling orders, the 
goods are sometimes re-sorted, but they are not repackaged or further processed.  The goods 
typically remain in the warehouse awaiting shipment to the stores from one week to three months.  
No goods are sold wholesale directly from the warehouse. 
 
Section 13(b)(1) of the FLSA exempts from its overtime pay requirements “any employee with 
respect to whom the Secretary of Transportation has power to establish qualifications and 
maximum hours of service pursuant to the provisions of [the Motor Carrier Act (MCA).]”  The 
Department of Transportation (DOT) has authority to regulate
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the safety-affecting employees of motor carriers when the employees operate in interstate commerce, as 
defined in the MCA.1  Whether the final intrastate leg of interstate shipments not sent to named recipients, 
but held in storage between legs of the trip, constitutes interstate commerce turns on whether the shipper 
has a fixed and persisting transportation intent beyond the terminal storage point at the time of shipments.   
 
We have previously concluded that transportation within a single State from a chain store warehouse to 
outlets of the chain, of goods brought into the State for sale at the outlets, is covered on traditional “in 
commerce” grounds under the FLSA and is also transportation in interstate commerce under the MCA.  
The situation in the chain store cases is “one where goods are shipped from one State and briefly 
warehoused in another for the convenience of the owner in making an efficient distribution of those goods 
to its local retail outlets.  All goods ordered from other States for delivery to the warehouse are ordered to 
supply the needs of the retail stores, and the shipper will know or can be presumed to know that these 
stores are the ultimate destination of the goods shipped.”  Field Operations Handbook §24d02(d); see 
also Opinion Letter dated August 23, 1982, copies enclosed. 
 
Based on the information provided, the overtime pay exemption contained in section 13(b)(1) of the FLSA 
would apply to the drivers, drivers’ helpers, loaders and mechanics whose duties affect the safety of 
operation of a motor vehicle who are involved in the transportation you described.  See Regulations, 29 
CFR Part 782. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description 
of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the questions presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 
different conclusion than the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought 
by a party to a pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client 
or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Barbara R. Relerford 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Team 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 

 
1 Your letter states that it is your understanding that DOT “has deemed the company’s delivery drivers who delivery 
goods from the company’s warehouse to its stores to be wholly intrastate and outside of DOT’s jurisdiction,” but that 
DOT has issued no formal or written opinion to your client on the matter.  You advised us orally that your 
understanding was based upon a telephone conversation by your client with someone from DOT.  Based on the facts 
you have presented, your client’s understanding is contrary to our understanding of DOT’s interpretation of its 
jurisdiction , based upon our own communications with DOT and the ruling in Ex Parte No. MC-207, 57 Fed. Reg. 
19812 (Interstate Commerce Commission, May 8, 1992).  If there is an authoritative decision by DOT that 
transportation of a particular character is not interstate commerce under the MCA, section 13(b)(1) would not apply.  
See 29 C.F.R. 782.7(b)(2).   
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